Verbind je met ons

Nord Stream 2

Nord Stream 2 staat weer centraal in politieke spelletjes political

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De vooruitzichten voor de op handen zijnde voltooiing van het Russische Nord Stream 2-energieproject blijven politici aan beide zijden van de Atlantische Oceaan achtervolgen. En hoewel de toon van de retoriek tegen Rusland in Washington merkbaar is afgenomen, gebruiken de Amerikanen het onderwerp van de gaspijpleiding actief in hun politieke spelletjes. schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

President Biden heeft geen sancties opgelegd aan Nord Stream AG (51% van het bedrijf is eigendom van GAZPROM), maar heeft de sancties tegen Russische pijplegbedrijven aangescherpt. In Washington maakten ze duidelijk dat ze het bijna voltooide project niet meer konden stoppen. Desalniettemin blijft staatssecretaris Blinken spreken "over het gevaar" van de Russische gasleiding voor de energiezekerheid van Europa.

Op zijn beurt, voor Duitsland, is Nord Stream 2 al lang hoofdpijn. De ongekende druk die Washington de afgelopen periode op Berlijn heeft uitgeoefend, zal Duitsland waarschijnlijk niet bevallen.

advertentie

Uiteindelijk besloot het Witte Huis Duitsland echter niet te demoniseren, maar compromissen voor Amerika te sluiten die Washington in staat zouden stellen, indien nodig, de doorvoer van Russisch gas te beheersen, vooral als het probeert de gasstroom naar Europa door middel van Oekraïne.

In Oekraïne zelf roept de aanstaande lancering van Nord Stream 2 ernstige zorgen op, voornamelijk vanwege mogelijke verliezen voor Kiev als gevolg van de vermindering van de gastoevoer door Moskou via het Oekraïense gastransportsysteem. Veel experts in Oekraïne berekenen serieus mogelijke verliezen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al gereageerd op dergelijke sombere voorspellingen. Allereerst stelde het ministerie dat Nord Stream 2 een puur economisch project is zonder politieke dimensie. Oekraïne heeft een contract met Gazprom tot 2024, en de kwestie van verdere gasdoorvoer zal door middel van onderhandelingen worden opgelost. Tegelijkertijd is Moskou ervan overtuigd dat Oekraïne niet zonder Russisch gas zal blijven. Dat werd duidelijk verklaard door hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

advertentie

Samen met Oekraïne spreekt Polen actief zijn ongenoegen uit over de Nord Stream 2. Warschau staat bekend om zijn negatieve houding ten opzichte van de Russische gasleveringen aan Europa. Het land is al begonnen met de aanleg van een alternatieve pijpleiding naar Denemarken, de Baltic Pipe, om gas uit Noorwegen te leveren. Deskundigen betwijfelen echter of de relatief bescheiden voorraden Noors gas kunnen concurreren met natuurlijke brandstof uit Rusland.

In ieder geval zullen verschillende politieke spelletjes en intriges rond de Nord Stream 2 waarschijnlijk lang duren, grotendeels als gevolg van druk van Washington, de onwil van Duitsland en andere EU-landen om ruzie te maken met Amerika, evenals de wens om steun te verlenen Oekraïne.

Energie

Oekraïne zegt besproken garanties met de VS en Duitsland over Nord Stream 2

gepubliceerd

on

By

Het logo van het Nord Stream 2-gaspijpleidingproject is te zien op een pijp in de pijpwalsfabriek van Chelyabinsk in Chelyabinsk, Rusland, 26 februari 2020. REUTERS/Maxim Shemetov//File Photo

De ministers van Energie van Oekraïne, de Verenigde Staten en Duitsland bespraken garanties voor Oekraïne over zijn toekomst als doorvoerland na de aanleg van de Russische Nord Stream 2-gaspijpleiding, zei de energiechef van Oekraïne op maandag (23 augustus), schrijven Pavel Polityuk en Matthias Williams.

Kiev vreest dat Rusland de pijpleiding, die Russisch gas naar Duitsland onder de Baltische Zee zal brengen, zou kunnen gebruiken om Oekraïne te beroven van lucratieve doorvoervergoedingen. Verscheidene andere landen vrezen ook dat het Europa's afhankelijkheid van de Russische energievoorziening zal vergroten.

De drie ministers bespraken "een aantal stappen die samen kunnen worden genomen in termen van echte garanties voor Oekraïne met betrekking tot het behoud van doorvoer", zei minister van Energie Herman Halushchenko.

advertentie

"We zijn uitgegaan van het standpunt dat is uitgesproken en uitgesproken door de president van Oekraïne - dat we niet kunnen toestaan ​​dat de Russische Federatie gas als wapen gebruikt", zei hij tegen verslaggevers.

Oekraïne is fel gekant tegen een deal tussen Washington en Berlijn over Nord Stream 2, die gas naar Europa zal vervoeren terwijl Oekraïne wordt omzeild. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft niet geprobeerd het project te stoppen met sancties, zoals Oekraïne heeft gelobbyd.

"Vanuit het huidige perspectief moeten we geen suggesties afwijzen, maar ook geen onoverkomelijke obstakels creëren", zei de Duitse minister van Economie en Energie Peter Altmaier tegen verslaggevers.

advertentie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoette Zelenskiy zondag in Kiev om de verzekering te geven dat de belangen van Oekraïne zouden worden beschermd, maar Zelenskiy riep op tot meer duidelijkheid over welke stappen zouden worden genomen. Lees verder

De bijeenkomst van maandag vond plaats in de marge van het Krim-platform, een top in Kiev die bedoeld was om de internationale aandacht te vestigen op het teruggeven van het in 2014 door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland aan Oekraïne.

"Ik zal er persoonlijk alles aan doen om de Krim terug te geven, zodat het samen met Oekraïne deel gaat uitmaken van Europa", zei Zelenskiy tegen afgevaardigden uit 46 landen.

Altmaier sprak de top toe na de gasbesprekingen en beschuldigde Rusland van repressie op de Krim. "We zullen niet toestaan ​​dat de Krim een ​​blinde vlek wordt", zei hij.

De Amerikaanse minister van Energie, Jennifer Granholm, zei dat de sancties tegen Moskou van kracht blijven totdat Rusland de controle over het schiereiland teruggeeft, en voegde eraan toe: "Rusland moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn agressie".

De betrekkingen tussen Kiev en Moskou zijn ingestort na de annexatie en het uitbreken van de oorlog tussen Oekraïense troepen en door Rusland gesteunde troepen in Oost-Oekraïne, waarvan volgens Kiev in zeven jaar tijd 14,000 mensen zijn omgekomen.

Oekraïne heeft Rusland ervan beschuldigd de top te willen saboteren door landen onder druk te zetten om niet aanwezig te zijn, terwijl Rusland het Westen heeft bekritiseerd voor het steunen van het evenement.

Verder lezen

Energie

Nord Stream 2 gaat naar de finish

gepubliceerd

on

In de afgelopen maanden zijn de passies rond het beruchte Nord Stream 2-project tot het uiterste gestegen. De westerse pers bracht vaak tegengestelde standpunten naar voren: van de noodzaak om het Russische gasproject te verbieden tot de mening dat de gaspijpleiding gunstig is voor Europa, rekening houdend met de groeiende vraag naar aardgas. Natuurlijk waren er ook speculaties over het belang en zelfs de verplichting om de doorvoer van Russisch gas naar Europa via Oekraïne te behouden, als "de belangrijkste voorwaarde" voor de EU en de VS om groen licht te geven voor het controversiële project, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

In dit verband hebben Washington en Berlijn de afgelopen zes maanden een gespannen dialoog gevoerd, op zoek naar de beste argumenten voor de goedkeuring van Nord Stream 2. Kanselier Merkel heeft enige tijd geleden nogal harde en pragmatische gesprekken met president Biden in Washington gevoerd, waardoor de partijen om de beste formule te vinden om hun benadering van het project te rechtvaardigen. Als gevolg hiervan lijkt Nord Stream 2 de finish te hebben bereikt en zal binnenkort beginnen te functioneren.

Dit is precies het standpunt dat onlangs werd geuit op de Russische ambassade in Berlijn. De Russische ambassadeur in Duitsland, Sergey Nechaev, vertelde de pers dat "slechts een paar weken resten" voor de volledige voltooiing van Nord Stream 2.

advertentie

Zoals de diplomaat opmerkte, bevinden de werkzaamheden aan de pijpleiding zich in de laatste fase. "We gaan uit van het feit dat de Duits-Amerikaanse overeenkomst het tempo van de bouw en de timing van voltooiing van de Nord Stream 2 niet zal beïnvloeden", zei hij.

Tegelijkertijd voegde Nechaev eraan toe dat de overeenkomst tussen Washington en Berlijn geen specifieke verplichtingen met zich meebrengt voor Rusland.

Nord Stream 2 is een voor 99 procent voltooide pijpleiding van Rusland naar Duitsland met een totale capaciteit van 55 miljard kubieke meter gas per jaar. De bouw is al in de eindfase en zou tegen het einde van de zomer klaar moeten zijn. In juni kondigde Nord Stream 2 AG, de exploitant van Nord Stream 2, aan dat de aanleg van het offshore deel van de eerste tak van de gasleiding technisch was voltooid en dat de inbedrijfstellingswerkzaamheden voor het vullen van de leiding met gas nog enkele maanden in beslag zullen nemen.

advertentie

Eerder gaven Berlijn en Washington een gezamenlijke verklaring af waarin ze opmerkten dat voor de uitvoering van het project de voortzetting van de doorvoer door Oekraïne na 2024 moet worden gegarandeerd. Duitsland beloofde ook sancties tegen Rusland te zoeken "als het Kremlin de export van energie als wapen gebruikt ".

Moskou heeft er herhaaldelijk op aangedrongen de situatie niet langer te politiseren, eraan herinnerend dat de gaspijpleiding niet alleen gunstig is voor Rusland, maar ook voor de Europese Unie, en benadrukt dat het nooit energiebronnen heeft gebruikt als drukmiddel.

President Vladimir Poetin heeft meer dan eens benadrukt dat de Nord Stream 2 "een puur economisch project" is, de route is zowel korter dan door Europese landen en Oekraïne, als goedkoper.

Natuurlijk is het de moeite waard om te erkennen dat de belangrijkste ontevreden partij in deze hele situatie Oekraïne blijft, dat Nord Stream 2 nog steeds beschouwt als een "bedreiging" voor zijn economische en deels politieke belangen. Kiev is ervan overtuigd dat het Westen een deal heeft gesloten met Rusland ten nadele van de strategische belangen van Oekraïne. Het lijkt erop dat president Zelensky deze kwestie graag ter sprake wil brengen tijdens zijn komende gesprekken met president Biden in Washington eind augustus.

Desalniettemin is Nord Stream 2 bijna realiteit geworden, wat ongetwijfeld voordelen zal opleveren voor alle partijen die betrokken zijn bij dit grootschalige project.

Verder lezen

Energie

VS en Duitsland sluiten een Nord Stream 2-pijplijnovereenkomst om de Russische 'agressie' terug te dringen

gepubliceerd

on

By

Werknemers worden gezien op de bouwplaats van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, nabij de stad Kingisepp, regio Leningrad, Rusland, 5 juni 2019. REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

De Verenigde Staten en Duitsland hebben een overeenkomst bekendgemaakt over de Nord Stream 2-gaspijpleiding, waarbij Berlijn beloofde te reageren op elke poging van Rusland om energie te gebruiken als wapen tegen Oekraïne en andere Midden- en Oost-Europese landen, schrijven Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom en Doyinsola Oladipo.

Het pact is bedoeld om te verzachten wat critici zien als de... strategische gevaren van de pijplijn van $ 11 miljard, nu voor 98% voltooid, wordt gebouwd onder de Baltische Zee om gas van het Russische Noordpoolgebied naar Duitsland te transporteren.

Amerikaanse functionarissen hebben zich verzet tegen de pijpleiding, waardoor Rusland gas rechtstreeks naar Duitsland zou kunnen exporteren en mogelijk andere landen zou kunnen afsluiten, maar de regering van president Joe Biden heeft ervoor gekozen om niet te proberen het te doden met Amerikaanse sancties.

advertentie

In plaats daarvan heeft het een pact met Duitsland gesloten dat Rusland dreigt te kosten als het de pijpleiding wil gebruiken om Oekraïne of andere landen in de regio schade toe te brengen.

Maar die maatregelen leken weinig te hebben gedaan om de angsten in Oekraïne te kalmeren, dat zei dat het vroeg om besprekingen met zowel de Europese Unie als Duitsland over de pijpleiding. De overeenkomst stuit ook op politieke tegenstand in de Verenigde Staten en Duitsland.

Een gezamenlijke verklaring waarin de details van de deal worden uiteengezet, zei dat Washington en Berlijn "verenigd waren in hun vastberadenheid om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn agressie en kwaadaardige activiteiten door kosten op te leggen via sancties en andere instrumenten."

advertentie

Als Rusland probeert "energie als wapen te gebruiken of verdere agressieve acties tegen Oekraïne te plegen", zal Duitsland zelf stappen ondernemen en aandringen op acties bij de EU, inclusief sancties, "om de Russische exportmogelijkheden naar Europa in de energiesector te beperken, " aldus de verklaring.

Het gaf geen details over specifieke Russische acties die tot een dergelijke stap zouden leiden. "We hebben ervoor gekozen om Rusland geen routekaart te geven over hoe ze die toezegging om terug te dringen kunnen omzeilen", vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan verslaggevers, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

"We zullen er ook zeker naar streven toekomstige Duitse regeringen verantwoordelijk te houden voor de toezeggingen die ze hierin hebben gedaan", zei de functionaris.

Volgens de overeenkomst zal Duitsland "alle beschikbare hefboomwerking gebruiken" om de gastransitovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne met 10 jaar te verlengen, een bron van grote inkomsten voor Oekraïne die in 2024 afloopt.

Duitsland zal ook ten minste $ 175 miljoen bijdragen aan een nieuw $ 1 miljard "Groen Fonds voor Oekraïne", gericht op het verbeteren van de energieonafhankelijkheid van het land.

Oekraïne stuurde nota's naar Brussel en Berlijn waarin werd opgeroepen tot overleg, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een tweet, eraan toevoegend dat de pijpleiding "de veiligheid van Oekraïne bedreigt". Lees meer.

Kuleba legde ook een verklaring af met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau, waarin hij beloofde samen te werken om zich tegen Nord Stream 2 te verzetten.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei dat hij uitkijkt naar een "openhartige en levendige" discussie met Biden over de pijpleiding wanneer de twee elkaar volgende maand in Washington ontmoeten. Het bezoek werd woensdag aangekondigd door het Witte Huis, maar perssecretaris Jen Psaki zei dat de timing van de aankondiging geen verband hield met de pijplijnovereenkomst.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak uren voor de publicatie van de overeenkomst telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin, zei de Duitse regering, en zei dat Nord Stream 2 en gasdoorvoer via Oekraïne tot de onderwerpen behoorden.

De pijpleiding hing boven de Amerikaans-Duitse betrekkingen sinds voormalig president Donald Trump zei dat het Duitsland in een "gijzelaar van Rusland" zou kunnen veranderen en enkele sancties goedkeurde.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat hij "opgelucht was dat we een constructieve oplossing hebben gevonden".

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, die eerder op woensdag werd gevraagd naar de gerapporteerde details van de overeenkomst, zei dat elke dreiging met sancties tegen Rusland niet "aanvaardbaar" was volgens het persbureau Interfax.

Zelfs voordat het openbaar werd gemaakt, lokten gelekte details van de overeenkomst kritiek uit van sommige wetgevers in zowel Duitsland als de Verenigde Staten.

De Republikeinse senator Ted Cruz, die de nominaties van Biden als ambassadeur tegenhoudt vanwege zijn zorgen over Nord Stream 2, zei dat de gerapporteerde overeenkomst "een geopolitieke overwinning van de generaties voor Poetin en een catastrofe voor de Verenigde Staten en onze bondgenoten zou zijn".

Cruz en enkele andere wetgevers aan beide kanten van het gangpad zijn woedend op de Democratische president omdat hij afziet van door het Congres opgelegde sancties tegen de pijpleiding en werken aan manieren om de regering sancties op te leggen, volgens congresmedewerkers.

Democratische senator Jeanne Shaheen, die in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen zit, zei dat ze er niet van overtuigd was dat de overeenkomst de impact van de pijpleiding zou verzachten, die volgens haar "het Kremlin in staat stelt zijn kwaadaardige invloed over Oost-Europa te verspreiden".

"Ik ben sceptisch of het voldoende zal zijn als de belangrijkste speler aan de tafel - Rusland - weigert zich aan de regels te houden", zei Shaheen.

In Duitsland noemden topleden van de milieuactivist Groenen de gerapporteerde overeenkomst "een bittere tegenslag voor de klimaatbescherming" die Poetin ten goede zou komen en Oekraïne zou verzwakken.

Ambtenaren van de regering van Biden houden vol dat de pijpleiding zo dicht bij de voltooiing was toen ze aantrad in januari dat ze de voltooiing ervan op geen enkele manier konden voorkomen.

"We denken zeker dat er meer is dat de vorige regering had kunnen doen", zei de Amerikaanse functionaris. "Maar weet je, we maakten het beste van een slechte hand."

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending