Verbind je met ons

Rusland

Omvang van vermeende martelingen en detenties door Russische troepen in Kherson

DELEN:

gepubliceerd

on

Oksana Minenko is een 44-jarige accountant die in Kherson woont. Ze beweert dat ze is gemarteld en herhaaldelijk is vastgehouden door de bezettende Russische strijdkrachten.

Ze zei dat haar man, een Oekraïense soldaat, stierf terwijl hij de Antonivskyi-brug van Kherson verdedigde tijdens de eerste dag van de volledige oorlog. Volgens Minenko plaatsten Russische troepen haar handen in kokend heet water en trokken haar vingernagels eruit. Ze sloegen haar toen zo hard dat ze plastische chirurgie nodig had.

Minenko zei: “De ene pijn werd de andere”, terwijl hij in december sprak in een geïmproviseerd humanitair hulpcentrum. Minenko kreeg littekens rond haar ogen na een operatie om de schade te herstellen. “Ik was een levend lichaam.”

Volgens interviews met meer dan een dozijn slachtoffers, wetshandhavers uit Oekraïne en internationale aanklagers die Oekraïne steunen, omvatten de methoden die werden gebruikt om de slachtoffers te martelen elektrische schokken op de geslachtsdelen, afranselingen en verschillende vormen van verstikking.

Sommige mensen beweerden dat gevangenen tot wel twee maanden in krappe cellen werden vastgehouden zonder sanitaire voorzieningen, voedsel of water.

Deze verklaringen komen overeen met wat de Oekraïense autoriteiten hebben verklaard over de detentieomstandigheden. Dit omvat gedetineerden die vastgebonden en geblinddoekt zijn, onderhevig zijn aan afranselingen, elektrische schokken en verwondingen, waaronder ernstige blauwe plekken, gebroken botten en gedwongen naaktheid.

Volgens Andriy Kolenko, hoofdaanklager oorlogsmisdaden voor de regio Kherson, “werd dit systematisch en uitputtend gedaan” om informatie te verkrijgen over het Oekraïense leger en vermoedelijke collaborateurs, of om degenen te straffen die kritisch stonden tegenover de Russische bezetting.

advertentie

Moskou heeft oorlogsmisdaden en aanvallen op burgers ontkend, ondanks de verklaring dat het een speciale militaire operatie in Oekraïne uitvoert.

De meest volledige beschikbare cijfers over de omvang van de vermeende martelingen en detenties zijn gedeeld door de hoogste aanklager voor oorlogsmisdaden van Oekraïne. Hieruit blijkt dat de autoriteiten van het land vooronderzoeken hebben geopend tegen ruim duizend mensen die in de Cherson-regio woonden en die naar verluidt tijdens hun lange bezetting illegaal werden vastgehouden door Russische troepen.

Leden van de Oekraïense wetshandhaving zeggen dat de omvang van de misdaden die nu in de Cherson-regio worden gepleegd groter lijkt te zijn dan die rond de hoofdstad van Kiev. Dit komt doordat het gebied zo lang bezet was.

Yuriy Belovov, de belangrijkste aanklager voor oorlogsmisdaden van Oekraïne, verklaarde dat de autoriteiten tien locaties in het Kherson-gebied hebben geïdentificeerd die door Russische troepen worden gebruikt om onrechtmatig vast te houden. Hij zei dat ongeveer 200 mensen op deze locaties zouden zijn gemarteld of aangevallen, en dat nog eens 400 mensen daar illegaal werden vastgehouden. De Oekraïense autoriteiten verwachten dat deze cijfers zullen stijgen naarmate ze hun onderzoek naar de terugtrekking van Rusland uit Kherson voortzetten, de enige Oekraïense hoofdstad die het land had veroverd in de bijna jaar durende oorlog met zijn westerse buurland.

Belousov verklaarde dat autoriteiten in het hele land een onderzoek hebben geopend naar de vermeende onwettige detentie van meer dan 13.200 mensen. Hij zei dat er 1,900 onderzoeken zijn gestart naar beschuldigingen van illegale detentie en mishandeling.

Rusland beschuldigde Oekraïne van oorlogsmisdaden, terwijl het Westen werd beschuldigd er geen aandacht aan te schenken. Dit geldt ook voor het beweren dat Oekraïense soldaten geëxecuteerde Russische gevangenen. In november verklaarden de Verenigde Naties dat ze bewijs hadden dat beide partijen krijgsgevangenen hadden gemarteld. Een VN-functionaris zei dat er sprake was van Russisch misbruik "redelijk systemisch'. Kiev verklaarde eerder dat het alle misbruiken door zijn strijdkrachten zou onderzoeken.

Minenko gelooft dat haar vermeende folteraars haar als doelwit hadden genomen omdat haar man een soldaat was. Minenko zei dat Russische troepen een week na zijn dood bij het graf van Minenko arriveerden en haar dwongen naast hem te knielen.

Minenko beweert dat drie keer in maart en april mannen in Russische militaire uniformen en hun gezichten bedekt met bivakmutsen haar 's nachts thuis bezochten en haar ondervroegen en vervolgens in hechtenis namen. Een keer dwongen ze haar om te veranderen en sloegen ze haar. Haar hoofd was bedekt en haar handen waren vastgebonden aan een stoel.

Minenko zei: “Als je een zak over je hoofd hebt en geslagen wordt, ontstaat er zo’n luchtvacuüm dat je niet kunt ademen, niets kunt doen en jezelf niet kunt verdedigen.”

MISDADEN VAN ‘WIJDVERSPREIDE’

De februari-invasie door Moskou van Oekraïne veroorzaakte Europa's grootste landoorlog sinds de Tweede Wereldoorlog. Rusland begon zijn bezetting van Cherson in maart en trok vervolgens zijn troepen in november terug, bewerend dat dit zo was nutteloos om nog meer Russisch bloed te verliezen er.

Belousov verklaarde dat meer dan 7,700 van de meer dan 50,000 meldingen van oorlogsmisdaden die bij de Oekraïense autoriteiten zijn ingediend, afkomstig zijn uit de regio Kherson. Hij zei dat er nog steeds meer dan 540 burgers worden vermist in het gebied. Volgens Kovalenko (de regionale aanklager) werden sommige mensen naar Russisch grondgebied gebracht in wat lijkt op gedwongen deportaties. Dit is inclusief kinderen.

Belousov verklaarde dat de autoriteiten meer dan 80 lichamen hebben ontdekt. De meerderheid van hen waren burgers en meer dan 50 van hen waren omgekomen door schotwonden en artilleriebeschietingen. Belousov zei dat honderden burgerlichamen waren ontdekt in gebieden waar Russische troepen waren vertrokken. Dit omvat meer dan 800 burgers uit het Kharkiv-gebied, waar onderzoekers meer tijd nodig hadden om onderzoek te doen nadat Oekraïne in september grote delen van het grondgebied had heroverd.

Volgens Volodymyr Timoshko, hoofd van de regionale politie van Kharkiv en een Facebook-bericht van 2 januari, werden 25 locaties door de Oekraïense autoriteiten ook geïdentificeerd als “martelkamplocaties”.

Als ze voldoende ernstig worden geacht, kunnen enkele van de duizenden oorlogsmisdaden die door Russische troepen worden beweerd, worden overgedragen aan buitenlandse tribunalen. Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof heeft een onderzoek geopend door het Internationaal Strafhof (ICC), gericht op vermeende oorlogsmisdaden gepleegd in Oekraïne.

Volgens Nigel Povoas (Britse advocaat), de hoofdaanklager van een door het Westen gesteund team dat bestaat uit juridische experts die Kiev ondersteunen in zijn inspanningen om oorlogsmisdadigers te vervolgen, wijzen de aantallen vermeende martelingen en detenties “op wijdverbreide, ernstige criminaliteit tegen Russische burgers.” -bezet gebied”.

Povoas verklaarde dat er in Oekraïne een patroon van terreur en lijden leek te bestaan. Dit versterkt de “indruk van een breder crimineel beleid dat uitgaat van de leiding” voor het aanvallen van de burgerbevolking.

VERMEENDE BEATS, ELEKTRISCHE SCHOKKEN

Een 35-jarige Kherson-man beweerde dat Russische troepen hem tijdens een vijfdaagse detentie in augustus hadden geslagen. Ze dwongen hem ook een masker te dragen en gaven hem elektrische schokken in de oren en geslachtsdelen. De stroom slaat toe en “het is bijna alsof een bal je hoofd raakt” en je raakt bewusteloos, zei de man. Hij vroeg om anonimiteit uit angst voor represailles.

Volgens hem hadden zijn ontvoerders hem ondervraagd over de militaire activiteiten van Oekraïne, waaronder de opslag en het gebruik van explosieven. Ze vermoedden dat hij banden had met het verzet. Andriy zei dat hij mensen kende die in het Oekraïense leger of de territoriale strijdkrachten hadden gediend, maar dat hij niet een van hen was.

Volgens de Oekraïense autoriteiten was het kantoorgebouw in Kherson een van de belangrijkste detentiecentra in het gebied. Volgens de autoriteiten werden meer dan dertig mensen vastgehouden in één kamer van de wirwarachtige structuur van de kelder, die tijdens de Russische bezetting werd gebruikt voor marteling en detentie. De autoriteiten zeiden dat er een onderzoek gaande is om het aantal mensen vast te stellen.

Bij een bezoek aan de kelder in december bleek dat de lucht doortrokken was van menselijke uitwerpselen, geblokkeerde ramen en zichtbare tekenen van wat volgens de Oekraïense autoriteiten martelwerktuigen van Russische strijdkrachten waren, zoals metalen buizen en plastic ligaturen, en draden die aan het plafond hingen. vermoedelijk gebruikt voor elektrische schokken. De autoriteiten zijn van mening dat de inkepingen door gedetineerden zijn achtergelaten om de dagen te tellen dat ze werden vastgehouden en ook om berichten door te geven. Eén van hen las: ‘Voor haar leef ik.’

Liudmyla Shumbkova, 47, beweerde dat ze het grootste deel van de vijftig dagen dat ze deze zomer in detentie zaten, werd gegijzeld op de plek aan de Energiewerkersstraat nr. 3. De Russen informeerden naar het kind van haar zus omdat ze dachten dat hij deel uitmaakte van de verzetsbeweging.

Shumkova, een advocaat uit de gezondheidssector, verklaarde dat ongeveer een half dozijn mensen opgesloten zaten in een enkele cel zonder ramen voor licht en slechts één maaltijd per dag. Ze beweerde dat ze niet fysiek was gemarteld, maar dat ze was onderworpen aan fysieke marteling door medegedetineerden, waaronder een vrouwelijke officier van de politie met wie ze een cel deelde. Ze zei dat mannen bijzonder zwaar werden gemarteld. Ze schreeuwden en het was continu, elke dag. Het kon tot drie uur duren.

ONDERZOEK GAAT VERDER

Onderzoekers proberen nog steeds de verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden en de mogelijke rollen van hooggeplaatste militaire leiders te vinden. Belousov, hoofd oorlogsmisdaden, beantwoordde een vraag of er strafrechtelijke vervolging was ingesteld tegen daders van marteling. Hij zei dat er meer dan 70 verdachten waren geïdentificeerd en dat er 30 waren aangeklaagd.

Belousov heeft de personen niet geïdentificeerd, maar zei dat de meeste verdachten lagere militaire officieren waren. Sommigen van hen zijn echter “hoge officieren, in het bijzonder kolonels of luitenant-kolonels”, evenals hoge functionarissen in de pro-Russische militaire/civiele regeringen van Loehansk en Donetsk. Vertegenwoordigers van de pro-Russische Volksrepubliek Loegansk en de Volksrepubliek Donetsk reageerden niet op vragen over de vraag of hun troepen betrokken waren bij onwettige detenties en martelingen.

Vragen over de vermeende daders werden niet beantwoord door het Kremlin of het Russische ministerie van Defensie.

Op een koude decemberdag onderzochten onderzoekers van oorlogsmisdaden een Bilozerka-dorp in de Kherson-regio. Ze vonden een gerechtsgebouw dat volgens de Oekraïense autoriteiten werd gebruikt om personen te martelen en vast te houden. De school werd door 300 Russische soldaten ook omgebouwd tot kazerne. De muren van de inmiddels verlaten school waren bedekt met de “Z”, symbool dat een embleem is geworden voor steun aan Rusland tijdens de oorlog.

Een kleine groep onderzoekers verzamelde DNA-monsters en nam vingerafdrukken bij het gerechtsgebouw. Ze hadden ook gele nummers geplaatst in een garage naast het gerechtsgebouw om het bewijsmateriaal te identificeren. Twee aanklagers verklaarden dat een bureaustoel op zijn kant was gevonden en dat er in de buurt plastic banden en een zak voor vloeistof waren. Het gasmasker en de buis die eraan vast zat, zagen eruit als geïmproviseerde martelwerktuigen die door de Russische bezetters werden gebruikt om een ​​gevoel van verdrinking op te wekken.

Vragen over vermeende martelmethoden werden niet beantwoord door het Kremlin of het Russische ministerie van Defensie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending