Verbind je met ons

Portugal

Wie is Madeleine McCann en wat is er met haar gebeurd?

DELEN:

gepubliceerd

on

De Portugese politie doorzocht een stuwmeer in de buurt van de plek waar Madeleine McCann, een Brits 3-jarig meisje, in 2007 verdween.

Dit was de nieuwste ontwikkeling in de zoektocht naar McCann, wiens verdwijning zestien jaar geleden leidde tot een wereldwijde jacht die enorme media-aandacht trok.

WANNEER IS MADELEINE MCCANN VERLATEN GEVALLEN?

Madeleine McCann was drie jaar oud toen ze op 3 mei 2007 verdween. Haar ouders Kate en Gerry waren aan het eten met vrienden, die bekend werden als "Tapas 7", in een nabijgelegen restaurant.

De politie in het gebied concludeerde dat het om een ​​ontvoering ging nadat er was ingebroken terwijl Madeleine, haar tweelingbaby's en hun moeder sliepen. De familie uitte haar bezorgdheid over wat zij in eerste instantie beschouwden als een trage reactie van de politie en het niet beveiligen van een plaats delict.

WAAROM IS DIT GEVAL ZO BEKEND?

De zaak van het vermiste blonde meisje met kenmerkende blauwe ogen is overal ter wereld in de media besproken.

De McCanns wendden zich aanvankelijk tot de media voor hulp bij het vinden van hun dochter. Deze zaak trok wereldwijde aandacht, waarbij David Beckham, Cristiano Ronaldo en anderen zich bij de oproepen voor meer informatie voegden. Ze hebben ook de paus ontmoet.

Er is geen lichaam gevonden en haar lot is nog steeds een mysterie. A van de is nog steeds actief om haar te helpen vinden, en een Facebook-pagina die is gemaakt om de campagne te ondersteunen, heeft meer dan een half miljoen volgers.

Tijdlijn van het onderzoek

Media-aandacht leidde tot berichten dat Madeleine over de hele wereld werd gespot. Het eerste onderzoek van de Portugese politie leverde geen grote aanknopingspunten op en rechercheurs begonnen hun aandacht vervolgens op de ouders te richten.

advertentie

De politie ondervroeg Gerry en Kate McCann in september 2007 als formele verdachten. In juli van het volgende jaar beëindigde de Portugese politie hun onderzoek wegens gebrek aan bewijs en sprak Gerry en Kate McCann vrij van elke betrokkenheid.

Het stel en hun vrienden die bij hen waren op de avond dat Madeleine verdween, klaagden met succes verschillende Britse tabloids aan wegens smaad nadat ze hadden gesuggereerd dat het paar betrokken was bij de verdwijning van hun dochter.

Een Portugese rechtbank beval in 2015 dat een voormalige onderzoeker die betrokken was bij het oorspronkelijke onderzoek een schadevergoeding moest betalen aan de McCanns omdat ze in een boek beweerden dat het meisje was omgekomen bij een ongeluk, en haar ouders verdoezelden het.

Tien Britse kranten kenden ook een schadevergoeding toe wegens smaad aan een Britse man wiens moeder in de buurt van het appartement van McCanns woonde. Ze hadden hem beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering van Madeleine.

Nadat hij in 2011 door de McCanns was benaderd, verzocht de toenmalige Britse premier David Cameron om een ​​politiecontrole.

In 2013 lanceerde de Britse politie Operatie Grange en beweerde 38 mogelijke verdachten te hebben geïdentificeerd.

Ze brachten later dat jaar een efit-afbeelding uit van een paar mannen. De Portugese officier van justitie beval de lokale politie de zaak te heropenen.

Vier verdachten werden verhoord door de Portugese politie, maar geen van hen bleek betrokken te zijn. Ook een huiszoeking van een braakliggend terrein nabij Praia da Luz door Britse rechercheurs leverde niets op.

Later suggereerden Britse rechercheurs dat Madeleine een van de vele slachtoffers zou kunnen zijn van een aantal aanrandingen tegen Britse kinderen in Portugal van 2004 tot 2010.

Rechercheurs waarschuwden dat ze de zaak misschien nooit zullen oplossen, ondanks het volgen van cruciale onderzoekslijnen.

Wie is de Duitse verdachte CHRISTIAN BRUECKNER?

In juni 2020 maakten de Britse en Duitse politie bekend een verdachte te hebben geïdentificeerd. De 43-jarige Duitse man was de nieuwe verdachte. Later zei een Duitse officier van justitie dat de dood van Madeleine werd aangenomen.

Christian Brueckner woonde van 1995 tot 2007 in de Algarve en deed inbraken in hotels, vakantieappartementen en handelde in drugs. In 2019 kreeg hij zeven jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en beroven van een Amerikaanse vrouw, 72, in haar huis in de Algarve.

Hij werd in april vorig jaar door de Portugese politie officieel als verdachte aangemerkt. Hij is echter niet aangeklaagd voor misdaden met betrekking tot Madeleine.

Een Duitse rechtbank gooide vorige maand niet-gerelateerde verkrachtingen en seksuele misdrijven tegen Brueckner naar buiten. Friedrich Fuelscher, zijn advocaat, zei dat de uitspraak betekende dat de gerechtelijke autoriteiten in de stad Braunschweig niet bevoegd waren om kennis te nemen van het McCann-proces.

De politie begon dinsdagochtend (23 mei) met het doorzoeken van een dam, net landinwaarts van het resort waar Madeleine voor het laatst werd gezien.

Hoeveel heeft de zoektocht gekost?

De Britse regering heeft meer dan £ 15 miljoen beschikbaar gesteld voor Operatie Grange. De autoriteiten in Duitsland en Portugal hebben geen schatting van de kosten verstrekt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending