Verbind je met ons

Rusland

Wat te verwachten van een mogelijke ontmoeting van de Amerikaanse en Russische presidenten?

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het recente aanbod van president Biden om medio juni president Poetin te ontmoeten voor besprekingen behoort nog steeds tot de belangrijkste nieuwsberichten in de internationale nieuwsfeed. Analisten en journalisten vragen zich af waar in Europa deze ontmoeting zal plaatsvinden. De locatie van de top is echter duidelijk niet het belangrijkste in het komende evenement. De agenda van deze onderhandelingen zou van fundamenteel belang moeten zijn, vooral gezien de harde retoriek van Washington tegen Moskou en de aanhoudende reeks nieuwe sancties, schrijft Alex Ivanov, correspondent in Moskou.

Aan de ene kant zei minister Blinken in een recent interview met BBC News: "Washington wil een stabiele relatie met Moskou."

Maar tegelijkertijd belooft de Amerikaanse kant te reageren op het "onverantwoordelijke en destabiliserende gedrag" van Rusland.

advertentie

Blinken zei ook dat de VS zich tijdens een recente G7-bijeenkomst in het VK concentreerden op Ruslands inmenging in zijn verkiezingen en hackaanvallen via softwarebedrijf SolarWinds, die worden toegeschreven aan Russische zijde. Daarnaast kwam de situatie rond de oppositieleider Alexei Navalny, die momenteel in de gevangenis zit en in het Westen tot "gewetensgevangene" is verklaard, aan de orde.

Eerder riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 op tot stabiele en voorspelbare betrekkingen met Moskou. Daarvoor werd de Amerikaanse president Joe Biden gewaarschuwd voor gevechten met Rusland.

Blinken verklaarde Bidens wens om met de Russische president Vladimir Poetin te praten over de stabilisering van de betrekkingen tussen Moskou en Washington. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten niet proberen de betrekkingen met Rusland te verergeren, maar zullen reageren op de stappen die zij als onvriendelijk beschouwen. Volgens het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal "een direct gesprek tussen de leiders beide landen ten goede komen".

advertentie

De Russisch-Amerikaanse top zal naar verwachting medio juni plaatsvinden in Europa – hoewel er nog geen officiële bevestiging is, en het Kremlin heeft geen haast om op het voorstel van Washington te reageren. De locatie is nog niet gekozen. De hoofdsteden van Finland, Oostenrijk en zelfs de Tsjechische Republiek worden genoemd (ondanks het groeiende schandaal over de Russische beschuldigingen van betrokkenheid bij de explosie in een munitiedepot in de Tsjechische stad Vrbetice). Het Kremlin van zijn kant beschouwt al deze gesprekken als "voorbarig". Tot nu toe worden alleen voorlopige data genoemd - 15-16 juni.

Het is bekend dat Biden tegen die tijd meerdere dagen in Europa zal zijn als onderdeel van een grote tour. Hij gaat de G7-top in Brits Cornwall (11-13 juni) en de NAVO-top in Brussel (14 juni) bijwonen. En in de status van de 'leider van de westerse wereld' is Biden van plan naar een ontmoeting met Poetin te gaan.

Wat zal Biden in Europa bespreken aan de vooravond van de ontmoeting met Poetin? Hetzelfde wat zojuist in Londen is besproken tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7: het tegengaan van Rusland en China. Dit zal ook worden besproken op de NAVO-top - "de agressieve acties van Rusland en internationale veranderingen op veiligheidsgebied in verband met de versterking van China."

Wat analisten en journalisten ook mogen denken, de ontmoeting van de leiders van Rusland en de Verenigde Staten, als die plaatsvindt, zal waarschijnlijk niet leiden tot een doorbraak in de betrekkingen. De kloof tussen Moskou en Washington is te groot. Zoals bekend werd de Russische ambassadeur in Amerika Anatoly Antonov meer dan een maand geleden (sinds 17 maart) "voor overleg" naar Rusland teruggeroepen.

Moskou maakt duidelijk dat Antonov niet in de nabije toekomst naar Washington zal terugkeren. Rusland verwacht dat de Verenigde Staten "op zijn minst enkele stappen zullen ondernemen om de betrekkingen te normaliseren". Er wordt aangenomen dat de ambassadeur in Rusland was uitgenodigd voor overleg nadat Biden positief had gereageerd op een vraag dat Poetin een "moordenaar" was.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Antonov was uitgenodigd om te zoeken naar "manieren om" de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten te verbeteren. De officiële vertegenwoordiger van het ministerie, Maria Zakharova, zei destijds dat Moskou de "onomkeerbare verslechtering" van de bilaterale betrekkingen wilde voorkomen.

Na aankomst in Moskou zei ambassadeur Antonov dat de diplomaten veel werk te doen hebben om de huidige stand van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen te analyseren. Rusland is vastbesloten om hen niet "in de afgrond te laten vallen", voegde Antonov eraan toe.

Wat politici en journalisten ook mogen verwachten van de voorgestelde ontmoeting van Biden, de lijst met grieven van Washington is te lang om zelfs maar kort op alle onderwerpen in te gaan tijdens de gesprekken. Tegelijkertijd mag niet worden vergeten dat het Kremlin het categorisch oneens is met de verschillende beschuldigingen en uitspraken van het Witte Huis. Bovendien meent Moskou dat Amerika Rusland opzettelijk "plaagt" om de versterking van zijn buitenlands beleid en economische posities in Europa en de wereld te voorkomen. Het beste voorbeeld hiervan zijn de agressieve aanvallen van Washington op het Nord Stream 2-energieproject, pogingen om de acties van Moskou in Syrië met alle middelen te denigreren. Een bijkomende factor zijn de reeds traditionele beschuldigingen aan het adres van Rusland van inmenging in de interne politieke processen in de Verenigde Staten, in de eerste plaats presidentsverkiezingen.

Als we daar de diametraal tegenovergestelde benaderingen van Rusland en Amerika op de situatie in Oekraïne en de beruchte kwestie van de Krim aan toevoegen, dan blijft de kans op een compromis of zelfs toenadering van de standpunten van beide partijen klein.

Biden zal waarschijnlijk zijn beroemde "mantra" herhalen dat Rusland "een hoge prijs zal betalen" voor het aanvallen van Amerikaanse belangen. Van Russische zijde zal opnieuw uitspraken worden gedaan over de ongegrondheid van de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van Moskou.

Hoe dan ook, als de ontmoeting plaatsvindt, zal het een bepaald mijlpaalmoment worden, dat de echte bereidheid van Washington om een ​​"normale dialoog" met Moskou op te bouwen zou moeten bevestigen of weerleggen. Hoewel, zoals velen in Rusland geloven, een dergelijke bereidheid van Amerikaanse zijde een grote verrassing zou zijn als bovendien de woorden van de Amerikanen door de zaak worden bevestigd.

Moldavië

Russische verkiezingen op Moldavisch grondgebied

gepubliceerd

on

Een verzet tegen een soevereine en onafhankelijke staat, zo beschreven functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Moldavië vorige week het besluit van de Russische Federatie om stembureaus te openen in de afgescheiden regio Transnistrië. schrijft Cristian Gherasim, correspondent in Boekarest.

Transnistrië is een niet-erkende afgescheiden staat in de smalle strook land tussen de rivier de Dnjestr en de Moldavisch-Oekraïense grens die internationaal wordt erkend als onderdeel van de Republiek Moldavië.

De door Rusland gesteunde regio is het twistpunt tussen Rusland en de Republiek Moldavië sinds Moldavië in augustus 1991 onafhankelijk werd.

advertentie

De Russische federale verkiezingen die eind vorige week plaatsvonden, hebben het debat over Transnistrië opnieuw aangewakkerd, wat de Moldavische functionarissen ertoe aanzette om te reageren.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Europese Integratie betreurt dat, ondanks het standpunt dat consequent door de Moldavische autoriteiten is ingenomen, de Russische zijde heeft gehandeld op een manier die niet in overeenstemming is met het beginsel van soevereiniteit en territoriale integriteit van de Republiek Moldavië en de bilaterale wettelijk kader”, zeiden functionarissen in Chisinau in een persbericht.

Het persbericht van de Moldavische autoriteiten zegt verder dat functionarissen de Russische zijde hebben opgeroepen af ​​te zien van het openen van de 27 stembureaus in de regio Transnistrië van de Republiek Moldavië.

advertentie

Moldavische diplomaten "verzoeken sinds 30 juli Rusland geen stembureaus te openen in plaatsen onder de controle van de constitutionele autoriteiten van de Republiek Moldavië, ook gezien de onmogelijkheid om de noodzakelijke veiligheidsvoorwaarden voor het houden van de verkiezingen te waarborgen", blijkt uit het persbericht.

Politieke experts in de Republiek Moldavië voerden aan dat de regering een hardere toon met betrekking tot Moskou heeft vermeden om de situatie niet ingewikkelder te maken.

In een gesprek met EU Reporter, hoogleraar politieke wetenschappen en expert op het gebied van de voormalige Sovjet-regio, zei Armand Gosu dat de verkiezing voor de Russische Doema op het grondgebied van Moldavië “onmiskenbaar een schending van de soevereiniteit van de Republiek Moldavië is. Moskou heeft rechtstreeks met Tiraspol (hoofdstad van Transnitria) onderhandeld over de opening en exploitatie van stembureaus op het grondgebied van de separatistische republiek, wat neerkomt op het niet erkennen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Moldavië.”

Rusland is in het verleden betrokken geweest bij het organiseren van verkiezingen in de afgescheiden regio Transnistrië. Ondanks protesten in Chisinau is Rusland de afgelopen jaren bij elke verkiezing het aantal stembureaus in de separatistische enclave van Transnistrië blijven vergroten.

Naast Transnistrië openden de Russische autoriteiten stembureaus in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, evenals de steden Comrat en Balti. Het is het grootste aantal stembureaus dat Rusland buiten zijn grenzen heeft geopend.

Rusland heeft tot dusver meer dan 220,000 Russische paspoorten aangeboden in Transnistrië, wat betekent dat ongeveer tweederde van de burgers die op de linkeroever van de Dnjestr wonen al Russische staatsburgers zijn. Maar volgens gegevens van autoriteiten in Transnistrië was de opkomst niet rooskleurig, waaruit blijkt dat slechts 27,000 mensen stemden in de separatistische regio.

Maar voor Transnistrië gaat deze verkiezing over het behagen van Poetin.

"Voor separatistische leiders is het belangrijk om hun loyaliteit aan het Kremlin te bewijzen door zoveel mogelijk stemmen voor de partij van Poetin te leveren", vertelde Gosu aan EU Reporter.

Armand Gosu gaf ook commentaar op de aard van de Russische verkiezingen en zei dat "de verkiezingen in Rusland niet eerlijk zijn en evenmin de wil van het electoraat weerspiegelen."

Dezelfde mening werd gedeeld door Pasa Valeriu, die werkte voor de in Moldavië gevestigde NGO, WatchDog.MD, die EU Reporter vertelde: "Ik kan wat er in Rusland gebeurt geen verkiezing noemen. Het is niets meer dan een schijnvertoning. Daarom valt de kwestie van een veilig verkiezingsproces in Transnistrië onder dezelfde categorie.”

De verkiezing van vorige week in Transnistrië voor de Russische Doema werd breed uitgemeten door het lokale bestuur en de door haar gesponsorde media.

Het werd afgeschilderd als zeer belangrijk voor de afgescheiden regio en werd gebruikt om de beslissende rol van Rusland, zijn hulp en steun voor de regio te demonstreren. De realiteit schildert een ander verhaal met de hulp van Rusland, evenals de handel met Transnistrië, een van de armste regio's van Europa, die de afgelopen jaren gestaag achteruitging.

Verder lezen

Rusland

Rusland verantwoordelijk voor moord op Litvinenko, oordeelt Europese rechter

gepubliceerd

on

By

Een exemplaar van The Litvinenko Inquiry Report is gezien tijdens een persconferentie in Londen, Groot-Brittannië, 21 januari 2016. REUTERS/Toby Melville/Files

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dinsdag (21 september) geoordeeld dat Rusland verantwoordelijk is voor de moord in 2006 op de ex-KGB-officier Alexander Litvinenko, die een pijnlijke dood stierf nadat hij in Londen was vergiftigd met Polonium 210, een zeldzame radioactieve isotoop. schrijven Guy Faulconbridge als Michael Holden.

Kremlin-criticus Litvinenko, 43, stierf weken na het drinken van groene thee met polonium-210 in het luxe Millennium hotel in Londen bij een aanval die Groot-Brittannië al lang de schuld geeft aan Moskou.

In zijn uitspraak concludeerde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Rusland verantwoordelijk was voor de moord.

advertentie

"Het stelde vast dat de moord op de heer Litvinenko te wijten was aan Rusland", staat in de verklaring.

Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij de dood van Litvinenko ontkend, waardoor de Anglo-Russische betrekkingen tot een dieptepunt na de Koude Oorlog zijn gedompeld.

Een langdurig Brits onderzoek concludeerde in 2016 dat de Russische president Vladimir Poetin waarschijnlijk een Russische inlichtingenoperatie heeft goedgekeurd om Litvinenko te vermoorden.

advertentie

Het ontdekte ook dat de voormalige KGB-lijfwacht Andrei Lugovoy en een andere Rus, Dmitry Kovtun, de moord uitvoerden als onderdeel van een operatie die waarschijnlijk werd geleid door de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB), de belangrijkste opvolger van de KGB uit het Sovjettijdperk.

Het EHRM was het daarmee eens. Beide mannen hebben betrokkenheid altijd ontkend.

"De rechtbank vond dat het buiten redelijke twijfel vaststond dat de moord was gepleegd door de heer Lugovoy en de heer Kovtun", aldus de uitspraak.

"De geplande en complexe operatie waarbij een zeldzaam dodelijk gif werd verkregen, de reisarrangementen voor het paar en herhaalde en aanhoudende pogingen om het gif toe te dienen, gaven aan dat de heer Litvinenko het doelwit van de operatie was geweest."

Ook zij concludeerde dat de Russische staat schuldig was en dat als de mannen een "schurkenoperatie" hadden uitgevoerd, Moskou de informatie zou hebben om die theorie te bewijzen.

"De regering heeft echter geen serieuze poging gedaan om dergelijke informatie te verstrekken of de bevindingen van de Britse autoriteiten tegen te gaan", aldus de uitspraak.

Verder lezen

Rusland

Europa veroordeelt sfeer van angst rond Russische verkiezingen

gepubliceerd

on

Gevraagd naar de Doema en regionale verkiezingen van deze week in de Russische federatie, zei Peter Stano, woordvoerder van de Dienst voor extern optreden van de EU, dat de verkiezingen in een sfeer van angst hadden plaatsgevonden. De EU heeft geconstateerd dat onafhankelijke en betrouwbare bronnen melding hebben gemaakt van ernstige schendingen van de kieswet.

Stano zei dat verkiezingen, waar ook ter wereld, op een vrije en eerlijke manier moeten worden gehouden. Hij zei dat de verkiezingen hadden plaatsgevonden zonder enige geloofwaardige internationale waarneming en dat de EU het besluit van Rusland betreurde om de omvang en het formaat van de missie van de OVSE - Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten ernstig te verkleinen en te beperken, waardoor de inzet ervan werd verhinderd.  

Stano zei dat het harde optreden tegen politici van de oppositie, maatschappelijke organisaties, maatschappelijke activisten, mensenrechtenactivisten, onafhankelijke media en tegen journalisten voorafgaand aan de verkiezingen was gericht op het tot zwijgen brengen van kritische oppositie en het wegnemen van concurrentie. 

advertentie

De Europese Commissie roept de Russische Federatie op zich te houden aan haar verbintenissen die zij in het kader van de VN en de Raad van Europa is aangegaan op het gebied van de bescherming van de mensenrechten en democratische waarden, waaronder ook het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen. 

Oekraïne

De woordvoerder voegde eraan toe dat de Europese Commissie de verkiezingen op de illegaal geannexeerde Krim nooit zal erkennen en sprak ook zijn bezorgdheid uit over het feit dat burgers van Oekraïne in de Oekraïense gebieden die momenteel bezet zijn, paspoorten hebben gekregen en mogen stemmen. Stanton zei dat dit in strijd was met de geest van de Minsk-akkoorden.

advertentie

Op de vraag of de EU de verkiezingsresultaten zal erkennen, zei Stano dat dit een nationale bevoegdheid is en aan de individuele lidstaten, maar voegde eraan toe dat het misschien iets is dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespreken wanneer ze vanavond in New York bijeenkomen, waar ze komen bijeen voor de Algemene Vergadering van de VN. Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU, zal opnieuw een ontmoeting hebben met zijn Russische ambtgenoot Sergey Lavrov, tijdens een van de vele bilaterale bijeenkomsten die voor deze week zijn gepland.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending