Verbind je met ons

Rusland

Militaire agressie tegen Oekraïne zal 'enorme gevolgen' hebben

DELEN:

gepubliceerd

on

De conclusies van de Europese Raad over de militaire opbouw van Rusland aan de grens met Oekraïne waren kort, maar zeer duidelijk: "Militaire agressie tegen Oekraïne zal enorme gevolgen hebben." 

 “We blijven bij onze oproep aan Rusland om de spanningen te de-escaleren en af ​​te zien van verdere agressie. We zouden graag in een situatie verkeren waarin de betrekkingen met Rusland goed zijn, maar dit hangt sterk af van de keuzes die Moskou maakt', zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. “Dus laat er geen twijfel over bestaan. Als Rusland zou optreden tegen Oekraïne, zal de vakbond in staat zijn sancties te nemen die enorme kosten met zich mee kunnen brengen. Wat dat betreft hebben we ons werk gedaan.”

'We zijn voorbereid'

Op de vraag wat die voorbereidingen waren, antwoordde Von der Leyen dat de Europese Raad de Commissie had gevraagd in juni verschillende opties te ontwikkelen. Von der Leyen zou alleen zeggen dat de Commissie al geruime tijd werkt aan verschillende opties en mogelijke beperkende maatregelen. Ze voegde eraan toe dat deze acties werden gecoördineerd met anderen, waaronder de VS. 

De Sloveense premier Janez Janša zei: “We zullen geen herhaling hebben van wat er gebeurde toen Rusland de Krim binnenviel. We zijn deze keer goed voorbereid.”

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei dat de besprekingen met de president van Oekraïne tijdens de top van het Oostelijk Partnerschap (15 december) een gelegenheid waren voor de EU om haar volledige steun te verlenen aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. Michel zei dat de EU diplomatieke inspanningen in het huidige Normandië-formaat zal blijven steunen om de volledige uitvoering van de Minsk-akkoorden te bereiken.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending