Verbind je met ons

Rusland

MONDI'S samenwerking met Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Britse bedrijf Mondi is een wereldleider in verpakkingen en papier. Het bedrijf is geregistreerd in het VK en heeft ook een kantoor in Oostenrijk. In Rusland wordt de Mondi Group vertegenwoordigd door een geïntegreerde fabriek voor de productie van pulp, verpakkingspapier en hoogwaardig ongestreken papier (JSC Mondi SLPK) en drie verwerkingsfabrieken (LLC Mondi Aramil, LLC Mondi Pereslavl, LLC Mondi Lebedyan).

De belangrijkste onderneming van de Mondi Group is de fabriek voor de productie van pulp, verpakkingspapier en ongestreken dun papier in Syktyvkar. Al deze ondernemingen werken voornamelijk voor de binnenlandse markt en bieden werk aan 5,300 mensen in Rusland.

Reactie op oorlog in Oekraïne

Op 10 maart bracht Mondi een officiële verklaring uit over zijn werk in Rusland. Mondi bevestigde dat zijn vlaggenschipbedrijf, Mondi Syktyvkarsky LP, blijft bestaan.

Op 4 mei zei het bedrijf dat de Raad van Bestuur na evaluatie van alle opties besloot de activa van de groep in Rusland te elimineren. “Er bestaat echter geen zekerheid over de timing van het sluiten van de overeenkomst, noch over de structuur ervan”, aldus het bedrijf.

Op 6 mei publiceerde TASS een publicatie dat JSC Mondi Syktyvkarsky LPK, een van de grootste papierproducenten in Rusland, gestaag blijft werken. Opschorting van activiteiten is niet gepland na de aankondiging van de Mondi-groep over de verkoop van haar activa in Rusland, zei de eerste vice-voorzitter van de regering van de Republiek Komi Elmira Akhmeeva.

Op 3 juni gaf de algemeen directeur van Mondi SYK LPK Klaus Peller een interview waarin hij in het kort verklaarde:

advertentie

Alle machines in de productie werken in de normale modus;
De omzet is op hetzelfde niveau gebleven en de wisselkoers fluctueert voortdurend;
met kantoor- en offsetpapier is de situatie anders: het wordt voornamelijk verkocht in Rusland en de GOS-landen;
Mondi is nu de enige pulp- en papierfabriek in Rusland waarvan het assortiment qua kwaliteit helemaal niet is veranderd;

Op 11 juni 2022 steunde Mondi SLPK de fietscampagne “Wij zijn Rusland! We zijn samen!”, waarmee geld wordt vrijgemaakt voor het organiseren van een fietsrally.

Op 15 juni maakte Pavel Buslaev, financieel directeur van Mondi Syktyvkar LPK JSC, bekend dat de Mondi Syktyvkar-fabriek nu experimenteert met de productie van verpakkingen die Tetra Pak moeten vervangen. Dezelfde informatie werd bevestigd door de vice-premier van Rusland, Victoria Abramchenko, die zei dat er tegen de achtergrond van het vertrek van Tetra Pak uit Rusland geen problemen zouden zijn met de verpakking in het land – de producten van het bedrijf zouden kunnen worden vervangen ten koste van bestaande technologieën, grondstoffen en hulpbronnen.

Op 4 augustus maakte Mondi tijdens een driemaandelijkse persconferentie bekend dat hun Russische bedrijven vanaf 30 juni 2022, terwijl de dialoog met verschillende potentiële kopers gaande was, bleven opereren en winstgevend waren. Op basis hiervan moest het management de reële waarde van de ondernemingen schatten. Het management van het bedrijf benadrukte het complexe en bureaucratische proces van de verkoop en noemde geen specifieke voorwaarden voor de overdracht van de Russische activa aan de nieuwe eigenaren. Als reactie daarop startte de Oekraïense gemeenschap een campagne op sociale media met de hashtag #MondiBloodyPackaging, waarin Mondi en haar klanten werden opgeroepen niet langer samen te werken met Rusland.
Op 12 augustus maakte het bedrijf bekend dat het zijn belangrijkste Russische activa, de Joint Stock Company Mondi Syktyvkar, verkocht voor RUB 95 miljard (ongeveer € 1.5 miljard tegen de huidige wisselkoers), contant betaalbaar bij voltooiing. Daarbij moet worden opgemerkt dat het contractbedrag ruim het dubbele bedraagt ​​van de waarde van alle bezittingen van Mondi, waarover het vorig jaar rapporteerde (687 miljoen euro).

Ondanks de aankondiging van de verkoop van Syktyvkarsk LPK, bezit Mondy nog steeds drie ondernemingen in Rusland die blijven bestaan.

Bovendien is de identiteit van de nieuwe eigenaar van de onderneming aantrekkelijk. Viktor Kharitonin is de belangrijkste producent van het “Spoetnik V”-vaccin, een oligarch die dicht bij vice-premier Tatjana Holikova staat, wiens beschermeling het hoofd van Komi is, Vladimir Uyba (Mondi SLPK is gevestigd in de Republiek Komi). In 2022 schatte Forbes het fortuin van Kharitonin op 1.4 miljard dollar – dit is de 66e plaats op de lijst van de rijkste Russen.

Toch is de prijs van Mondi SLPK iets hoger dan het totale vermogen van Kharitonin, dat, gezien zijn nabijheid tot de Russische autoriteiten, de suggestie wekt van financiële steun van de overheid bij het verwerven van zo'n waardevol bezit, dat nodig is om aan de verpakkingsvraag van de interne markt te voldoen. Viktor Kharitonin staat op de lijst van kandidaten voor Oekraïense sancties door de Oekraïense NACP.

Conclusie
Het bedrijf reageerde op de oorlog in Oekraïne en kondigde de verkoop aan van zijn productiefaciliteiten in Rusland en het verlaten van de markt.

De fabrieken blijven echter gewoon werken. De opschorting van de operaties kwam niet van de grond. De managers bevestigen dat Mondi blijft werken. De Russische regering steunt hun activiteiten.

De verkoop van Mondi SLPK aan een oligarch die dicht bij de Russische regering staat, zal, gezien zijn geschatte rijkdom en werkterrein, waarschijnlijk gedeeltelijk worden gesubsidieerd door de Russische autoriteiten om een ​​vitale productiecapaciteit in stand te houden. Ondanks de aankondiging van de verdachte verkoop van de Syktyvkarsk LPK, bezit Mondy nog steeds drie ondernemingen in Rusland die blijven bestaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending