Verbind je met ons

Bulgarije

Roemenië, Griekenland en Bulgarije willen een snelweg- en spoorcorridor aanleggen die de drie landen met elkaar verbindt

DELEN:

gepubliceerd

on

De premiers van Roemenië, Griekenland en Bulgarije hebben maandag (9 oktober) in Varna een gezamenlijke verklaring ondertekend, waaruit blijkt dat zij de drie landen via snelwegen en spoorwegen met elkaar willen verbinden, om de transportconnectiviteit te vergroten. Ze spraken ook over nieuwe bruggen over de Donau die Roemenië met Bulgarije verbinden, schrijft Cristian Gherasim.

De belangrijkste transportgerelateerde informatie uit de gezamenlijke verklaring, ondertekend door de premiers Marcel Ciolacu, Nikolai Denkov en Kyriakos Mitsotakis, luidt:

▪ Wij zetten ons in voor het bouwen van intermodale grensoverschrijdende infrastructuur over de Donau, inclusief nieuwe bruggen bij Giurgiu-Ruse en andere locaties, ook in overeenstemming met de bestaande Europese normen voor militaire mobiliteit.

▪ Het toenemende belang van multidimensionale connectiviteit tussen onze drie landen, interregionale connectiviteit in de EU en connectiviteit in de bredere buurlanden vereist de verdere ontwikkeling van projecten van gemeenschappelijk belang om de grensoverschrijdende infrastructuur radicaal te verbeteren. Daarnaast zijn we overeengekomen om nieuwe routes/corridors op de noord-zuidas te identificeren en te ontwikkelen die de drie landen met elkaar verbinden via nieuwe spoor- en snelweginfrastructuur.

▪ Om onze gedeelde toewijding aan connectiviteit te onderstrepen, zijn we overeengekomen een trilaterale werkgroep op te richten onder leiding van relevante ministers, met als doel te zijner tijd een Memorandum of Understanding (MOU) op te stellen en te ondertekenen over de financiering, ontwikkeling, bouw en beheer van een corridor multimodaal vervoer dat Bulgarije, Roemenië en Griekenland met elkaar verbindt, en, als gevolg daarvan, een alomvattende trilaterale gezamenlijke overeenkomst gebaseerd op het Memorandum of Understanding.

The parties agreed on the need to strengthen and continue the use of the solidarity lines (EU-Ukraine Solidarity Lines) by increasing the capacities of the ports of Constanţa and Sulina, but also ensuring navigability throughout the year on the Danube river. The Romanian side, says the ministry, would have submitted the financing application for the development of the feasibility study and related documentation for the “Military Mobility – Feasibility Study for Giurgiu – Ruse II Bridge over the Danube – FSGRB” project, within the call for projects opened on CEF – Military Mobility. The objective of the project is the design of a new bridge at Giurgiu-Ruse, as well as the necessary access infrastructure on the Romanian and Bulgarian sides, part of the TEN-T Core network, for the dual use of the transport infrastructure, in order to improve civil and military mobility. The total value of the execution contracts within this funding application is estimated at 13,835,779 euros, with a co-financing rate of 50% and an EU contribution

The Romanian Prime Minister states that, together with his counterparts, the Prime Minister of the Republic of Bulgaria, Nikolai Denkov, and the Prime Minister of the Hellenic Republic, Kyriakos Mitsotakis, discussed “relevant issues for our region, but also on topical issues of the European and security agenda”.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending