Verbind je met ons

Moskou

NAVO vs Rusland: Gevaarlijke Spelen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het lijkt erop dat de Zwarte Zee de laatste tijd steeds meer een arena van confrontatie tussen de NAVO en Rusland is geworden. Een andere bevestiging hiervan waren de grootschalige militaire oefeningen Sea Breeze 2021, die onlangs werden voltooid in de regio, die Oekraïne organiseerde, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

De Sea Breeze - 2021-oefeningen zijn de meest representatieve in de hele geschiedenis van hun bedrijf. Ze werden bijgewoond door 32 landen, ongeveer 5,000 militairen, 32 schepen, 40 vliegtuigen, 18 groepen grond- en zeestrijdkrachten uit Oekraïne, evenals NAVO-lidstaten en partnerlanden, waaronder de Verenigde Staten.

De belangrijkste plaats voor de oefeningen was Oekraïne, dat deze gebeurtenis om voor de hand liggende redenen beschouwt als een militaire en deels politieke steun voor zijn soevereiniteit, voornamelijk met het oog op het verlies van de Krim en de militair-politieke impasse in de Donbas. Bovendien hoopt Kiev dat het organiseren van een dergelijk grootschalig evenement zal bijdragen aan de snelle integratie van Oekraïne in het Bondgenootschap.

advertentie

Een paar jaar geleden nam de Zwarte Zeevloot van de Russische Federatie regelmatig deel aan deze reeks manoeuvres. Daarna werkten ze voornamelijk humanitaire taken uit, evenals interactie tussen de vloten van verschillende staten.

In de afgelopen jaren is het scenario van de oefeningen sterk veranderd. Russische schepen worden er niet langer voor uitgenodigd, en de ontwikkeling van acties om lucht- en anti-onderzeeërverdediging en amfibische landingen - typische zeegevechtsoperaties - te waarborgen, is op de voorgrond getreden.

Het dit jaar aangekondigde scenario omvat een grootschalige kustcomponent en simuleert een multinationale missie om de situatie in Oekraïne te stabiliseren en de confrontatie aan te gaan met illegale gewapende groepen die worden ondersteund door een buurstaat. Niemand verbergt in het bijzonder dat Rusland ermee wordt bedoeld.

advertentie

Om voor de hand liggende redenen volgde de Russische strijdkrachten deze oefeningen op de voet. En zoals later bleek, niet voor niets! De zee werd gepatrouilleerd door Russische oorlogsschepen en Russische straaljagers waren constant in de lucht.

Zoals verwacht in Moskou, hebben de NAVO-schepen verschillende pogingen ondernomen om provocaties te regelen. Twee oorlogsschepen - Hr. Ms. Evertsen van de Nederlandse Marine en de Britse HMS Defender probeerden de territoriale wateren van Rusland nabij de Krim te schenden, daarbij verwijzend naar het feit dat dit het grondgebied van Oekraïne is. Zoals u weet, erkent het Westen de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 niet. Juist onder dit voorwendsel werden deze gevaarlijke manoeuvres uitgevoerd.

Rusland reageerde hard. Onder dreiging van het openen van het vuur moesten buitenlandse schepen de territoriale wateren van Rusland verlaten. Noch Londen noch Amsterdam gaven echter toe dat dit een provocatie was.

Volgens de speciale vertegenwoordiger van de NAVO-secretaris-generaal voor de landen van de zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië, James Appathurai, zal het Noord-Atlantisch Bondgenootschap in het Zwarte-Zeegebied blijven om zijn bondgenoten en partners te steunen.

"De NAVO heeft een duidelijk standpunt als het gaat om de vrijheid van navigatie en het feit dat de Krim Oekraïne is en niet Rusland. Tijdens het incident met HMS Defender toonden de NAVO-bondgenoten standvastigheid in het verdedigen van deze principes", zei Appathurai.

Op zijn beurt zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat Britse oorlogsschepen "de territoriale wateren van Oekraïne zullen blijven binnenvaren". Hij noemde de route die de indringer torpedojager volgde de kortste internationale route van Odessa naar het Georgische Batumi.

"We hebben het volste recht om vrijelijk door de Oekraïense territoriale wateren te varen in overeenstemming met internationale normen. We zullen dat blijven doen", benadrukte de hoge ambtenaar.

Moskou zei dat het dergelijke incidenten in de toekomst niet zou toestaan, en indien nodig is het bereid om de "zwaarste en meest extreme maatregelen" toe te passen op overtreders, hoewel een dergelijk scenario door het Kremlin wordt gepresenteerd als "uiterst onwenselijk" voor Rusland.

Veel experts, zowel in Rusland als in het Westen, begonnen onmiddellijk te praten over de potentiële dreiging van de 3e Wereldoorlog, die in feite kan oplaaien vanwege Oekraïne. Het is duidelijk dat dergelijke voorspellingen voor niemand gunstig zijn: noch voor de NAVO, noch voor Rusland. Niettemin blijft er aan beide zijden een strijdlustige en vastberaden houding, die bij gewone mensen alleen maar angst en bezorgdheid kan veroorzaken.

Zelfs na het einde van Sea Breeze 2021 blijft de NAVO verklaren dat ze de Zwarte Zee nergens zullen verlaten. Dit wordt al bevestigd door het sturen van nieuwe schepen naar de regio.

Niettemin blijft de vraag open: is het Noord-Atlantisch Bondgenootschap bereid extreme maatregelen te nemen tegen Rusland onder het mom van bescherming van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, dat nog steeds hardnekkig de toegang tot de NAVO wordt ontzegd?

coronavirus

Zullen Russische vaccins tegen COVID-19 worden erkend in de EU?

gepubliceerd

on

Het is geen geheim dat Rusland een van de eerste landen ter wereld is die vaccins tegen COVID-19 heeft ontwikkeld en er al actief een gebruikt (er worden nu minstens vier verschillende vaccins geproduceerd in Rusland) - Spoetnik V, die kreeg ook erkenning in tal van landen op alle continenten. Maar tot nu toe is dit niet gebeurd in de EU, waar de drug uit Rusland aanvankelijk met argwaan werd bekeken. En hoewel gezaghebbende medische en onderzoeksbronnen de effectiviteit van Spoetnik V, dat ook in een aantal landen onder licentie wordt geproduceerd, al lang erkennen, heeft Europa geen haast om het vaccin goed te keuren en een mogelijke positieve oplossing op te zetten met verschillende voorwaarden en voorbehouden , schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

Zoals gebruikelijk greep ook de politiek in. Spoetnik V werd in sommige Europese hoofdsteden uitgeroepen tot "Poetins geheime ideologische wapen" en zelfs als een medicijn dat naar verluidt het gezag van westerse fabrikanten ondermijnt. Er waren ook schandalen, zoals gebeurde in Slowakije, waar een regeringscrisis uitbrak vanwege een Russische drug. Maar er waren ook andere staten op het continent die niet op goedkeuring van Brussel wachtten en besloten om Spoetnik V te gebruiken. Bijvoorbeeld Hongarije, waar het Russische vaccin samen met andere medicijnen wordt uitgeprobeerd. Tiny San Marino besloot ook om Spoetnik V te gebruiken, met zeer positieve resultaten. Maar in een aantal landen - Oekraïne, Litouwen, Letland, is het Russische vaccin aan het strengste verbod onderworpen, voornamelijk op basis van politieke overwegingen.

Helaas, vanwege het gebrek aan goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau, mogen Russische toeristen die zijn ingeënt met vaccins van Russische productie nog steeds Europa niet binnenkomen, wat in de eerste plaats altijd de dramatische achteruitgang van het toerisme beïnvloedt.

advertentie

Moskou is echter niet geneigd de situatie te dramatiseren en is vastbesloten te wachten tot Europa klaar is om "groen licht" te geven aan drugs uit Rusland.

Het Russische ministerie van Volksgezondheid voert met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken een inhoudelijk professioneel gesprek met de Europese Unie over de wederzijdse erkenning van vaccinatiecertificaten, zei het hoofd van de Russische diplomatie Sergey Lavrov.

"Er lijkt een politieke wil te zijn aangetoond, reciteerde. Bepaalde technische en juridische problemen worden opgelost, waaronder de noodzaak om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen, om de technologische compatibiliteit van procedures te waarborgen", zei de minister in een van de opmerkingen.

advertentie

De minister benadrukte dat Moskou klaar is om een ​​pragmatische dialoog voort te zetten en verwacht dat er geen vertragingen zullen optreden aan Europese zijde "met een teken van politisering".

In de Europese Unie bestaat sinds 1 juli een systeem van COVID-certificaten, die worden afgegeven aan degenen die zijn gevaccineerd of ziek zijn geweest, evenals aan degenen die een negatieve PCR-test hebben doorstaan.

De wetgeving stelt de Europese Commissie in staat de gelijkwaardigheid van in andere landen afgegeven documenten te erkennen. In augustus 2021 gebeurde dit dus met de immunisatiepaspoorten die worden uitgegeven in San Marino, waar het Russische Spoetnik V-vaccin beschikbaar is.

Tegelijkertijd is het nog niet geregistreerd in de landen van de unie: het medicijn ondergaat sinds maart 2021 een geleidelijke onderzoeksprocedure bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het hoofd van de EC, Ursula von der Leyen, zei dat de leverancier nog niet "voldoende betrouwbare beveiligingsgegevens" heeft verstrekt, hoewel Moskou beweert dat alle documenten al ter beschikking staan ​​van de toezichthouder.

Verder lezen

Alexei Navalny'

Nauwe bondgenoot van Kremlin-criticus Navalny verlaat Rusland te midden van hardhandig optreden - media

gepubliceerd

on

By

Lyubov Sobol, een Russische oppositiefiguur en een nauwe bondgenoot van Kremlin-criticus Alexei Navalny, spreekt met journalisten na een rechtszitting in Moskou, Rusland op 15 april 2021. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Lyubov Sobol (foto), een prominente bondgenoot van de gevangengenomen Kremlin-criticus Alexei Navalny, heeft Rusland verlaten, dagen nadat hij was veroordeeld tot voorwaardelijke vrijlatingsbeperkingen te midden van een hardhandig optreden tegen de oppositie, zeiden de Russische RT- en REN TV-zenders op zondag (8 augustus), volgens bronnen. schrijf Tom Balmforth, Anton Zverev, Maria Tsvetkova en Olzhas Auyezov, Reuters.

Sobol was niet bereikbaar voor commentaar. Haar bondgenoten weigerden namens haar te spreken. Volgens de verkooppunten was ze zaterdagavond (7 augustus) naar Turkije gevlogen. De hoofdredacteur van de Echo Moskvy radiostation zei ook dat ze het land had verlaten.

advertentie

De 33-jarige is een van de bekendste gezichten van Navalny's entourage. Ze bleef dit jaar in Moskou achter toen andere nauwe politieke bondgenoten op de vlucht sloegen uit angst voor vervolging in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september.

Sobol werd dinsdag veroordeeld tot 1-1 / 2 jaar voorwaardelijk-achtige beperkingen voor het negeren van COVID-19-beperkingen op protesten, een aanklacht die ze politiek gemotiveerde onzin noemde. De beperkingen omvatten het niet mogen verlaten van huis 's nachts. Lees meer.

Na de uitspraak zei ze op radiostation Ekho Moskvy dat het vonnis nog niet van kracht was en dat de beperkingen niet effectief waren. "In wezen kun je dit interpreteren als de mogelijkheid om het land te verlaten", zei ze.

advertentie

Navalny's bondgenoten staan ​​onder toenemende druk. Deze week trad in juni formeel een uitspraak van de rechtbank in werking die het landelijke activistische netwerk, opgebouwd door Navalny, de felste binnenlandse tegenstander van president Vladimir Poetin, als "extremistisch" verbiedt.

Navalny zelf zit 2-1 / 2 jaar in de gevangenis voor schendingen van de voorwaardelijke vrijlating in een verduisteringszaak die volgens hem verzonnen was.

Verder lezen

Moskou

Rusland kan een democratie zijn

gepubliceerd

on

"De strategie van de EU ten aanzien van Rusland moet twee belangrijke doelstellingen combineren: een einde maken aan de externe agressie en interne repressie van het Kremlin en tegelijkertijd samenwerken met de Russen en hen helpen bij het opbouwen van een democratische toekomst", zei Andrius Kubilius, lid van het EP, auteur van een Verslag van het Europees Parlement over de toekomst van de politieke betrekkingen met Rusland, waarover vandaag (15 juli) wordt gestemd in de Commissie buitenlandse zaken van het Parlement.

Het rapport roept Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, op om een ​​alomvattende strategie voor zijn betrekkingen met Rusland op te stellen, in overeenstemming met de fundamentele waarden en principes van de EU.

“De EU en haar instellingen moeten hun mentaliteit veranderen en werken vanuit de veronderstelling dat Rusland een democratie kan zijn. We hebben meer moed nodig om tegenover het regime van het Kremlin een krachtig standpunt in te nemen over de verdediging van de mensenrechten en de democratische beginselen. Het gaat om het beëindigen van binnenlandse repressie, het steunen van vrije en onafhankelijke media, het vrijlaten van alle politieke gevangenen en het versterken van de naburige landen van het Oostelijk Partnerschap. Het hebben van een stabiel en democratisch Rusland, in plaats van een agressief en expansionistisch Kremlin, zal voor iedereen een voordeel zijn", voegde Kubilius eraan toe.

advertentie

Als voorzitter van de Parlementaire Vergadering Euronest, waarin zes landen van het Oostelijk Partnerschap zijn verenigd (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne), wijst Kubilius in het bijzonder op het belang van de parlementsverkiezingen in Rusland die voor september zijn gepland. "Als de oppositiekandidaten niet mogen deelnemen, moet de EU bereid zijn om het parlement van Rusland niet te erkennen en te overwegen Rusland te schorsen voor internationale parlementaire vergaderingen", concludeerde hij.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending