Verbind je met ons

Algemeen

Oekraïne zegt tientallen Russen gedood in Kherson-gevechten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op zaterdag (30 juli) beweerde het Oekraïense leger dat het tientallen Russische soldaten had gedood en twee munitiedepots had vernietigd tijdens gevechten in het Kherson-gebied. Deze regio is het brandpunt van het tegenoffensief van Kiev in het zuiden en een cruciale schakel in de aanvoerlijnen van Moskou.

Volgens het zuidelijke commando van het leger werd het treinverkeer van Cherson naar Cherson over de rivier de Dnipro afgesneden. Dit zou de Russische troepen ten westen van de rivier en voorraden in de bezette Krim of het oosten verder kunnen isoleren.

Drie bruggen over de Dnipro werden zwaar beschadigd door het langeafstandsraketsysteem van Oekraïne.

"Als gevolg van de brand die de belangrijkste transportverbindingen in bezet gebied onder controle heeft gekregen, is het verkeer over de spoorbrug over Dnipro onmogelijk", zei het zuidelijke commando van Oekraïne.

Volgens de Russen zijn vrijdag meer dan 100 soldaten en zeven tanks omgekomen bij gevechten in de regio Cherson. Dit was de eerste grote stad die ze veroverden sinds hun invasie op 24 februari.

Yuri Sobolevsky was de eerste plaatsvervangend hoofd van de regionale raad van Cherson. Hij adviseerde inwoners Russische munitiedepots te vermijden.

Telegram: "Het Oekraïense leger zet het op tegen de Russen, en dit is nog maar het begin", schreef hij.

advertentie

Dmytro Andriy, de pro-Oekraïense gouverneur in de regio Cherson, verklaarde dat Berislav bijzonder zwaar werd getroffen. Berislav ligt aan de overkant van de rivier in het noordwesten van de waterkrachtcentrale van Kakhovka.

Hij schreef dat "in sommige dorpen geen enkel huis intact is gelaten; alle infrastructuur is vernietigd; mensen wonen in kelders" op Telegram.

Reuters kon de rapporten niet onafhankelijk verifiëren. Eerder deze week verwierpen functionarissen van de door Rusland benoemde regering in de regio Cherson westerse en Oekraïense beoordelingen.

Explosie in de gevangenis

Vrijdag wisselden de twee partijen beschuldigingen uit over een raketaanval of explosie waarbij tientallen Oekraïense krijgsgevangenen uit Oost-Donetsk omkwamen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn in de Olenivka-gevangenis van door Moskou gesteunde separatisten veertig gevangenen gedood en 75 gewond. Reuters-journalisten bevestigden enkele sterfgevallen in de gevangenis.

De separatistische woordvoerder beweerde dat 53 mensen waren omgekomen en dat Kiev werd beschuldigd van het aanvallen van de gevangenis met behulp van in de VS gemaakte HIMARS-raketten.

De strijdkrachten van Oekraïne ontkenden elke verantwoordelijkheid en beweerden dat Russische artillerie de gevangenis had aangevallen om de behandeling van de gevangenen te dekken. Dmytro Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Rusland oorlogsmisdaden had begaan en eiste internationale veroordeling.

Reuters kon de verschillende versies van de gebeurtenissen niet onmiddellijk bevestigen.

Reuters TV toonde de overblijfselen van een uitgebrand hol gebouw, gevuld met metalen bedden en verkoolde lichamen. Anderen werden op militaire brancards of op de grond geplaatst.

De granaatscherven werden op een bank van blauw metaal gelegd. Het was moeilijk om onmiddellijk herkenningstekens te ontdekken en het was niet duidelijk waar de fragmenten werden genomen.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) verklaarde dat het toegang tot de locatie zocht en bood aan de gewonden te evacueren.

Rusland is door Oekraïne beschuldigd van wreedheden tegen burgers en wreedheid sinds de invasie. Het heeft beweerd dat het al meer dan 10,000 oorlogsmisdaden heeft geïdentificeerd. Rusland ontkent zich op burgers te richten.

De topdiplomaten uit de Verenigde Staten van Rusland en de Verenigde Staten bespraken vrijdag een door de VN bemiddeld akkoord om de verzending van graan uit Oekraïne te hervatten en een wereldwijde voedselcrisis te verlichten. Dit was hun eerste telefoongesprek sinds de invasie van Rusland door zijn buurman op 24 februari.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dat Washington zijn beloften over vrijstellingen van voedselsancties aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken niet is nagekomen.

Volgens een verslag van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde Lavrov aan Blinken dat Rusland al zijn doelen zou bereiken in de "speciale militaire operatie". Hij zei ook dat westerse wapenvoorraden het conflict niet zouden kunnen stoppen.

Blinken waarschuwde Lavrov voor eventuele Russische territoriale aanspraken in de loop van zijn oorlog in Oekraïne.

"De wereld zal annexaties niet erkennen." Hij zei dat Rusland aanzienlijke extra kosten zal oplopen als het doorgaat met zijn plannen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending