Verbind je met ons

Rusland

Navalny-affaire geen reden om de Nord Stream-pijpleiding te annuleren, zegt de nieuwe Duitse CDU-chef

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Duitsland mag de steun voor de geplande Nord Stream 2-pijpleiding vanuit Rusland niet laten vallen vanwege het harde optreden tegen Kremlin-criticus Alexei Navalny, aangezien 'feel-good moraliseren' geen buitenlands beleid is, vertelde de man die het best geplaatst is om de volgende Duitse kanselier te zijn aan Reuters, schrijft .

Verwijzend naar de Amerikaanse aankopen van ruwe olie uit Rusland, omschreef Armin Laschet zichzelf als een politiek realist - of "Realpolitiker" - en zei: "We moeten de wereld nemen zoals ze is om hem beter te maken."

Laschet, die vorige maand een verkiezing won voor de leiding van de christen-democraten (CDU) van bondskanselier Angela Merkel, zei dat zowel waarden als belangen belangrijk waren in de diplomatie.

"Maar feel-good moraliserende en binnenlandse slogans zijn geen buitenlands beleid", zei Laschet, premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in een interview dat zich richtte op het begrijpen van zijn weinig bekende opvattingen over internationale zaken.

advertentie

Laschets verkiezing tot CDU-voorzitter maakt hem de koploper die de functie van bondskanselier overneemt van Merkel, die na vijftien jaar in functie heeft verklaard dat ze na de verkiezingen in september geen vijfde termijn zal zoeken.

Gevraagd of Duitsland van koers moet veranderen en afstand moet doen van de Nord Stream 2-aardgaspijpleiding, antwoordde Laschet: “Al 50 jaar, zelfs in de agressieve tijden van de Koude Oorlog, heeft Duitsland gas gekocht van de Sovjet-Unie, nu van Rusland. De Duitse regering volgt de juiste koers. "

Duitsland staat onder toenemende druk om Nord Stream 2 af te wijzen vanwege de Navalny-affaire: thuis, bij de ecoloog Greens - potentiële coalitiepartners voor Laschet's CDU - en in het buitenland vanuit de Verenigde Staten en een groot deel van Europa.

advertentie

Navalny, veroordeeld op dinsdag (2 februari) tot 3-1 / 2 jaar gevangenisstraf nadat een rechtbank in Moskou oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating had geschonden, werd op 17 januari gearresteerd nadat hij terugkeerde naar Rusland vanuit Duitsland, waar hij werd behandeld voor vergiftiging. met een zenuwgas van militaire kwaliteit.

Moskou heeft het Westen beschuldigd van hysterie en dubbele maatstaven over Navalny en heeft het gezegd zich buiten zijn interne aangelegenheden te houden.

Laschet benadrukte dat hij kritiek had op de aanval op Navalny en zijn gevangenschap, en steunde ook de sancties van de Europese Unie tegen Rusland vanwege de Oekraïense crisis.

"We moeten de geopolitieke belangen van Oekraïne waarborgen en onze energievoorziening veiligstellen via dit project uit de particuliere sector", zei hij over Nord Stream 2.

Het project, dat dit jaar van start gaat, heeft de EU opgesplitst, waarbij sommige leden zeggen dat het de traditionele gastransitstaat Oekraïne zal ondermijnen en de afhankelijkheid van de EU van energie van Rusland zal vergroten.

De Duitse ecoloog Greens, de meest waarschijnlijke coalitiepartner voor de CDU en haar Beierse zusterpartij na de verkiezingen in september, heeft hun verzet tegen de pijpleiding na de Navalny-affaire verdubbeld.

Laschet geloofde niet dat deze verschillen de deal zouden breken van de coalitie. “Ik denk niet dat Nord Stream 2 een groot verkiezingsprobleem zal worden. Bovendien denk ik dat consensus met bijvoorbeeld de Groenen mogelijk is. ”

Laschet beschouwde Duitsland als "diep verankerd in het Westen" en zag de Verenigde Staten als "onze naaste niet-Europese partner". Wat China betreft, Duitsland moet zijn schendingen van de mensenrechten bekritiseren, zei hij. "Maar tegelijkertijd handelen we met China."

Wat Europa betreft, zouden de landen van de Westelijke Balkan het vooruitzicht op toetreding tot de EU moeten behouden als ze aan de toelatingscriteria voldoen, zei Laschet, en voegde eraan toe: "Turkije raakt helaas steeds verder verwijderd van de beginselen van de rechtsstaat van de Europese Unie."

Hij was tegen de introductie van gezamenlijk uitgegeven schuld, ook wel eurobonds genoemd - een beleidsoptie die sommige EU-landen een permanent instrument willen worden nadat het blok er gebruik van heeft gemaakt om het economisch herstel van de COVID-19-crisis te financieren.

'Ik zie geen euro-obligaties. En met betrekking tot de leningen van de Europese Commissie, zeg ik: dit is nu een eenmalige zaak voor zes jaar, 'zei Laschet in een knipoog naar de belastingbetalers die niet willen dat Europa's grootste economie noodzakelijkerwijs aan de haak zit voor eventuele reddingsoperaties voor meer financiële uitgedaagde lidstaten.

Wat het fiscaal beleid betreft, verwierp Laschet een voorstel van de stafchef van Merkel om de Duitse wet op de uitgifte van obligaties te versoepelen, waardoor aanhoudende tekortuitgaven mogelijk zouden worden gemaakt, omdat Berlijn niet in staat zou zijn zich nog een aantal jaren aan strikte kredietlimieten te houden.

“De regels zijn goed. De mechanismen bevatten de nodige flexibiliteit - zowel het Verdrag van Maastricht (1992) als de schuldenrem van onze basiswet, ”zei Laschet.

Moldavië

Russische verkiezingen op Moldavisch grondgebied

gepubliceerd

on

Een verzet tegen een soevereine en onafhankelijke staat, zo beschreven functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Moldavië vorige week het besluit van de Russische Federatie om stembureaus te openen in de afgescheiden regio Transnistrië. schrijft Cristian Gherasim, correspondent in Boekarest.

Transnistrië is een niet-erkende afgescheiden staat in de smalle strook land tussen de rivier de Dnjestr en de Moldavisch-Oekraïense grens die internationaal wordt erkend als onderdeel van de Republiek Moldavië.

De door Rusland gesteunde regio is het twistpunt tussen Rusland en de Republiek Moldavië sinds Moldavië in augustus 1991 onafhankelijk werd.

advertentie

De Russische federale verkiezingen die eind vorige week plaatsvonden, hebben het debat over Transnistrië opnieuw aangewakkerd, wat de Moldavische functionarissen ertoe aanzette om te reageren.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Europese Integratie betreurt dat, ondanks het standpunt dat consequent door de Moldavische autoriteiten is ingenomen, de Russische zijde heeft gehandeld op een manier die niet in overeenstemming is met het beginsel van soevereiniteit en territoriale integriteit van de Republiek Moldavië en de bilaterale wettelijk kader”, zeiden functionarissen in Chisinau in een persbericht.

Het persbericht van de Moldavische autoriteiten zegt verder dat functionarissen de Russische zijde hebben opgeroepen af ​​te zien van het openen van de 27 stembureaus in de regio Transnistrië van de Republiek Moldavië.

advertentie

Moldavische diplomaten "verzoeken sinds 30 juli Rusland geen stembureaus te openen in plaatsen onder de controle van de constitutionele autoriteiten van de Republiek Moldavië, ook gezien de onmogelijkheid om de noodzakelijke veiligheidsvoorwaarden voor het houden van de verkiezingen te waarborgen", blijkt uit het persbericht.

Politieke experts in de Republiek Moldavië voerden aan dat de regering een hardere toon met betrekking tot Moskou heeft vermeden om de situatie niet ingewikkelder te maken.

In een gesprek met EU Reporter, hoogleraar politieke wetenschappen en expert op het gebied van de voormalige Sovjet-regio, zei Armand Gosu dat de verkiezing voor de Russische Doema op het grondgebied van Moldavië “onmiskenbaar een schending van de soevereiniteit van de Republiek Moldavië is. Moskou heeft rechtstreeks met Tiraspol (hoofdstad van Transnitria) onderhandeld over de opening en exploitatie van stembureaus op het grondgebied van de separatistische republiek, wat neerkomt op het niet erkennen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Moldavië.”

Rusland is in het verleden betrokken geweest bij het organiseren van verkiezingen in de afgescheiden regio Transnistrië. Ondanks protesten in Chisinau is Rusland de afgelopen jaren bij elke verkiezing het aantal stembureaus in de separatistische enclave van Transnistrië blijven vergroten.

Naast Transnistrië openden de Russische autoriteiten stembureaus in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, evenals de steden Comrat en Balti. Het is het grootste aantal stembureaus dat Rusland buiten zijn grenzen heeft geopend.

Rusland heeft tot dusver meer dan 220,000 Russische paspoorten aangeboden in Transnistrië, wat betekent dat ongeveer tweederde van de burgers die op de linkeroever van de Dnjestr wonen al Russische staatsburgers zijn. Maar volgens gegevens van autoriteiten in Transnistrië was de opkomst niet rooskleurig, waaruit blijkt dat slechts 27,000 mensen stemden in de separatistische regio.

Maar voor Transnistrië gaat deze verkiezing over het behagen van Poetin.

"Voor separatistische leiders is het belangrijk om hun loyaliteit aan het Kremlin te bewijzen door zoveel mogelijk stemmen voor de partij van Poetin te leveren", vertelde Gosu aan EU Reporter.

Armand Gosu gaf ook commentaar op de aard van de Russische verkiezingen en zei dat "de verkiezingen in Rusland niet eerlijk zijn en evenmin de wil van het electoraat weerspiegelen."

Dezelfde mening werd gedeeld door Pasa Valeriu, die werkte voor de in Moldavië gevestigde NGO, WatchDog.MD, die EU Reporter vertelde: "Ik kan wat er in Rusland gebeurt geen verkiezing noemen. Het is niets meer dan een schijnvertoning. Daarom valt de kwestie van een veilig verkiezingsproces in Transnistrië onder dezelfde categorie.”

De verkiezing van vorige week in Transnistrië voor de Russische Doema werd breed uitgemeten door het lokale bestuur en de door haar gesponsorde media.

Het werd afgeschilderd als zeer belangrijk voor de afgescheiden regio en werd gebruikt om de beslissende rol van Rusland, zijn hulp en steun voor de regio te demonstreren. De realiteit schildert een ander verhaal met de hulp van Rusland, evenals de handel met Transnistrië, een van de armste regio's van Europa, die de afgelopen jaren gestaag achteruitging.

Verder lezen

Rusland

Rusland verantwoordelijk voor moord op Litvinenko, oordeelt Europese rechter

gepubliceerd

on

By

Een exemplaar van The Litvinenko Inquiry Report is gezien tijdens een persconferentie in Londen, Groot-Brittannië, 21 januari 2016. REUTERS/Toby Melville/Files

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dinsdag (21 september) geoordeeld dat Rusland verantwoordelijk is voor de moord in 2006 op de ex-KGB-officier Alexander Litvinenko, die een pijnlijke dood stierf nadat hij in Londen was vergiftigd met Polonium 210, een zeldzame radioactieve isotoop. schrijven Guy Faulconbridge als Michael Holden.

Kremlin-criticus Litvinenko, 43, stierf weken na het drinken van groene thee met polonium-210 in het luxe Millennium hotel in Londen bij een aanval die Groot-Brittannië al lang de schuld geeft aan Moskou.

In zijn uitspraak concludeerde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Rusland verantwoordelijk was voor de moord.

advertentie

"Het stelde vast dat de moord op de heer Litvinenko te wijten was aan Rusland", staat in de verklaring.

Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij de dood van Litvinenko ontkend, waardoor de Anglo-Russische betrekkingen tot een dieptepunt na de Koude Oorlog zijn gedompeld.

Een langdurig Brits onderzoek concludeerde in 2016 dat de Russische president Vladimir Poetin waarschijnlijk een Russische inlichtingenoperatie heeft goedgekeurd om Litvinenko te vermoorden.

advertentie

Het ontdekte ook dat de voormalige KGB-lijfwacht Andrei Lugovoy en een andere Rus, Dmitry Kovtun, de moord uitvoerden als onderdeel van een operatie die waarschijnlijk werd geleid door de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB), de belangrijkste opvolger van de KGB uit het Sovjettijdperk.

Het EHRM was het daarmee eens. Beide mannen hebben betrokkenheid altijd ontkend.

"De rechtbank vond dat het buiten redelijke twijfel vaststond dat de moord was gepleegd door de heer Lugovoy en de heer Kovtun", aldus de uitspraak.

"De geplande en complexe operatie waarbij een zeldzaam dodelijk gif werd verkregen, de reisarrangementen voor het paar en herhaalde en aanhoudende pogingen om het gif toe te dienen, gaven aan dat de heer Litvinenko het doelwit van de operatie was geweest."

Ook zij concludeerde dat de Russische staat schuldig was en dat als de mannen een "schurkenoperatie" hadden uitgevoerd, Moskou de informatie zou hebben om die theorie te bewijzen.

"De regering heeft echter geen serieuze poging gedaan om dergelijke informatie te verstrekken of de bevindingen van de Britse autoriteiten tegen te gaan", aldus de uitspraak.

Verder lezen

Rusland

Europa veroordeelt sfeer van angst rond Russische verkiezingen

gepubliceerd

on

Gevraagd naar de Doema en regionale verkiezingen van deze week in de Russische federatie, zei Peter Stano, woordvoerder van de Dienst voor extern optreden van de EU, dat de verkiezingen in een sfeer van angst hadden plaatsgevonden. De EU heeft geconstateerd dat onafhankelijke en betrouwbare bronnen melding hebben gemaakt van ernstige schendingen van de kieswet.

Stano zei dat verkiezingen, waar ook ter wereld, op een vrije en eerlijke manier moeten worden gehouden. Hij zei dat de verkiezingen hadden plaatsgevonden zonder enige geloofwaardige internationale waarneming en dat de EU het besluit van Rusland betreurde om de omvang en het formaat van de missie van de OVSE - Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten ernstig te verkleinen en te beperken, waardoor de inzet ervan werd verhinderd.  

Stano zei dat het harde optreden tegen politici van de oppositie, maatschappelijke organisaties, maatschappelijke activisten, mensenrechtenactivisten, onafhankelijke media en tegen journalisten voorafgaand aan de verkiezingen was gericht op het tot zwijgen brengen van kritische oppositie en het wegnemen van concurrentie. 

advertentie

De Europese Commissie roept de Russische Federatie op zich te houden aan haar verbintenissen die zij in het kader van de VN en de Raad van Europa is aangegaan op het gebied van de bescherming van de mensenrechten en democratische waarden, waaronder ook het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen. 

Oekraïne

De woordvoerder voegde eraan toe dat de Europese Commissie de verkiezingen op de illegaal geannexeerde Krim nooit zal erkennen en sprak ook zijn bezorgdheid uit over het feit dat burgers van Oekraïne in de Oekraïense gebieden die momenteel bezet zijn, paspoorten hebben gekregen en mogen stemmen. Stanton zei dat dit in strijd was met de geest van de Minsk-akkoorden.

advertentie

Op de vraag of de EU de verkiezingsresultaten zal erkennen, zei Stano dat dit een nationale bevoegdheid is en aan de individuele lidstaten, maar voegde eraan toe dat het misschien iets is dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespreken wanneer ze vanavond in New York bijeenkomen, waar ze komen bijeen voor de Algemene Vergadering van de VN. Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU, zal opnieuw een ontmoeting hebben met zijn Russische ambtgenoot Sergey Lavrov, tijdens een van de vele bilaterale bijeenkomsten die voor deze week zijn gepland.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending