Verbind je met ons

Iran

EU bespreekt sancties tegen Rusland, Iran, aanvulling van Oekraïens wapenfonds

DELEN:

gepubliceerd

on

Monday’s (12 December) meeting of European Union foreign ministers is a chance to reach an agreement on additional sanctions against Russia and Iran, as well as on a €2 billion increase in arms supplies to Ukraine.

It is not clear if Hungary would block certain decisions. Diplomats denounce this as “blackmail diplomacy”, referring to what they call “blackmail diplomacy” because of a geschil over Boedapest's EU-fondsen.

A senior EU diplomat said to reporters that there was agreement in principle but also that there is the “big elephant in the room”, referring to Budapest’s use its veto power. “It’s blackmail diplomacy, which we would prefer not to see but it is what is.”

De ministers van Buitenlandse Zaken zullen overleggen het negende pakket sancties tegen Rusland die naar verwachting bijna 200 extra personen en entiteiten aan de EU-sanctielijst zal toevoegen.

Ze zullen ook het nieuwe beoordelen sancties against Iran people and organizations over human rights violations in Tehran’s crackdown of protestors and the supply drones to Russia.

Ze zullen er ook naar streven opwaarderen met € 2 miljard een fonds dat de lidstaten gebruikten om wapenaankopen voor Kiev te financieren, maar dat tijdens de bijna 10 maanden durende oorlog in Oekraïne sterk is uitgeput.

Verwacht dat ministers instemmen met een civiele missie naar Moldavië. Hierbij kan gedacht worden aan hulp bij cyberdefensie, het bestrijden van corruptie en het versterken van de rechtsstaat.

advertentie

Foreign ministers will also be expected to open the door to a three-year military mission in Niger. The mission will include 50-100 troops initially, and then up to 300 later to improve the country’s logistics.

Niger, een van de armste landen ter wereld, loopt het risico dat geweld overslaat vanuit Mali, een buurland waar islamistische militanten terrein hebben gewonnen na de terugtrekking van Franse en andere Europese troepen.

Ministers will meet with counterparts from the Eastern Partnership, which includes Armenia, Azerbaijan Georgia, Moldova, Moldova, Ukraine, and vice versa. These are the nations that the EU sought to stabilize in the face Russia’s invasion of Ukraine.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending