Verbind je met ons

Rusland

Oekraïne dringt aan op snellere wapenleveringen vanuit het Westen

DELEN:

gepubliceerd

on

Oekraïne drong er bij het Westen op aan om sneller wapens te leveren nadat een Russische raketaanval in Dnipro minstens 40 mensen het leven kostte in een flatgebouw. Ondertussen staan ​​de Oekraïense troepen in het oosten steeds meer onder druk.

De generale staf van het Oekraïense leger zei dinsdag (17 januari) dat Rusland de afgelopen 24 uur meer raketaanvallen heeft uitgevoerd dan normaal.

Volgens het rapport vielen Russische troepen meer dan 15 nederzettingen aan in het oostelijke Donetsk-gebied, waaronder Soledar, een zoutmijngemeenschap waar Rusland en Oekraïne gedurende enkele weken een loopgravenoorlog voerden.

De stad Bakhmut werd volledig verwoest door het meedogenloze Russische bombardement. Het beschadigde ook Avdiivka, het centrum van Donetsk, zwaar.

Oleh Zhdanov, een Oekraïense militaire analist, verklaarde op YouTube dat "er zeer zware gevechten doorgaan in de twee belangrijkste delen van ... Bakhmut & Avdiivka.

"De vijand valt constant aan en de klok rond. We werken eraan om onze posities te beschermen. Russische troepen zijn 's nachts actief, dus we hebben nachtzichtapparatuur nodig."

Volodymyr Zelenskiy, de Oekraïense president, verklaarde in de videotoespraak van maandag (16 januari) dat de pogingen van Rusland om het initiatief in het conflict te krijgen, de noodzaak voor het Westen om "de besluitvorming te versnellen" benadrukten als het gaat om het leveren van wapens.

advertentie

Sinds de invasie van Russische troepen op 24 februari 2014 heeft het Westen Oekraïne voortdurend van wapens voorzien. De regering van Zelenski houdt echter vol dat ze nog steeds tanks nodig hebben.

Groot-Brittannië kondigde maandag aan dat het 14 Challenger 2-tanks zou sturen, andere hardware en honderden extra gepantserde voertuigen.

Duitsland wordt onder druk gezet Leopard 2-tankers naar Oekraïne te sturen, maar de regering staat erop dat die tanks alleen worden verscheept als er overeenstemming is bereikt tussen de belangrijkste bondgenoten van Kiev, met name de Verenigde Staten.

Oleskiy Dalylov, secretaris van de Veiligheidsraad van Oekraïne, zei maandagavond dat er behoefte was aan een versnelling van de wapenleveranties, aangezien van Rusland wordt verwacht dat het "probeert een zogenaamd laatste duwtje in de rug te geven".

Danylov zei dat het evenement zou kunnen worden gehouden op de verjaardag van de invasie of in maart.

"We moeten elke dag voorbereid zijn op dergelijke evenementen. We bereiden ons al voor op dergelijke evenementen. Danylov verklaarde dat de eerste en laatste vraag altijd gaat over wapens en hulp om deze agressor te verslaan die ons land binnenviel.

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, had vrijdag een ontmoeting met bondgenoten op een luchtmachtbasis in Duitsland om aanvullende hulp aan Oekraïne te bespreken.

ONTVANGEN OEKRAÏENS

Rusland beschrijft zijn acties als "speciale militaire operaties" om zijn veiligheid te verdedigen, aangezien zijn buurland dichter bij het Westen kwam. Rusland en zijn bondgenoten beschuldigen Oekraïne van een niet-uitgelokte oorlog tegen Rusland om grondgebied te veroveren en de onafhankelijkheid van een voormalige Sovjetrepubliek uit te wissen.

De Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot de ontheemding van miljoenen en de dood van duizenden burgers. Het heeft ook veel Oekraïense steden, dorpen en steden in puin achtergelaten. Kiev en zijn bondgenoten beschuldigen Rusland ook van grootschalige deportatie.

Zelenski drong er bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking op aan om maandag meer te doen met betrekking tot Oekraïners die volgens hem onder dwang naar Rusland zijn overgebracht.

De OVSE, die uit 57 landen bestaat en alle Europese staten omvat, evenals de Verenigde Staten, Rusland en alle voormalige Sovjet-Uniestaten, is de grootste internationale veiligheidsorganisatie.

"Geen enkele internationale organisatie heeft tot nu toe toegang kunnen krijgen tot de detentiecentra van Russische gevangenen." Dit moet worden rechtgezet', zei Zelenskiy.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vorig jaar tussen de 900,000 en 1.6 miljoen Oekraïense burgers, waaronder 260,000 kinderen, gedeporteerd naar Russisch grondgebied.

Rusland ontkent dat er deportaties plaatsvinden en beweert dat degenen die in Rusland aankomen oorlogsvluchtelingen zijn. Het Russische noodministerie meldde dat sinds februari 4.8 miljoen Oekraïners in Rusland zijn aangekomen, onder wie 112,000 kinderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending