Verbind je met ons

Rusland

Russische olie: EU bereikt overeenstemming over prijsplafond

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Raad van de Europese Unie heeft vandaag besloten een olieprijsplafond vast te stellen ruwe aardolie en petroleumoliën en oliën verkregen uit bitumineuze mineralen (GN-code 2709 00) die van oorsprong zijn uit of worden geëxporteerd uit Rusland, tegen 60 USD per vat.

De hoogte van de cap is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Price Cap Coalitie en wordt van toepassing vanaf 5 december 2022.

Het prijsplafond voor Russische olie zal prijsstijgingen als gevolg van buitengewone marktomstandigheden beperken en de inkomsten die Rusland uit olie heeft verdiend drastisch verminderen nadat het zijn illegale aanvalsoorlog tegen Oekraïne had ontketend. Het zal ook dienen om de mondiale energieprijzen te stabiliseren en tegelijkertijd de nadelige gevolgen voor de energievoorziening aan derde landen te verzachten.

Op 6 oktober 2022 heeft de Raad een besluit aangenomen waarbij het zeevervoer van Russische ruwe olie (vanaf 5 december 2022) en aardolieproducten (vanaf 5 februari 2023) naar derde landen, en de daarmee verband houdende verlening van technische bijstand, tussenhandeldiensten of financiering of financiële hulp.

Het besluit van de Raad heeft ook een vrijstelling van de bovengenoemde verboden voor ruwe olie of aardolieproducten welke afkomstig zijn uit of geëxporteerd zijn uit Rusland, en worden gekocht tegen of onder een vooraf vastgestelde prijsplafond overeengekomen door de Price Cap Coalition.

Het besluit van vandaag stelt het niveau vast waarop de vrijstelling van toepassing is, en introduceert een overgangsperiode van 45 dagen voor schepen die ruwe olie van oorsprong uit Rusland vervoeren, gekocht en in het schip geladen vóór 5 december 2022 en gelost in de eindhaven van bestemming vóór 19 januari 2023. Aangezien het prijsplafond periodiek kan worden herzien om zich aan te passen aan de marktsituatie, zijn de huidige beslissing stelt ook een overgangsperiode van 90 dagen na elke wijziging van het prijsplafond, om te zorgen voor een coherente toepassing van het prijsplafond door alle operatoren.

De werking van het prijsplafondmechanisme zal om de twee maanden worden herzien om in te spelen op ontwikkelingen in de markt, en zal worden vastgesteld op ten minste 5% onder de gemiddelde marktprijs voor Russische olie en aardolieproducten, berekend op basis van gegevens verstrekt door de Internationaal Energie Agentschap.

advertentie

De Raad heeft ook een "noodclausule" die het transport van olie mogelijk maakt boven de maximumprijs of de verlening van technische assistentie, tussenhandeldiensten of financiering of financiële bijstand in verband met het transport, wanneer deze nodig zijn voor de dringende preventie of beperking van een gebeurtenis die waarschijnlijk een ernstige en significante impact zal hebben impact op menselijke gezondheid en veiligheid of de milieu, of als reactie op natuurrampen.

In het licht van de Russische aanvalsoorlog staat de EU resoluut achter Oekraïne en zijn volk, en steunt zij onwrikbaar de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen.

De desbetreffende rechtshandelingen zullen binnenkort in het Publicatieblad worden gepubliceerd.

EU neemt haar nieuwste pakket sancties aan tegen Rusland wegens de illegale annexatie van de Oekraïense regio's Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson (persmededeling, 6 oktober 2022)

Beperkende maatregelen van de EU naar aanleiding van de crisis in Oekraïne (achtergrondinformatie)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending