Verbind je met ons

Rusland

Wat volgt er na de nucleaire dreiging van Rusland?

DELEN:

gepubliceerd

on

De dreigementen van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens te gebruiken als Oekraïne plannen probeert te blokkeren om de door Rusland gecontroleerde zuidelijke en oostelijke Oekraïense gebieden te annexeren, hebben de wereld alert gemaakt op de mogelijkheid van een nucleaire confrontatie. Het scenario van een kernoorlog is niet langer slechts een onwaarschijnlijke hypothese, schrijft Salem AlKetbi, politiek analist van de VAE en voormalig kandidaat voor de Federal National Council.

Het lijkt nu noodzakelijk om hiermee rekening te houden bij de beoordeling van de ontwikkeling van de crisis in Oekraïne. Het zou schromelijk verkeerd zijn om dit scenario te negeren, ongeacht de waarschijnlijkheid ervan. Poetin geeft niet langer alleen hints, maar maakt zich zorgen over het vooruitzicht van een militaire nederlaag, die hij op geen enkele manier bereid is te accepteren.

Hij zal niet aarzelen zijn toevlucht te nemen tot welk wapen dan ook, ongeacht de vernietigingskracht en gevolgen ervan, als hij denkt dat zijn troepen een zekere nederlaag hebben geleden op Oekraïense bodem en Moskou overtuigd is van de mogelijkheid om kernwapens te gebruiken.

Dit werd bevestigd door verklaringen dat de Russische nucleaire doctrine het gebruik van kernwapens toestaat als de nationale veiligheid existentieel wordt bedreigd, wat een dergelijk gebruik rechtvaardigt, en door de bewering van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko dat de wereld nog nooit zo dicht bij een kernoorlog is geweest als nu. Er zijn nog andere factoren die de vrees voor een nucleaire confrontatie aanwakkeren.

Deze omvatten een gebrek aan kalmte, afwachtende houding en emotionele stabiliteit bij de besluitvorming in Rusland, dat in een staat van grote nervositeit en gespannenheid lijkt te verkeren, vooral na nieuws over het succes van het Oekraïense militaire tegenoffensief en de Russische troepen ' opname.

Het Kremlin maakt consequent emotionele bewegingen die een groeiend niveau van woede en een geleidelijk verlies van controle over de besluitvorming weerspiegelen. Poetin, een voormalige spion van de inlichtingendienst die vaak trots was op zijn sluwheid, wordt gemakkelijk uitgelokt door westerse provocaties. Hij kan zo'n terughoudendheid niet tonen om te voorkomen dat hij in de val loopt om het conflict in Oekraïne uit te breiden.

Hij mist de diplomatieke flexibiliteit om deze complexe crisis zodanig te beheersen dat zijn land het grootste strategische voordeel kan behalen, zoals China deed bij het beheersen van de Taiwanese crisis. Dit is grotendeels te danken aan de historische hoeveelheid Chinese wijsheid waaruit Chinese leiders putten en leren hoe ze grote crises kunnen beheersen en eruit kunnen komen met minimale verliezen.

advertentie

Gezien zijn harde karakter kiest Poetin voor eenrichtingsverkeer. Hij laat de rest van de Russische functionarissen geen speelruimte, ook al heeft hij een van 's werelds meest getalenteerde diplomaten, minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, die niet de invloedrijke rol heeft gespeeld die van hem wordt verwacht om de positie van zijn land in deze crisis te verbeteren, waar zijn schat aan diplomatieke ervaring is nodig.

Het besluit van president Poetin om ongeveer driehonderdduizend reservetroepen gedeeltelijk te mobiliseren en terug te roepen, wakkert het enthousiasme van de Atlantische leiders aan om Rusland in Oekraïne een "vernederende nederlaag" toe te brengen. Het vergroten van het Russische militaire contingent is een impliciete erkenning van het gebrek aan effectiviteit van het Russische leger in Oekraïne.

Er wordt ook beweerd dat het zich zal terugtrekken en verslagen zal worden in verschillende Oekraïense steden. Er zijn objectieve berichten over de slechte prestaties van de Russische luchtmacht; zijn onvermogen om zijn luchtsoevereiniteit af te dwingen is een van de redenen waarom de oorlog nog niet in het voordeel van Rusland is beslist.

De Russische luchtmacht is er niet in geslaagd het Oekraïense luchtruim te controleren en doelen te raken, ondanks het gebruik van hightech vliegtuigen en jagers. Na verloop van tijd zal Ruslands inventaris van moderne vliegtuigen opraken. Nu moet het Kremlin het probleem oplossen van het beheer van langdurige oorlogvoering te midden van dergelijke militaire verliezen.

Dit heeft op zijn beurt te maken met het vermogen om de nodige middelen te verschaffen, vooral op menselijk niveau. Bovendien bestaan ​​er twijfels over de strategische voorraden Russische wapens en munitie. Dit alles verklaart ten dele de nervositeit die gepaard gaat met de dreiging van nucleaire vergelding als Russische plannen in Oekraïne worden geblokkeerd.

Ik geloof dat Rusland in de volgende fase het strijdtoneel ter plaatse zal uitbreiden om te proberen de oorlog in zijn voordeel te beslissen. Gezien de moeilijke situatie waarin de meeste EU-landen zich bevinden en de verontwaardiging over het besluit om de gaskraan naar deze landen dicht te draaien, zal escalatie en tegen-escalatie in al zijn vormen het volgende scenario zijn.

De oorlog is geëvolueerd van een beperkte militaire operatie in Oekraïne tot een open oorlog die de Spaanse premier Pedro Sancher een oorlog tegen heel Europa heeft genoemd, en de overweldigende wens van de VS om Rusland uit te putten om zijn vermogen om China te steunen in een mogelijke confrontatie op Taiwan en de pogingen van Poetin om de structuur van de bestaande wereldorde te veranderen en de Amerikaanse hegemonie erover te ondermijnen, te verstoren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending