Verbind je met ons

Rusland

Gorbatsjov: 'We moeten afstand doen van geweldspolitiek' 

DELEN:

gepubliceerd

on

Michail Gorbatsjov hield tijdens een bezoek aan het Europees Parlement een pleidooi voor dialoog en deed afstand van het gebruik van geweld.

De voormalige president van de Sovjet-Unie was in 2008 in het parlement voor de Energy Globe Award, waar hij een Lifetime Achievement Award in ontvangst nam. Ter gelegenheid van het overlijden op 30 augustus van de laatste leider van de Sovjet-Unie, die door velen werd geprezen om zijn rol bij het tot een vreedzaam einde brengen van de Koude Oorlog, publiceren we opnieuw een interview van zijn bezoek. Hij sprak over hoe landen moeten samenwerken in het tijdperk van de mondialisering en over zijn zorgen over het milieu.

U heeft belangrijke veranderingen in de Sovjet-Unie geïnitieerd en veel gedaan om een ​​einde te maken aan de Koude Oorlog. Welke lessen kunnen we uit die ervaring trekken als we op zoek gaan naar een zogenaamde ‘wereldperestrojka’ om een ​​einde te maken aan de hete oorlog tegen de natuur?

Halverwege de jaren tachtig beseften de leiders van de grote staten dat er dringend iets moest gebeuren. Toen maakte God de wegen van Gorbatsjov, Reagan, Bush, Thatcher, Mitterrand en anderen – en zij waren wijs genoeg om clichés en vooroordelen over elkaar te overwinnen en over de nucleaire dreiging te gaan praten. Nu zijn de wereld en onze tijd anders, is er sprake van mondialisering, zijn landen meer onderling afhankelijk en zijn landen als Brazilië, China en India op het toneel verschenen.

De belangrijkste les die we kunnen trekken, is dat er een dialoog moet worden ontwikkeld. Er moet vertrouwen worden opgebouwd. We moeten afstand doen van de politiek van geweld, ze brengen niets goeds. We moeten begrijpen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, we moeten allemaal peddelen, zo niet, sommigen peddelen, sommigen gieten er water in, anderen maken er misschien zelfs een gat in. Niemand zal op deze manier in deze wereld winnen.

Kijk naar de VS in Irak, iedereen was tegen, zelfs hun bondgenoten, maar ze luisterden niet en wat gebeurde er? Ze weten nu niet hoe ze eruit moeten komen. Nu begrijpen we dat... we allemaal verbonden zijn met de VS en als deze uiteenvalt zou dit een echte ineenstorting zijn. We moeten ze helpen daar weg te komen. Dat betekent dat samenwerking nodig is, dat er een nieuwe wereldorde nodig is en dat er mondiale mechanismen nodig zijn om deze te beheren.

Na de Koude Oorlog sprak iedereen over de nieuwe wereldorde, zelfs de paus voegde zich bij ons en zei dat een nieuwe wereldorde noodzakelijk, stabieler, eerlijker, menselijker is.

Toen de Sovjet-Unie echter uiteenviel – in de eerste plaats vanwege interne redenen – konden de VS de verleiding niet weerstaan ​​om van de verwarring gebruik te maken. De politieke elites veranderden, degenen die de wereld uit de Koude Oorlog haalden verlieten het podium, de nieuwe wilden hun geschiedenis schrijven.

advertentie

Deze fouten van visie, slechte beslissingen en misstappen maakten de wereld onbestuurbaar. We leven in een wereld van chaos. Uit de chaos kunnen nieuwe manieren van leven en nieuwe politieke mechanismen voortkomen, maar de chaos kan ook leiden tot ontwrichting, verzet en gewapende conflicten.

Kunnen we de aantasting van het milieu echt het nee van de mensheid noemen? 1 probleem als er zoveel mensen onder de armoedegrens leven?

De grootste problemen zijn armoede, lucht- en waterkwaliteit, onhygiënische omstandigheden en lage landbouwproductiviteit, maar ze hebben allemaal te maken met ecologie. Het is onzin om te zeggen dat ecologie een luxe is; het is de belangrijkste prioriteit van onze tijd. De tweede prioriteit is de strijd tegen de armoede, omdat twee miljard mensen moeten rondkomen van 1 à 2 dollar per dag. De derde is de mondiale veiligheid, inclusief de nucleaire dreiging en massavernietigingswapens. Dit zijn drie urgente prioriteiten, maar ik zet ecologie op de eerste plaats, omdat het ons allemaal rechtstreeks raakt.

"Op weg naar een nieuwe beschaving" is het motto van de Gorbatsjov Stichting. Hoe ziet die nieuwe beschaving eruit? Waar kan de wereld de enorme middelen vandaan halen die nodig zijn voor deze fundamentele veranderingen?

Het gaat niet altijd om geld. Als internationale kwesties op een wanordelijke manier worden afgehandeld, heb je meer geld nodig. Het gaat om vertrouwen, samenwerking, dialoog, wederzijdse hulp en wederzijdse uitwisseling. Waarom groeit Europa economisch – vanwege het bestaan ​​van de EU. Dit is de weg van nieuwe kansen en de EU is een goed voorbeeld.

Natuurlijk is niet alles perfect. Naar mijn mening wordt de EU als systeem al te veel in rekening gebracht. Het moet wijsheid hebben en weten wanneer het moet stoppen, absorberen, vooruitgaan, niet alleen haasten en overhaaste sprongen maken.

Meer over Michail Gorbatsjov 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending