Verbind je met ons

Roemenië

Controversieel Roemeens goudmijnproject op UNESCO Werelderfgoedlijst

DELEN:

gepubliceerd

on

Het UNESCO Cultureel Erfgoed Comité heeft besloten om de Rosia Montana-site toe te voegen aan hun lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid en ook aan de lijst Werelderfgoed in gevaar. schrijft Cristian Gherasim, Correspondent in Boekarest.

Rosia Montana, een klein mijndorpje, haalde de afgelopen jaren het nieuws vanwege de controversiële mijnbouw die daar zou plaatsvinden. Het door Rosia Montana Gold Corporation geïnitieerde goud- en zilvermijnproject zou de grootste dagbouwgoudmijn van Europa zijn geworden en er zou gebruik zijn gemaakt van de goudcyanidatietechniek. Deze mijnbouwtechniek wekte de woede op van het maatschappelijk middenveld en internationale experts die pleitten voor het verhoogde toxiciteitsniveau ervan.

De oorsprong van het project gaat terug tot 1995, maar de oppositie van het maatschappelijk middenveld tegen het project begon met het rapport van de Roemeense Academie over het project dat in april 2003 werd uitgebracht, waarin werd aanbevolen alle cyanidemijnbouw in Roșia Montană op te schorten.

Het project stuitte op aanzienlijke weerstand van milieugroeperingen en van de Europese buurlanden, wat culmineerde in de landelijke protesten van duizenden mensen in het hele land in september 2013. De protesten begonnen toen de toenmalige premier Victor Ponta aankondigde dat het via het parlement een nieuwe wet zou sturen die het omzeilen van de milieu- en erfgoedregels die de start van het project verhinderden, mogelijk zou maken.

Drie jaar na de Roemeense protesten in 2013 tegen het Roșia Montană-project werd de site opgenomen op de indicatieve lijst van UNESCO. Zo werd in september 2016 in Parijs de Roşia Montană-site opgenomen op de indicatieve lijst van UNESCO, een eerste stap op weg naar de veel smallere lijst van UNESCO-erfgoed. Twee jaar later besloot het Werelderfgoedcomité de plaatsing van Rosia Montana op de Werelderfgoedlijst van UNESCO uit te stellen, op verzoek van de regering van Dăncilă, die een beroep deed op voortdurende internationale arbitrage.

Begin vorig jaar zei de Roemeense minister van Cultuur dat het kabinet waar hij deel van uitmaakt, heeft besloten de procedure voor het opnemen van het Roşia Montană-gebied in het UNESCO-patrimonium te hervatten, een kennisgeving die op 31 januari 2020 werd verzonden. De definitieve aanvaarding op de UNESCO-lijst vond plaats dit jaar eind juli.

Het Canadese bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project kondigde op 30 juni 2017 aan dat het Roemenië voor een tribunaal van de Wereldbank zal aanklagen wegens vermeende verliezen van 4.4 miljard dollar, omdat de regering van Boekarest na straatprotesten had besloten het mijnbouwproject niet goed te keuren. Twee jaar later, in februari, bevestigde het Internationale Arbitragetribunaal van de Wereldbank gedeeltelijk de argumenten van de Roemenen die zich verzetten tegen het goudwinningsproject Roşia Montană, na een petitie die in oktober 2018 was ingediend door verschillende milieuorganisaties.

advertentie

Het project leidde zelfs tot spanningen binnen de huidige regeringscoalitie. Sommige coalitiepartners dreigden hun ministers terug te trekken als de premier officieel zou hebben voorgesteld de Roșia Montană-aanvraag bij UNESCO in te trekken.

Volgens verschillende bronnen zou de premier hebben aangedrongen op de intrekking van de Roșia Montană-aanvraag om op de UNESCO-lijst te worden geplaatst, op grond van het feit dat de Roemeense staat het risico loopt de arbitrageprocedure met Gabriel Resources, het mijnbedrijf, te verliezen, maar zich ook beroept op een reeks legaliteitsproblemen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending