Verbind je met ons

Rusland

De EU stopt met het opleggen van sancties aan de Russische e-commercegigant Wildberries

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Kenneth Rapoza van Forbes bespreekt de gevaren van de pogingen van het Kremlin om de Russische technologiesector te midden van sancties te versterken. Onder verschillende gevallen wijst hij op het lot van de Russische e-commercegigant Wildberries, die tot nu toe aan westerse sancties is ontsnapt ondanks druk van Oekraïne en Polen. Uittreksels uit het artikel zijn hieronder voor uw gemak samengesteld.

Vladimir Poetin vertelde Oliver Stone in de Poetin-interviews uit 2017 documentaire dat na de val van de Sovjet-Unie alle technologie in Rusland snel Amerikaans werd. Kantoren in Moskou gebruikten software van Microsoft en Adobe. Overheidskantoren en de grote staatsbedrijven draaiden op IBM-computers. Hij betreurde dit scenario - een land dat een man de ruimte in kreeg, maar geen noemenswaardige computerbedrijven had. Ze hadden thuis niets om te laten zien voor hun computer- en rekenvaardigheden.

Jaren later hebben Russische technologiebedrijven hun voetafdruk vergroot. Google kwam naar de stad, maar werd snel uit de markt geslagen door Yandex, ooit verhandelbaar op de Nasdaq. Nu is het, zoals alles wat Russisch is, verboden vanwege sancties die in 2022 zijn ingevoerd.

Het Westen kocht Rusland snel in na de val van de Sovjet-Unie, maar vertrok nog sneller na de inval in Oekraïne in de winter van 2022. Sommigen vertrokken schoppend en schreeuwend, maar laten ze dat deden. Rusland staat geïsoleerd. Nu vertrekken zelfs Chinese bedrijven die de secundaire sancties beu zijn, naar verluidt of staan ​​ze stand-by en breiden ze niet langer uit.

AliExpress, opgericht door de Chinese miljardair Jack Ma, zou dat zijn overwegen om Rusland te verlaten.

Sommige Russische bedrijven profiteren van deze uittocht.

Een bedrijf dat in 2004 door een moeder in haar huis in Moskou is opgericht, genaamd Wildberries, krijgt wat speling van buitenlandse bedrijven tijdens een expansiepauze. oprichter van Wildberries Tatjana Bakalchuk is nu een miljardair die door Forbes wordt geschat op ongeveer $ 5 miljard. Oekraïne heeft Wildberries gesanctioneerd in juli 2021, voordat Russische tanks de Donbas binnenreden, voor het verkopen van boeken die volgens de normen van Kiev niet als politiek correct werden beschouwd en voor het verkopen van Russische militaire koopwaar. AliExpress is niet verboden in Oekraïne en consumenten wel koop een Russische Z militaire patch online. Polen heeft Bakalchuk zelf ook gesanctioneerd vanwege haar vermeende banden met VTB, een volledig gesanctioneerde Russische bank.

advertentie

Wildberries is van plan zijn omzet in 2022 bijna te verdubbelen. "Wildberries is van plan om dit jaar een omzet van 1.5 biljoen roebel ($ 24.7 miljard) te behalen", aldus Interfax. geciteerd bedrijf CFO Vladimir Bakin als zeggend. Als Wildberries AliExpress zou overnemen, zouden ze dat zijn het verkrijgen van 35 miljoen maandelijks actieve gebruikers, dat is waar het Chinese e-commercebedrijf in 2021 was. Het kan nog hoger zijn naarmate 2022 ten einde loopt. Het bedrijf is een top 10 e-commerce speler. Het staat bovenaan de Indiase Flipkart, de Chinese JD.Com en Wayfair.

Deze maand, de Online publicatie van European Interest vroeg zich af of de 9th sanctieronde van de EU zou Bakalchuk en/of Wildberries omvatten. De volledige lijst met gesanctioneerde personen werd op 16 december gepubliceerd. Maar hoewel veel VTB-gerelateerde dochterondernemingen werden gesanctioneerd, stonden Wildberries noch de eigenaar erop.

Meer dan 1,000 bedrijven verlieten Rusland in 2022 vanwege de oorlog in Oekraïne. Het is uitgesloten dat Rusland ook maar de helft van hen zal vervangen door binnenlandse spelers. China zal zijn voetafdruk vergroten, maar is hier voorzichtig. Eerder deze maand zei China van wel bepaalde verkoop van microchips verbieden aan Russische defensiecontractanten. Dit is waarschijnlijk symbolisch en moeilijk volledig te stoppen. Hoe dan ook, Rusland wordt hier omsloten; afgesneden van de moderne economie, een economie die het nooit op zijn eigen post-USSR heeft ontwikkeld en nu pas beseft dat het voor technologie afhankelijk is van het Westen.

Een beetje afhankelijkheid is prima. Maar veel afhankelijkheid is niet goed. Russen maken misschien graag grapjes over de energiecrisis in Europa, voor een groot deel vanwege de eigen specifieke focus op klimaatverandering en beperkingen (maar geen regelrechte verkoopverboden) van Russische olie- en gasinvoer. Zeker, de Europeanen hebben het veel moeilijker om aan Russische brandstof te komen. Maar net zo zeker verliezen de Russen een hightech-economie die ze jaren geleden hadden moeten bouwen en nooit hebben opgebouwd, in plaats daarvan vertrouwen ze op hun 'westerse partners', zoals hun diplomaten graag zeggen, in plaats van de moeite te nemen hun eigen economie te creëren. hightech ecosysteem thuis.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending