Verbind je met ons

Rusland

Hoge vertegenwoordiger van de EU zegt dat VN-stemming het moment zal zijn om de 'temperatuur' op Russische agressie te testen

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de Buitengewone Raad Buitenlandse Zaken van vanmiddag hield hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, een persconferentie waar hij de sancties van de EU toelichtte. Hij benadrukte ook dat Rusland internationaal wordt veroordeeld vanwege zijn illegale en agressieve aanval op Oekraïne. 

"We mobiliseren steun voor de stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vanavond", zei Borrell. “We weten dat Rusland een veto zal uitspreken over dit voorstel, maar dan gaat het naar de Algemene Vergadering en daar zullen we de temperatuur hebben. We zullen zien hoeveel mensen deze veroordeling van de agressieve houding van Rusland steunen.”

Om het proces voor te bereiden heeft Borrell gesproken met de ministers van Buitenlandse Zaken van China, India en anderen. Hij heeft benadrukt dat de stemming gaat over het respecteren van internationale regels en het Handvest van de Verenigde Naties, niet alleen over Oekraïne. 

“Poetin lanceerde zijn oorlog tegen een buurman tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het toont het respect dat Rusland heeft voor deze instellingen. En nu vallen ze zelfs verbaal de secretaris-generaal van de VN aan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties wordt aangevallen door Rusland omdat het zich uitspreekt voor vrede en respect voor internationale regels. Dit gaat over de Verenigde Naties.”

Deel dit artikel:

advertentie

Trending