Verbind je met ons

Rusland

De verborgen bedreigingen van Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Tijdens de afgelopen dagen van maart heeft het Kremlin de steun voor zijn pro-Russische elementen in veel Europese steden geïntensiveerd. Door deze acties, onder het mom van bijeenkomsten en protesten, infiltreert Rusland militanten en extremisten in de Europese ruimte, in een poging de situatie te ondermijnen en te destabiliseren.

De bijna gelijktijdige verschijning van aanhangers van het beleid van Poetin in de straten van Europese steden is even verrassend als het aantal van deze aanhangers. Blijkbaar is dit het aantal dat het Kremlin kan betalen in het kader van een grootschalige oorlog met Oekraïne en onder druk van sancties.

De georganiseerde pro-Russische bijeenkomsten in Spanje, Tsjechië, Moldavië en de steunbetuigingen voor het beleid van Moskou in Zwitserland en Polen zouden volgens Poetin moeten aantonen dat Rusland in veel Europese steden aanhangers heeft. Maar deze gesynchroniseerde manifestatie van pro-Russische protesten bevestigt alleen maar de al lang bestaande strategie van het Kremlin om op illegale wijze radicale en linkse bewegingen in Europa te financieren.

Als reactie hierop verzetten ze zich meestal tegen Europese eenheid en lobbyen ze voor pro-Russische belangen in hun thuisland. Russische agenten van invloed zijn een verborgen en gevaarlijke bedreiging die helaas geconcentreerd is in veel Europese landen. Dit zijn meestal gewone burgers die sympathie hebben voor Rusland, Russische migranten en vertegenwoordigers van politieke bewegingen. Het is deze categorie Europeanen die de Russische inlichtingendiensten zien als een doelgroep die vervolgens zal bijdragen aan pogingen om Europa te destabiliseren.

De bijeenkomst van aanhangers van de pro-Russische partij Shor, gehouden op 12 maart in Chisinau, was zo'n poging. Het ging vergezeld van slogans tegen de regering, en dit was niets nieuws voor de Moldavische autoriteiten of voor Europa. In het najaar van 2022 waren er pogingen om de situatie in Moldavië te ondermijnen, en ook Russische speciale diensten zaten achter deze pogingen, waarbij ze pro-Russische Moldavische partijen voor hun eigen doeleinden gebruikten. De dag ervoor vond er een incident plaats op de luchthaven van Chisinau, waarbij een Wagner PMC-huurling werd vastgehouden en teruggebracht naar het land waar hij vandaan kwam. Het is duidelijk dat dit ook geen toeval is, want wanneer het Kremlin Wagner-huurlingen naar de EU stuurt, plaatst het in feite een "tijdbom" met vertraagde actie om een ​​slaapcel te creëren die vervolgens kan worden gebruikt om Europa te destabiliseren. Dus, onder het mom van protesten, bijeenkomsten en verschillende acties, probeert Rusland zoveel mogelijk van zijn invloedrijke agenten in Europese landen te infiltreren om de situatie te destabiliseren.

Poetin blijft het Westen als zijn tegenstander zien, en hij wil het verzwakken, verdelen en het van eenheid en kracht beroven. Het Kremlin beschouwt Russische hybride agressie als een belangrijk onderdeel van de strategie. Dat is de reden waarom de Russische autoriteiten niet alleen plannen maken, maar blijkbaar al begonnen zijn met het uitvoeren van hun destabilisatie- en sabotageactiviteiten in verschillende Europese landen, waarmee ze proberen de aandacht af te leiden van de oorlog in Oekraïne en hun eigen mislukkingen aan het front te maskeren.

De recente pro-Russische bijeenkomsten in Bilbao, Praag, Chisinau en de pogingen om een ​​Wagner-huurling Moldavië binnen te krijgen, kunnen worden beschouwd als onderdeel van hetzelfde Kremlin-plan. De aanzienlijke afname van het aantal Wagner-mensen in bepaalde Afrikaanse landen - de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en de Democratische Republiek Congo - past in dit schema. Het is bekend dat er tot maart 5,000 minstens 2023 Russische huurlingen in deze landen waren. Maar nu is hun aantal met ongeveer 10% afgenomen. Sommige experts geloven dat de meeste van de 500 Russische huurlingen die Afrika hebben verlaten zich in Europa hebben gevestigd. Maar terwijl Russische militanten bijna openlijk en zonder veel angst Moldavië proberen binnen te komen, zal hun weg naar de EU/NAVO-landen heimelijker en voorzichtiger zijn.

advertentie

Hier is het de moeite waard eraan te herinneren hoe Moskou zijn saboteurs "plantte" in Oekraïense steden aan de vooravond van een grootschalige invasie. Het is bekend dat sommigen van hen zich 2-3 jaar voor de oorlog in Oekraïne hadden gevestigd. Toen verliep alles volgens het Russische draaiboek: het gewone leven in gewone Oekraïense steden. Tegelijkertijd verzamelden de saboteurs belangrijke informatie en legden contacten in de kringen van hun interesse. Dit alles werd gedaan om deze intelligentie te gebruiken tijdens de invasie door Russische troepen. Alleen het moedige verzet van Oekraïense soldaten en de volledige consolidatie van het Oekraïense volk tegenover de binnenvallende vijand verstoorden hun plannen.

Sinds het begin van de Russische invasie en na het keerpunt in de Russisch-Oekraïense oorlog, is Moskou begonnen zijn agenten nog intensiever in de strijd te gooien op het politieke en informatiefront om Russische terreur, oorlogsmisdaden en genocide te rechtvaardigen.

Door pro-Russische bijeenkomsten te plannen, wil Moskou een signaal afgeven aan Europese regeringen dat er veel politieke krachten en burgers in Europese landen zijn die het beleid van Poetin zouden steunen. Op deze manier wil het Kremlin bij de bevolking van deze landen bepaalde twijfels oproepen over de eenheid van het Westen in het tegengaan van de Russische agressie. Bovendien volgt Poetin in het geval van Europa een veel complexere strategie, aangezien de saboteurs Russische sympathisanten zijn: politieke partijen, leiders en vertegenwoordigers van zakenkringen die een gevestigd belang hebben bij samenwerking met Rusland.

Moskou buit tegenstellingen tussen Europese landen uit, uitgaande van sociaal-economische problemen en probeert de oorzaak ervan uit te leggen in de steun aan Oekraïne. Als gevolg van deze tactiek wordt de anti-oorlogslobby in Europa onbewust een bondgenoot van het Kremlin. De Russische diaspora, die verspreid is over veel Europese landen, speelt een belangrijke rol in deze destabiliserende processen. Er zijn veel Russen in Europa, maar ze zijn geen deel geworden van de Europese wereld, accepteren en delen de Europese waarden en levensstijlen niet, zelfs niet nadat ze er jarenlang hebben gewoond. Daarom blijven ze een ideale omgeving voor extremisten om sabotage te plannen.

Zo werd subversief werk verricht door de Russische diaspora in Duitsland om Duitse brievenbussen te overspoelen met anonieme brieven waarin werd opgeroepen tot een dringende vlucht uit Duitsland waarin werd beweerd dat de Verenigde Staten een aanval aan het plannen waren. Deze campagne werd gelanceerd op hetzelfde moment als pro-Russische bijeenkomsten in de EU. Als we aan deze cocktail van subversieve activiteiten het feit toevoegen dat Wagner-huurlingen zich al in Europese steden hebben gevestigd en gevechtservaring en vaardigheden hebben in het plegen van terroristische aanslagen en sabotage, is de mix explosief. Het is duidelijk dat Poetin een nieuwe fase van hybride agressie tegen Europa heeft ingezet tegen de achtergrond van zijn militaire mislukkingen en de druk van sancties, in een poging de wereldwijde consolidatie van steun voor Oekraïne te verstoren.

De hybride agressie van het Kremlin gaat door en probeert verder door te dringen in de Europese ruimte. Dit is waar pro-Russische huurlingen en rally's gevaarlijke elementen worden die de weg vrijmaken voor de vijand om zijn droom om Europa te splitsen en te verzwakken te verwezenlijken. Om dit te voorkomen, moeten de dreigingen van heimelijk Russisch extremisme vandaag worden blootgelegd en geneutraliseerd, want morgen kan het te laat zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending