Verbind je met ons

Rusland

Finland, Zweden en de NAVO

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Valery Gerasimov, chef van de Russische generale staf en commandant van de groep troepen in de zogenaamde "speciale militaire operatie", heeft gezegd dat de aspiraties van Finland en Zweden om lid te worden van de NAVO en het gebruik van Oekraïne als instrument voor een hybride oorlog met Rusland vormt een nieuwe bedreiging voor Moskou.

Gerasimov beschouwt het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland als een "bedreiging voor Rusland". De retoriek van het Kremlin tegenover Europa wordt steeds uitdagender. Verhoogde sancties en isolatie kunnen daar een logische reactie op zijn.

Het lijkt erop dat het Kremlin nog steeds niet begrijpt of niet wil begrijpen dat zijn acties niet alleen hebben gefaald om onenigheid te zaaien binnen de NAVO-lidstaten, waar Poetin blijkbaar op had gerekend. Integendeel, de acties van Rusland hebben de leden van het Bondgenootschap verenigd om zich te verdedigen tegen de Russische agressie.

Begin vorig jaar was de retoriek van het Kremlin over bedreigingen voor de Russische veiligheid door de uitbreiding van de NAVO naar het oosten slechts een voorwendsel om zijn agressie tegen Oekraïne te rechtvaardigen om zijn imperialistische plannen uit te voeren om Kiev weer in de invloedssfeer van Moskou te brengen. De uitbreiding van de NAVO vormde geen bedreiging voor Rusland, maar was bedoeld om de veiligheid in Europa te vergroten en de democratie in Midden- en Oost-Europa te versterken. Een sprekend voorbeeld van deze boodschap is het feit dat er al bijna 30 jaar geen militaire conflicten meer zijn geweest tussen Europese staten in Europa.

Aan het begin van de genocidale invasie van Oekraïne had de Russische president Vladimir Poetin niet kunnen vermoeden dat zijn directe agressie de neutrale landen Zweden en Finland ertoe zou aanzetten snel te besluiten lid te worden van de NAVO, waardoor de oostgrenzen van het Bondgenootschap met Rusland meer dan verdubbeld zouden worden.

Dienovereenkomstig probeert Rusland nu te voorkomen dat deze plannen hun doel bereiken. Moskou ondermijnt actief Zweden om de weg naar de NAVO te blokkeren. De recente koranverbranding nabij de Turkse ambassade in Stockholm laat een spoor achter dat duidelijk teruggaat tot het Kremlin, dat geïnteresseerd is in verslechterende betrekkingen tussen Zweden en Turkije. De mensen die deze actie hebben georganiseerd, zijn hoogstwaarschijnlijk verbonden met Russische speciale diensten. Zo werd de aanvraag voor de koranverbranding in Stockholm door Rasmus Paludan betaald door een journalist en presentator van de rechtse zender Sweden Democrats Riks, Dhr. Chang Frick, die zich actief verzet tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO en openlijk het verhaal van het Kremlin promoot.

De retoriek van het Kremlin tegenover Europese landen wordt met de dag uitdagender. Het logische antwoord hierop zou een verhoging van de sancties en het volledige isolement van Rusland moeten zijn. Vandaag moet het Westen de Russische leiders duidelijk maken dat de imperialistische expansie van Rusland in de eenentwintigste eeuw kansloos is.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending