Verbind je met ons

Rusland

De Commissie keurt een Italiaanse regeling van 150 miljoen euro goed om bedrijven te steunen in de context van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Italiaanse regeling van 150 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven die actief zijn in de regio Sicilië in het kader van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De regeling werd goedgekeurd in het kader van de staatssteun Tijdelijk Crisis- en Transitiekader, door de Commissie aangenomen op 9 maart 2023 ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die essentieel zijn om de groene transitie te versnellen en de brandstofafhankelijkheid te verminderen. Het nieuwe Raamwerk wijzigt en verlengt gedeeltelijk de Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022 om de lidstaten in staat te stellen de economie te ondersteunen in de context van de huidige geopolitieke crisis, reeds gewijzigd op 20 juli 2022 en 28 oktober 2022.

Onder de regeling, die onder de naam gaat "Siciliaanse energiebonus", de steun zal de vorm aannemen van directe subsidies. De regeling staat open voor bedrijven die op Sicilië actief zijn in alle sectoren, met een aantal uitzonderingen, zoals primaire landbouw, visserij en het bankwezen. Het doel van de regeling is om in aanmerking komende begunstigden te compenseren voor een deel van de kostenstijging van gas en elektriciteit in 2022 ten opzichte van 2021, en om hen te helpen hun financiële problemen als gevolg van de huidige crisis te boven te komen.

De Commissie heeft vastgesteld dat de Italiaanse regeling voldoet aan de voorwaarden van het tijdelijke crisis- en overgangskader. Met name zal de steun (i) niet meer bedragen dan 2 miljoen EUR per bedrijf; en (ii) wordt uiterlijk op 31 december 2023 toegekend. De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen, in overeenstemming met Artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden vermeld in de Tijdelijk Crisis- en Transitiekader. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en overgangskader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de overgang naar een net-zero-economie te bevorderen, vindt u hier hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.107640 in de staatssteun register over de concurrentie van de Commissie website zodra vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending