Verbind je met ons

Rusland

'Het gevaarlijkste moment voor Europese veiligheid in een generatie' Stoltenberg

DELEN:

gepubliceerd

on

De NAVO-Oekraïne Commissie is dinsdag (22 februari) in Brussel bijeengekomen voor een buitengewone bijeenkomst om de veiligheidssituatie in en rond Oekraïne aan de orde te stellen.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg veroordeelde het besluit van Moskou om de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk te erkennen. Hij prees de Oekraïne voor zijn terughoudendheid tegenover de Russische agressie en beschreef het als een crisis die alleen door Rusland was veroorzaakt. 

Oekraïne heeft krachtige politieke steun, financiële steun en steun gekregen van enkele bondgenoten bij het verstrekken van uitrusting om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen.

“De NAVO is vastberaden en verenigd in haar vastberadenheid om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen. In de afgelopen weken hebben bondgenoten duizenden meer troepen naar het oostelijke deel van het bondgenootschap gestuurd en meer op stand-by gezet. We hebben meer dan 1000 jets in de hoogste staat van paraatheid en er zijn meer dan 100 geallieerde schepen op zee van het hoge noorden tot aan de Middellandse Zee', zei Stoltenberg. 

“We zullen alles blijven doen wat nodig is om het Bondgenootschap tegen agressie te beschermen. NAVO-bondgenoten en de rest van de internationale gemeenschap waarschuwden dat er hoge kosten zouden komen als Rusland verdere agressieve acties tegen Oekraïne zou ondernemen. Ik verwelkom de economische sancties die vandaag door veel NAVO-bondgenoten zijn aangekondigd, en het besluit van de Duitse regering dat zij de North Stream niet kan certificeren voor pijpleiding.”   

Deel dit artikel:

advertentie

Trending