Verbind je met ons

Rusland

De Russische gouverneur zegt dat Oekraïense 'saboteurs' de grens oversteken en Russisch grondgebied betreden

DELEN:

gepubliceerd

on

De gouverneur van de Russische regio Belgorod zei maandag (22 mei) dat een Oekraïense "sabotagegroep" Russisch grondgebied was binnengekomen in het Graivoron-district dat grenst aan Oekraïne en werd teruggedreven door Russische veiligheidstroepen.

Op sociale media werden niet-geverifieerde berichten gepost over aanslagen ver na middernacht op de belangrijkste stad van de regio die grenst aan Oekraïne. Rapporten op sommige kanalen zeiden dat het lokale hoofdkwartier van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de FSB-veiligheidsdienst het doelwit waren.

De Oekraïense krant Hromadske citeerde de Oekraïense militaire inlichtingendienst die zei dat twee gewapende Russische oppositiegroepen, het Liberty of Russia Legion en de Russisch vrijwilligerskorps (RVC), voerden de aanval uit.

Hromadske zei dat beiden waren samengesteld uit Russische staatsburgers die zich inzetten voor de strijd tegen de autoriteiten van het Kremlin. De Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak tweette dat Kiev "de gebeurtenissen in de Belgorod-regio in de gaten hield", maar er niet bij betrokken was.

Het Liberty of Russia Legion is een in Oekraïne gevestigde Russische militie onder leiding van de Russische oppositiefiguur Ilya Ponomarev die zegt binnen Rusland te werken aan de omverwerping van Poetin.

Het zei op Twitter dat het de grensstad Kozinka "volledig had bevrijd" en dat voorwaartse eenheden het districtscentrum van Graivoron, verder naar het oosten, hadden bereikt.

"Doorgaan. Rusland zal vrij zijn!" het schreef.

De regionale gouverneur van Belgorod, Vyacheslav Gladkov, legde een "terrorismebestrijdingsregime" op waardoor de autoriteiten meer bevoegdheden kregen om de beweging en communicatie van mensen tegen te gaan.

advertentie

In een nachtelijke post op Telegram zei Gladkov dat bij twee afzonderlijke aanvallen huizen en administratieve gebouwen beschadigd waren in twee steden in de regio, Borisovka en Graivoron.

Telegramkanalen die de militaire activiteiten van Rusland volgen, waaronder de blog Rybar, met meer dan een miljoen abonnees, zeiden dat gebouwen waarin het ministerie van Binnenlandse Zaken en de FSB-veiligheidsdienst waren gehuisvest, waren aangevallen in de hoofdstad van de regio, ook wel bekend als Belgorod.

Gladkov maakte geen melding van de vermeende aanval op Belgorod.

Het Telegram-kanaal Baza, dat banden heeft met de Russische veiligheidsdiensten, had eerder luchtbeelden gepubliceerd waarop te zien was dat een Oekraïens pantservoertuig de grenscontrolepost van Graivoron naderde.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat president Vladimir Poetin op de hoogte was gebracht en dat er werd gewerkt aan het verdrijven van de "saboteurs", meldde het door de staat gerunde persbureau RIA Novosti.

In Telegram-berichten eerder op de dag zei Gladkov dat het Russische leger, grenswachten, presidentiële garde en de FSB bij de operatie betrokken waren. Hij zei dat minstens acht mensen gewond waren geraakt en dat drie huizen en een administratief gebouw beschadigd waren.

In een briefing die op sociale media werd gestreamd, zei hij dat veel inwoners waren vertrokken, hetzij in bussen of in hun eigen voertuigen, en dat hij een regime van "terrorismebestrijding" had opgelegd.

Onder uitgebreide bevoegdheden kregen autoriteiten de bevoegdheid om activiteiten en verplaatsingen te beperken en communicatiediensten, waaronder mobiele netwerken en internet, op te schorten of te beperken.

VIDEO BESCHRIJFT GEVANGEN VOERTUIG, SOLDATEN

Het Russische vrijwilligerskorps publiceerde laat op maandag videobeelden waaruit bleek dat een jager een buitgemaakt gepantserd voertuig inspecteerde. Een andere video liet zien dat het gevechtsvliegtuigen waren die een gepantserd voertuig bestuurden op een landweg.

Andere video's die op Russische en Oekraïense socialemediakanalen werden geplaatst, toonden foto's en video's van wat werd beschreven als gevangengenomen Russische militairen en hun identiteitsdocumenten.

Baza zei dat er aanwijzingen waren van gevechten in drie nederzettingen langs de hoofdweg die naar Rusland leidt. Het "Open Belgorod" Telegram-kanaal zei dat de stroom en het water naar verschillende dorpen waren afgesloten.

Het Liberty of Russia Legion heeft een video vrijgegeven waarop vijf gewapende strijders te zien zijn.

"Wij zijn Russen, net als jij. Wij zijn mensen zoals jij. We willen dat onze kinderen in vrede opgroeien", zei een van hen terwijl ze naar de camera keek. "Het is tijd om een ​​einde te maken aan de dictatuur van het Kremlin."

Hromadske citeerde de woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Andriy Yusov die zei dat de operatie een "veiligheidszone" zou creëren om Oekraïners te beschermen tegen aanvallen van Rusland.

Het Kremlin zei dat de inval bedoeld was om de aandacht af te leiden van de Oost-Oekraïense stad Bakhmut, die Russische troepen beweren volledig te hebben ingenomen na meer dan negen maanden van uitputtende gevechten.

"We begrijpen heel goed het doel van een dergelijke afleiding - om de aandacht af te leiden van de richting van Bakhmut en het politieke effect van Bakhmuts verlies voor de Oekraïense kant te minimaliseren", zei Peskov.

Begin maart meldde de FSB een inval van Oekraïne naar de Russische regio Brjansk.

In video's die destijds online circuleerden, zeiden gewapende mannen die zeiden dat ze tot de RVC behoorden, dat ze de grens waren overgestoken om te vechten tegen wat zij "het bloedige regime van Poetin en het Kremlin" noemden.

De RVC werd afgelopen augustus opgericht door Denis Kapustin, een in Oekraïne gevestigde Russische nationalist, en kondigde op 17 mei aan dat het de krachten bundelde met het Liberty of Russia Legion, dat zichzelf in het Engels het Freedom of Russia Legion noemt.

De RVC zegt dat het sinds maart ten minste drie invallen heeft gedaan in de regio Bryansk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending