Verbind je met ons

Rusland

'President Poetin moet deze zinloze agressie stoppen' Borrell

DELEN:

gepubliceerd

on

In een gezamenlijke verklaring met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell: 

“Dit is een van de donkerste uren voor Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een grote kernmacht heeft een buurland aangevallen en dreigt met represailles van andere staten die te hulp komen. Dit is niet alleen de grootste schending van het internationaal recht, het is een schending van de basisprincipes van menselijk samenleven. Het kost vele levens met onbekende gevolgen voor ons. 

“De Europese Unie zal in de sterkst mogelijke bewoordingen reageren. Voorzitter van de Europese Raad, voorzitter Michel heeft opgeroepen tot een bijeenkomst van de Europese Raad vanavond. En ze zullen het ermee eens zijn en politieke begeleiding geven om het sterkste pakket aan te nemen, het strengste pakket sancties dat we ooit hebben uitgevoerd. 

“Ik zal contact opnemen met onze partners over de hele wereld om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap de ernst van het moment volledig begrijpt en om Rusland op te roepen tot een krachtige en eensgezinde oproep om dit gedrag, onaanvaardbaar gedrag, onmiddellijk te staken. Het Russische leiderschap zal te maken krijgen met een ongekend isolement. 

“Dit is geen kwestie van blokken. Dit is geen kwestie van diplomatieke machtsspelletjes. Het is een kwestie van leven en dood en het gaat over de toekomst van onze wereldwijde gemeenschap. We zullen verenigd zijn met onze trans-Atlantische partners en met alle Europese naties bij het verdedigen van dit standpunt. 

“We zijn verenigd in het nee zeggen tegen geweld en vernietiging als middel om politiek gewin te behalen. Wij, de Europese Unie, blijven de sterkste natiegroep ter wereld, en dat mag niet worden onderschat. 

“Onmiddellijk zullen we dringende hulp aan Oekraïne ontwerpen. In deze nare situatie. We zullen ook actief zijn bij het ondersteunen van evacuatieoperaties, inclusief onze eigen staf in de door deze Russische aanval getroffen zones. 

advertentie

“De Europese Unie heeft samen met trans-Atlantische en gelijkgestemde partners ongekende inspanningen geleverd om een ​​diplomatieke oplossing te vinden voor de door Rusland veroorzaakte veiligheidscrisis. Maar Rusland heeft deze inspanningen niet beantwoord, en heeft in plaats daarvan eenzijdig gepleit voor een ernstige en met voorbedachten rade escalatie die tot oorlog zou leiden. President Poetin moet deze zinloze agressie een halt toeroepen. En vandaag zijn onze gedachten bij de bevolking van Oekraïne. We zullen naast ze staan."

Deel dit artikel:

advertentie

Trending