Verbind je met ons

Roemenië

Regerende coalitie stelt datum vast voor belangrijke verkiezingen in Roemenië

DELEN:

gepubliceerd

on

De veelbesproken kwestie kwam, na weken van politiek gekibbel tussen de twee regeringspartijen van Roemenië, op donderdag 4 juli tot een conclusie.th. De liberalen en sociaal-democraten kwamen overeen om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 24 november te houdenth, met de tweede ronde op 8 december.

Na weken van debat en maanden van onzekerheid over de verkiezingskalender markeren de nieuwe data een terugkeer naar de oorspronkelijke verkiezingskalender, nadat de regerende coalitie in het voorjaar had besloten de presidentsverkiezingen naar september te verplaatsen. Aanvankelijk keurde de Kamer van Afgevaardigden een wetsvoorstel goed om de verkiezingsdatum te vervroegen naar september. Maar de twee regerende coalitiepartijen konden het niet eens worden over het vooruitstreven van de verkiezingskalender. 

De sociaal-democratische premier Marcel Ciolacu zei dat ze binnen de coalitie overeenstemming hadden over het terugdringen van de kalender en het houden van verkiezingen in september. “Ze proberen nu de spelregels te veranderen, ze houden zich niet aan hun belofte”, zei hij. 

Aan de andere kant hielden de liberalen vol dat er op de verwachte datum, dicht bij het einde van het jaar, verkiezingen moesten worden gehouden. Rareş Bogdan, vice-president van de regerende Nationale Liberale Partij (PNL) zei dat “wij liberalen consistent blijven, wij geloven dat de verkiezingen de kalender precies moeten respecteren, zodat er voldoende tijd is voor een goed presidentieel debat en voor de presidentskandidaten om hun projecten voor te stellen. Er moet voldoende tijd zijn voor de kiezers om een ​​beslissing te nemen.”

Er gingen ook geruchten dat de sociaal-democraten en liberalen dezelfde kandidaat zouden steunen voor de presidentsverkiezingen. Dat is door de partijvoorzitter van de PNL verworpen. “Elke partij zal zijn eigen kandidaat hebben”, zei Nicolae Ciucă.

Tot nu toe hebben alleen George Simion van de rechts-nationalistische AUR-partij, EP-lid Diana Șoșoacă, leider van een extremistische pro-Russische partij, en Elena Lasconi, de nieuwe leider van USR (Renew), hun kandidaturen voor het presidentschap aangekondigd. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat de huidige plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO, Mircea Geoanăas, de koploper is bij de komende verkiezingen, maar hij heeft zijn kandidatuur nog niet bekendgemaakt.

advertentie

De presidentiële strijd om de zittende Klaus Iohannis te vervangen wordt gehouden via een stemsysteem van twee ronden voor een termijn van vijf jaar. Kandidaten die in de eerste ronde een meerderheid van 50%+1 van alle geregistreerde kiezers behalen, worden tot winnaar uitgeroepen. Als geen van de kandidaten dit haalt, wordt er een run-off gehouden tussen de twee kanshebbers met de hoogste scores in de eerste ronde. De kandidaat die in de tweede ronde de meeste stemmen behaalt, wordt tot winnaar uitgeroepen. De ambtstermijn van de president bedraagt ​​vijf jaar. 

Tussen de twee rondes van de presidentsverkiezingen zullen ook de parlementsverkiezingen plaatsvinden op de nationale feestdag van Roemenië, op 1 december. Het bij de parlementsverkiezingen gehanteerde kiesstelsel houdt in dat de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat in kiesdistricten worden gekozen, op basis van een lijstenstelsel en onafhankelijke kandidaturen, volgens het beginsel van evenredige vertegenwoordiging op gesloten partijenlijsten. 

De twee Kamers hebben een verschillend aantal leden: de Kamer van Afgevaardigden bestaat uit 330 Afgevaardigden en de Senaat uit 136 Senatoren. Zo bedraagt ​​de vertegenwoordigingsnorm voor de verkiezing van de Kamer van Afgevaardigden één afgevaardigde op 73,000 inwoners, en voor de verkiezing van de Senaat één senator op 168,000 inwoners. Het aantal in elk kiesdistrict te kiezen afgevaardigden en senatoren wordt bepaald op basis van de vertegenwoordigingsnorm, door het aantal inwoners in elk kiesdistrict te relateren aan de vertegenwoordigingsnorm.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending