Verbind je met ons

Rusland

Russisch-Amerikaanse diplomatieke contacten gaan door

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een week na het videogesprek tussen presidenten Poetin en Biden op 7 december stuurde Washington dr. Karen Donfried, adjunct-secretaris van het Bureau voor Europese en Euraziatische zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, naar Moskou. Voor haar aankomst in Rusland bezocht Dr. Karen Donfied Kiev, waar ze een ontmoeting had met de Minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Kuleba, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

Moskou beschouwde dit bezoek als een ontwikkeling van de afspraken die Poetin en Biden tijdens hun recente gesprek hebben gemaakt.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Karen Donfried van plan om "hoge regeringsfunctionarissen te ontmoeten om de militaire opbouw van Rusland te bespreken en de inzet van de Verenigde Staten voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne te versterken" en ook te benadrukken dat Amerika "kan maken diplomatieke vooruitgang bij het beëindigen van het conflict in de Donbass door de uitvoering van de Minsk-overeenkomsten ter ondersteuning van het Normandië-formaat."

Met name in de Russische hoofdstad en het ministerie van Buitenlandse Zaken werd de komst van de hooggeplaatste Amerikaanse gezant gezien als een goede gelegenheid om nogmaals de bekende zorgen van Rusland over het NAVO-beleid aan de Russische grenzen toe te lichten, voornamelijk in verband met de 'hype' van het Westen (zoals veel Russische media het noemen) rond Oekraïne.

Zoals het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn officiële opmerkingen meldde: "Tijdens de gesprekken besprak Karen Donfried met de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov de situatie in Oekraïne en de veiligheidsgaranties van Rusland."

Veel Russische media melden dat Karen Donfried het gebouw van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zonder commentaar heeft verlaten, nadat ze slechts 40 minuten met haar Russische tegenhanger had doorgebracht.

Analisten zien deze situatie als een duidelijke aanwijzing dat partijen tijdens hun eerste contact als dit hun standpunten aan elkaar wilden overbrengen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat noch de Amerikanen, noch de Russen op dit moment klaar zijn voor een meer gedetailleerde bespreking van de geschetste problemen. Moskou twijfelt er in ieder geval niet aan dat de Amerikanen, alvorens concrete onderhandelingen met Moskou te beginnen, alle gevoelige kwesties met hun bondgenoten in het Bondgenootschap moeten oplossen. Dr. Karen Donfried verliet Moskou en ging rechtstreeks naar Brussel voor verder overleg met NAVO-partners.

advertentie

Eerder legde het ministerie van Buitenlandse Zaken uit dat het doel van de werkreis van de adjunct-staatssecretaris naar Kiev, Moskou en Brussel zal zijn ontmoetingen met regeringsfunctionarissen om "Ruslands militaire opbouw en versterking van de Amerikaanse verplichtingen met betrekking tot de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne" te bespreken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken merkte ook op dat Donfried tijdens de besprekingen de mogelijkheid zou benadrukken om diplomatieke vooruitgang te boeken bij het oplossen van het conflict in de Donbass door de uitvoering van de akkoorden van Minsk met de steun van het Normandische format.

Na de ontmoeting tussen Karen Donfried en plaatsvervangend hoofd van de presidentiële administratie Dmitry Kozak (die verantwoordelijk is voor het Donbass-dossier), werd benadrukt dat "de partijen zijn overeengekomen om de dialoog over de uitvoering van de akkoorden van Minsk voort te zetten".

"De partijen kwamen overeen om de samenwerking bij de uitvoering van de Minsk-akkoorden voort te zetten, rekening houdend met het standpunt dat de Amerikaanse president Joe Biden op de top van Genève heeft ingenomen over de noodzaak om Donbass een speciale status te geven om het conflict te beëindigen", meldden Russische media.

De bijeenkomst van Dmitry Kozak en Karen Donfried vond ook plaats in Moskou op 15 december en duurde meer dan twee uur. Experts zagen zo'n grondige dialoog als bewijs van Washington's interesse in het begrijpen van de situatie rond Donbass en Kiev's implementatie van de Minsk-akkoorden, wat overeenkomt met eerdere verklaringen van het Witte Huis.

Op 7 december voerden de leiders van Rusland en de Verenigde Staten gesprekken achter gesloten deuren. Naar aanleiding van hun resultaten meldde het Witte Huis dat Joe Biden zijn bezorgdheid uitte over de ontwikkeling van de Oekraïense crisis en opriep tot een diplomatieke regeling.

Poetin informeerde op zijn beurt zijn Amerikaanse ambtgenoot over de niet-naleving van de Minsk-akkoorden door Oekraïne en sabotage van de akkoorden, en merkte ook op dat het de NAVO is die gevaarlijke pogingen onderneemt om Oekraïens grondgebied te ontwikkelen en militair potentieel opbouwt in de buurt van de Russische grenzen.

De volgende dag kondigde Biden aan dat Washington de zorgen van Moskou over de uitbreiding van het bondgenootschap op hoog niveau zou bespreken met zijn belangrijkste NAVO-bondgenoten. De vergaderparameters worden uitgewerkt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei later dat het erop staat binnen een bepaalde periode veiligheidsgaranties te ontwikkelen. Russische diplomaten hebben al een alomvattend voorstel gedaan ter voorbereiding van een nieuwe ronde van strategische stabiliteitsdialoog met de Verenigde Staten.

Moskou meldde ook dat assistenten van de presidenten van Rusland en de Verenigde Staten, Yuri Ushakov en Jake Sullivan, een telefoongesprek voerden waarin ze de situatie rond Oekraïne bespraken en opriepen om veiligheidsproblemen langs diplomatieke weg op te lossen. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat het gesprek plaatsvond in de ontwikkeling van de dialoog tussen de Russische en Amerikaanse leiders.

De volgende dag nadat Karen Donfried Moskou had verlaten, kondigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat de Russische kant klaar was om overleg te plegen met de NAVO in 'elk neutraal land'. Dat heeft de perssecretaris van de Russische president Dmitry Peskov gezegd.

Een dag eerder, tijdens een telefoongesprek, gaf de Russische presidentiële assistent Yuri Ushakov de Amerikaanse presidentieel adviseur Jake Sullivan uitleg over veiligheidsgaranties die eerder via diplomatieke kanalen aan Amerikaanse zijde waren doorgegeven, en bracht Sullivan informatie over de bereidheid van Rusland om onmiddellijk onderhandelingen te beginnen op de ontwerpen van deze documenten.

Volgens de perssecretaris van de president van Rusland zullen de onderhandelingen namens Rusland worden gevoerd door vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov.

"Hij zal op elk moment klaar staan ​​om naar elk neutraal land te vliegen om onderhandelingen te beginnen", zei de Kremlin-woordvoerder.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending