Verbind je met ons

Roemenië

Roemenië verdient het om in Schengen te zitten

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens de zitting van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken morgen zal worden gestemd over de Schengentoegang voor Roemenië.

Currently, it appears that Austria is the only country to consider opposing Romania’s accession, with the Netherlands and Sweden, which had previously expressed reservations, announcing that they will support Romania’s accession.

Een van de onderwerpen voor het blokkeren van Roemenië hield verband met de migratiestroom door de Westelijke Balkan, waarbij Roemenië naar verluidt een van de landen op de migrantenroute zou zijn. Officiële FRONTEX-gegevens zijn echter openlijk in tegenspraak met de Oostenrijkse beweringen, aangezien Roemenië niet op de door migranten gekozen hoofdroute ligt om het Schengengebied te bereiken.

Wat de preventie van secundaire bewegingen betreft, moet bovendien worden vermeld dat Roemenië de overnamebepalingen naleeft en illegale migranten uit Hongarije en Bulgarije terugstuurt, wat wijst op een sterke samenwerking met de Hongaarse autoriteiten.

Vorige week heeft de Europese Commissie zich uitgesproken voor uitbreiding van het grensvrije Schengengebied met Roemenië, Bulgarije en Kroatië.

In oktober 2022 beoordeelden deskundigen van 15 EU-lidstaten samen met drie Europese agentschappen en de Europese Commissie de technische naleving door Roemenië met betrekking tot grensbeheer en politiële samenwerking, de werking van het Schengeninformatiesysteem en de manier waarop het land het terugkeerbeleid uitvoert.

De conclusie was duidelijk: Roemenië heeft adequaat gehandeld voor een efficiënt beheer van de buitengrenzen. Roemenië zorgt voor grensbewaking en -controles van hoge kwaliteit, met inbegrip van systematische controles van alle passagiers in relevante databanken, door middel van opgeleide grenspolitieagenten, grenscontroleapparatuur en ultramoderne technologieën. De internationale samenwerking met buurlanden loopt goed, evenals de actieve samenwerking met Frontex.

advertentie

Bovendien is de registratie van zowel asielzoekers als illegale migranten een topprioriteit voor Roemenië. Het land heeft bijzondere aandacht besteed aan het verbeteren van het terugkeersysteem om illegale migratie tegen te gaan en ongeoorloofde secundaire migratie te voorkomen. Er zijn de nodige maatregelen en instrumenten ingevoerd, met voldoende middelen op het gebied van personeel en infrastructuur, om ervoor te zorgen dat onderdanen van derde landen zonder verblijfsrecht worden teruggestuurd. Er is een consistente aanpak van terugkeer en overname, van arrestatie tot verwijdering.

Roemenië beheert de internationale politiesamenwerking op een efficiënte en actieve manier en neemt de vereisten van het Schengenacquis op dit gebied in acht. Roemenië heeft operationele overeenkomsten met zijn buurlanden gesloten, die grensoverschrijdende bewaking en opsporing mogelijk maken. Het Schengen-informatiesysteem is goed ingeburgerd in Roemenië.

Roemenië heeft onlangs twee vrijwillige technische evaluaties doorstaan. De rapporten van de experts waren uiterst positief en bevestigden dat het land aan alle voorwaarden voldoet om deel uit te maken van het Schengengebied. Uit de conclusies van de missies bleek dat Roemenië een voorbeeld is van goede praktijken op Europees niveau met betrekking tot de toepassing van de Schengenwetgeving.

De structuren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben aanzienlijke inspanningen geleverd en zijn er door investeringen en voortdurende verbetering in geslaagd om aan hoge normen te voldoen aan het Schengenacquis. Het handhaven van deze hoge normen impliceert een aanzienlijk verbruik van middelen die met name uit de staatsbegroting zijn toegewezen, als een gebaar van solidariteit met de Europese veiligheid en de veiligheid van alle Europese burgers.

Dit zijn sterke argumenten die aantonen dat Roemenië voldoet aan alle voorwaarden voor toetreding tot het Schengengebied. Het wordt tijd dat Europa in actie komt.

www.politico.eu/article/denying-romania-bulgaria-and-croatias-schengen-bid-will-weaken-the-eu/

www.diepresse.com/6224136/oesterreich-das-ungeschicktere-ungarn?from=rss

www.diepresse.com/6224097/das-inszenierte-bdquoschengenproblemldquo?from=rss

www.derstandard.at/story/2000141491916/nur-oesterreich-ist-noch-gegen-den-schengen-beitritt-roemaeniens.

+sociale media van het artikel.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending