Verbind je met ons

Rusland

'Wat op het spel staat is de stabiliteit van Europa en de hele internationale orde' von der Leyen

DELEN:

gepubliceerd

on

Voorafgaand aan een bijeenkomst van de G7 kwamen EU- en NAVO-leiders bijeen om de Russische invasie van Oekraïne te bespreken.

"We hebben zojuist de brute, niet-uitgelokte aanval van Rusland op Oekraïne besproken", zei Stoltenberg. “Dit is barbaars en we veroordelen het zonder enig voorbehoud. [...] Onze collectieve verdedigingsverplichting, artikel 5, is ijzersterk. De NAVO en de Europese Unie zijn verenigd om onze waarden, vrijheid, democratie en elkaars rechten te verdedigen om hun eigen weg te kiezen.”

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, onderstreepte de sterke samenwerking tussen de EU en de NAVO: “De Europese Unie en de NAVO hebben nauw complementair gewerkt en deze crisis zal ons nog dichter bij elkaar brengen. Het is onze gedeelde plicht om het hoofd te bieden aan de grootste daad van agressie op Europese bodem sinds decennia. Onze eenheid is onze beste kracht. Het Kremlin begrijpt dit heel goed en daarom hebben ze hun best gedaan om ons te verdelen, maar ze hebben precies het tegenovergestelde bereikt. We zijn meer verenigd en vastbeslotener dan ooit. We zijn één unie, één alliantie verenigd in doel.”

Von der Leyen zei dat niet alleen Donbas op het spel staat: “Het is niet alleen Oekraïne. Wat op het spel staat, is de stabiliteit van Europa en de hele internationale orde. President Poetin koos ervoor om de oorlog terug naar Europa te brengen. In een vastberaden en verenigd antwoord zal de Europese Unie het het Kremlin zo moeilijk mogelijk maken om zijn agressieve acties voort te zetten. Laat ik heel duidelijk zijn. Het is president Poetin die dit aan zijn burgers zal moeten uitleggen. Ik weet dat het Russische volk deze oorlog niet wil.”

Deel dit artikel:

advertentie

Trending