Verbind je met ons

Rusland

Zou de EU terug kunnen komen op persoonlijke sancties tegen sommige Russen?

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Union is in talks about removing sanctions on some 40 Russians – reports Nieuw Europa. De personen werden gesanctioneerd op basis van hun vermeende betrokkenheid bij de Moskouse invasie van Oekraïne, maar volgens door Bloomberg geciteerde bronnen heeft de juridische dienst van de Europese Raad gezegd dat sommige straffen op zwakke gronden zijn opgelegd

Afgezien van de bekende oligarchen die nauw verbonden zijn met president Vladimir Poetin, behoren verschillende topmanagers die betrokken zijn bij de zogenaamde "nieuwe economie" van Rusland tot degenen die hun benoeming zouden betwisten.

Dmitry Konov, Tigran Khudaverdyan en Alexander Shulgin – voormalige leidinggevenden van respectievelijk Sibur, Yandex en Ozon – worden door de internationale markten grotendeels gezien als relatief westers georiënteerde technocraten, zij het met banden met Poetins verticale macht, die nevenschade zijn geworden in de sancties oorlog.

Yandex, dat vaak wordt beschreven als het antwoord van Rusland op Google, begon in 1997 als een zoekmachine. Sindsdien is het uitgebreid naar verschillende gebieden en houdt het zich bezig met alles van ride-hailing tot e-boodschappen.

De sancties van Khudaverdyan veroorzaakten enige consternatie in het internationale bedrijfsleven vanwege zijn publieke kritiek op de oorlog, hoewel hij de acties van het Russische leger of Poetin zelf nog moet veroordelen. Enkele weken nadat de Russische troepen hun bloedige invasie van Oekraïne op 24 februari lanceerden, schreef Khudaverdyan een vaag algemeen commentaar op Facebook, waarin stond: “Wat er gebeurt is ondraaglijk. Oorlog is monsterlijk.”

Khudaverdyan trad later af nadat de EU had aangekondigd dat hij was opgenomen in de lijst met sancties.

John Boynton, de Amerikaanse voorzitter van de raad van bestuur van Yandex, gaf een verklaring af waarin hij zei dat het bedrijf "geschokt en verrast" was door de benoeming van Khudaverdyan.

advertentie

Dmitry Konov, de voormalige CEO van petrochemische fabrikant Sibur, zou ook de sancties tegen hem aanvechten. Brussel oordeelde dat Sibur, onder Konov, inkomsten heeft verschaft aan de Russische regering, waarvan een deel is gebruikt om het leger van Moskou te financieren; dezelfde claim tegen Khudaverdyan.

Konov blijft echter volhouden dat Siburs belastingbijdrage niets te maken heeft met de oorlog in Oekraïne. "Wij zijn een privébedrijf en de argumenten […] dat het bedrijf een substantiële bron van inkomsten levert aan de regering die verantwoordelijk is voor de destabilisatie van Oekraïne, zijn niet geldig", vertelde hij aan Agence France Presse, erop aandringend dat het grootste deel van zijn belastingen werd betaald op gewestelijk en niet op federaal niveau.

Konov heeft geprobeerd erop te wijzen dat hij nauwe banden heeft met Europa en zegt dat hij sterk werd beïnvloed door Europese managementpraktijken na zijn studie aan de universiteit in Zwitserland.

Het is inderdaad waar dat Konov een diepe voetafdruk heeft in internationale kringen. Hij is sinds 2016 gouverneur van het Comité voor Chemie en Geavanceerde Materialen van het World Economic Forum en werd in 2020 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Ster van Italië vanwege het bevorderen van de Russisch-Italiaanse zakelijke banden.

Alexander Shulgin, de voormalige CEO van e-commercebedrijf Ozon, bestrijdt ook sancties. De EU noemt zijn aanwezigheid op een bijeenkomst van bedrijfsleiders in het Kremlin op de dag dat de oorlog begon als bewijs dat Shulgin en de andere aanwezige CEO's lid waren van "de naaste kring" van Poetin, aldus de Financial Times.

Maar aanwezigen van de bijeenkomst beweren dat het maanden van tevoren was gepland en dat hun aanwezigheid geen goedkeuring was van de gebeurtenissen van die dag. Sommigen hebben zelfs laten doorschemeren dat hun aanwezigheid op de vergadering "niet optioneel" was.

"We waren verrast en bedroefd door het nieuws en de reden voor het bestraffen van Alexander Shulgin", zei Elena Ivashentseva, de voorzitter van de raad van bestuur van Ozon in een verklaring. "Ozon heeft altijd de hoogste normen nagestreefd om zaken te doen met als doel de beste diensten aan onze klanten en handelaren te bieden en tegelijkertijd maximale waarde te creëren voor onze investeerders", voegde ze eraan toe.

Het Icarus-effect

Een veelvoorkomend thema onder de leidinggevenden die onder sancties vielen, is dat van relatief succes bij het laten groeien van hun bedrijf. Onder Shulgin groeide het bedrijf van Ozon in slechts vier jaar tijd twintigvoudig. Nadat hij in 2017 CEO was geworden, nam hij Ozon mee naar de beursgang op de Nasdaq-beurs, waar het een koele 1.2 miljard dollar ophaalde. Inmiddels is het uitgegroeid tot een enorm succesvol bedrijf, vaak omschreven als Ruslands antwoord op Amazon.

Yandex ging in 2011 naar de NASDAQ in de grootste beursgang van een internetbedrijf sinds Google in 2004. Het bedrijf voerde een succesvolle herstructurering van het ondernemingsbestuur door toen Khudaverdyan in 2019 plaatsvervangend CEO werd, waardoor het een verbod op buitenlands eigendom kon vermijden en de concurrerende druk van aandeelhouders verzoend en regelgevers.

Evenzo is Sibur onder Konov van een minnow uitgegroeid tot een marktleider. Toen hij in 2004 bij het bedrijf kwam, was het een post-Sovjet industrieel actief dat op de rand van faillissement stond. In 2021 was de jaaromzet van Sibur met 12.9 miljard dollar gestegen.

Het uitvloeisel van een succesvolle groei van uw bedrijf is het verhogen van de schuldenlast van uw bedrijf. Het is geen toeval dat deze bijzonder succesvolle executives met sancties worden geconfronteerd. De Europese Raad rechtvaardigt de sancties tegen leidinggevenden door erop te wijzen dat hun bedrijven via belastinginkomsten bijdragen aan de begroting van de Russische Federatie.

De personen die met sancties worden geconfronteerd, beweren dat het succes van hun bedrijven niet tegen hen mag worden gebruikt en dat een groot deel van hun belastinginkomsten wordt betaald aan lokale overheden, niet aan de federale begroting die het leger financiert.

Precedent

De Europese Unie heeft al 1158 Russen en 98 Russische entiteiten gesanctioneerd door middel van zeven verstrekkende sanctiepakketten. De Europese Commissie zegt dat de sancties "Rusland treffen waar het pijn doet", maar als de personen in kwestie hun zaak winnen, zou het niet de eerste keer zijn dat sancties worden opgeheven.

De meest recente sanctieronde van de EU is beschreven als een "onderhouds- en aanpassingspakket" - ontworpen om bestaande sancties aan te passen om ze zo effectief mogelijk te maken zonder de Europese belangen of de mondiale voedsel- en energiezekerheid te schaden.

Cruciaal was dat het zevende pakket van de EU ook een verbod op de levering van bepaalde technologie en diensten aan de Russische luchtvaartsector opheft. Brussel legde uit dat bepaalde technische bijstand en technologie nog steeds "nodig waren om het technische industriële normalisatiewerk van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie veilig te stellen".

Het vastgestelde verbod op luchtvaarttechnologieën bracht Russische vliegtuigen in gevaar door hen de nodige controles en renovaties te ontnemen. Door het besluit terug te draaien, hoopt de EU de veiligheidsnormen te handhaven en de verantwoordelijkheid voor eventuele ongevallen te vermijden.

Maar het besluit zal ook worden toegejuicht door Europese luchtvaartmaatschappijen zoals Airbus, die de potentiële reputatieschade zullen voorkomen die wordt veroorzaakt door incidenten met vliegtuigen die geen onderhoud hebben ondergaan.

Een soortgelijke logica lag ten grondslag aan de ommezwaai van de Verenigde Staten over sancties tegen de Russische aluminiumindustrie. In 2019 heeft het ministerie van Financiën de sancties tegen 's werelds op een na grootste aluminiumfabrikant, Rusal, ongedaan gemaakt vanwege bezorgdheid dat de sancties een cruciale bron van het metaal zouden afsnijden.

De ommekeer werd algemeen gezien als een succes, niet alleen voor Rusal, maar ook voor de wereldmetaalmarkten en de Amerikaanse economische belangen – waarbij het bedrijf instemde met veranderingen in het ondernemingsbestuur en meer transparantie als reactie op de zorgen van Washington.

In het geval van zowel luchtvaartdiensten als Rusal werd het ongedaan maken van sancties als de meest verantwoorde optie beschouwd, en de partijen die de sancties uitvoerden erkenden dat hun onbedoelde gevolgen hun geopolitieke invloed dreigden te overschaduwen.

Personen die door de EU zijn gesanctioneerd, zullen graag willen aantonen dat hun gevallen vergelijkbaar zijn. Hoewel wetgevers hun best hebben gedaan om te voorkomen dat bedrijven worden gestraft die een structureel belangrijke rol spelen in de wereldwijde toeleveringsketens, hebben de leidinggevenden misschien betoogd dat ze in recordtempo nieuwe sancties hebben opgesteld en onvermijdelijk een aantal bedrijven hebben betrokken die Europa net zo goed helpen als Rusland.

Hoewel Yandex, Sibur en Ozon niet rechtstreeks zijn gesanctioneerd, een feit dat vragen oproept over de beslissing om hun topmanagement te bestraffen, is het effect van het bestraffen van hun leidinggevenden nog steeds nadelig. De toegebrachte reputatieschade heeft ertoe geleid dat Europese bedrijven geen zaken willen doen en andere bronnen voor vergelijkbare producten hebben moeten zoeken – of het nu polymeren of software zijn.

De vraag die nu blijkbaar door de hoofden van Europese besluitvormers gaat, is hoe ze de juiste balans kunnen vinden tussen het uitoefenen van intense politieke druk op het Kremlin en het minimaliseren van verstoringen van de Europese handel en wereldwijde toeleveringsketens.

Het zevende pakket sancties van de EU zal tot 48 nieuwe entiteiten toevoegen aan de lijst van gesanctioneerde Russen. De uitkomsten van lopende rechtszaken zullen laten zien hoe streng de EU is geweest bij het doorlichten van kandidaten voor de lijst van aangewezen personen.

Eén ding is zeker: Europa is niet van plan het tempo op korte termijn te vertragen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending