Verbind je met ons

Rusland

'Poetins propagandamachine heeft decennialang geprobeerd onze samenlevingen te vergiftigen en te verdelen' Kalniete Europarlementariër

DELEN:

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement hebben de aanbevelingen besproken die vanmorgen tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg (8 maart) zijn gedaan door een speciale commissie buitenlandse inmenging en desinformatie. Het debat spitste zich toe op de situatie in Rusland en de recente besluiten om Russia Today en de Spoetnik te verbieden, evenals het besluit van Poetin om 15 jaar gevangenisstraf uit te spreken aan iedereen die objectieve feiten had verteld over de Russische invasie van Oekraïne. 

Het leidende EP-lid Sandra Kalniete zei: “Poetins propagandamachinerie werd niet pas op 24 februari aangezet. Zij is in Europa al tientallen jaren bezig onze samenlevingen te vergiftigen en te verdelen. Terwijl de oorlog in Europa voortduurt, moeten onlineplatforms en technologiebedrijven een standpunt innemen door proactief accounts op te schorten die zich bezighouden met het ontkennen, verheerlijken en rechtvaardigen van agressie, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.”

Kalniete riep de EU op om de inhoud in het Russisch en Oekraïens te versterken om de desinformatie uit het Kremlin te helpen weerstaan.

Ministerie van Waarheid

De Hoge Vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell verdedigde het besluit om Russia Today en Spoetnik te verbieden uit te zenden in de Europese Unie: “Ik ben niet het Ministerie van Waarheid, maar het zijn geen onafhankelijke media. Het zijn bezittingen. Het zijn wapens in het manipulatie-ecosysteem van het Kremlin. […] Volgens de hoofdredacteur van Russia Today is Russia Today in staat een informatieoorlog te voeren tegen de hele westerse wereld. Beide kanalen faciliteren en nemen deel aan cybergefaciliteerde beïnvloedingsoperaties, inclusief operaties die worden toegeschreven aan de Russische militaire inlichtingendienst, de beroemde GRU.”

Netflix

Vicepresident voor Waarden en Transparantie Věra Jourová verwelkomde het besluit van Netflix om zich terug te trekken uit Rusland. Ze zei dat Poetin niet alleen wilde dat zijn land blind en doof zou zijn, maar ook apathisch: “President Poetin wil dat de mensen vermaakt worden, en niet dat ze aandacht besteden aan wat er gebeurt. En mijn antwoord is dat ik deze beslissing van Netflix verwelkom, omdat het niet juist zou zijn om de Russen te zien entertainen. En de buurlanden Oekraïners worden gedood.”

advertentie

De Commissie heeft plannen voor een nieuw mechanisme om kwaadwillende desinformatieactoren te bestraffen, als onderdeel van een breder instrumentarium. De EU zal haar steun aan het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke media in niet-EU-landen opvoeren en het strategische communicatievermogen van EU-delegaties versterken. Ook zijn er maatregelen op grond van de Wet digitale dienstverlening om desinformatie tegen te gaan. Borrell stelt ook dat de 'battle of story' een centraal onderdeel moet zijn van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU. 

De stemming over het verslag vindt woensdagochtend plaats. Na de commissiefase te hebben doorlopen, zal het waarschijnlijk worden aangenomen.

Deel dit artikel:

Trending