Verbind je met ons

Brexit

Vertraging bij de uitgifte van identiteitskaarten na de Brexit zet het Portugese grensagentschap in de schijnwerpers

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op de luchthaven van Lissabon in Portugal vindt u borden voor toiletten, paspoortcontrole en poortjes.

De vertragingen bij het uitgeven van identiteitskaarten na de Brexit aan duizenden in Portugal door het grensagentschap SEF zijn bekritiseerd. Dit bracht een structureel probleem aan het licht dat al vele jaren andere migrantengemeenschappen treft.

Bijna 35,000 Britse burgers noemden Portugal in 2019, het jaar dat Groot-Brittannië de Europese Unie verliet. Hun rechten werden beschermd door het terugtrekkingsakkoord.

SEF vertelde hen om EU-verblijfsvergunningen in te wisselen voor biometrische identificatiekaarten. De overgrote meerderheid van hen heeft deze kaarten echter niet ontvangen. Ze kregen tijdelijke documenten en een QR-code van campagnegroepen, die niet algemeen worden erkend.

Tig James, co-president van British in Portugal, verklaarde dat mensen zonder de kaart problemen hadden met toegang tot gezondheidszorg, het wisselen van hun rijbewijs, het vinden van een baan, en sommigen werden zelfs bedreigd met de toegang tot Portugal geweigerd door andere EU-landen die de tijdelijk document.

James verklaarde dat SEF-functionarissen vakantieperiodes, COVID-19, personeelstekorten en de komst van Oekraïense vluchtelingen hebben gebruikt als redenen voor de vertraging van drie jaar.

James verklaarde dat de ernst van het niet hebben van de kaart)... onvoorstelbaar is. Het heeft Britse burgers verlamd en geschaad... financieel, emotioneel en fysiek."

advertentie

SEF verklaarde dat de QR-code en het tijdelijke document de toegang tot sociale en gezondheidsdiensten garanderen. De kaart wordt niet uitgegeven totdat deze is geaccepteerd. In de verklaring stond dat andere Europese landen op de hoogte waren.

Het uitgifteproces begon in februari op de Azoren en Madeira, waar minder dan 1,500 Britse burgers wonen. SEF verklaarde dat het deze maand met het proces zou beginnen in Cascais, een kustgemeente in de buurt van Lissabon.

SEF reageerde niet op een vraag over hoeveel kaarten er tot nu toe waren uitgegeven.

De SEF is ervan beschuldigd door de jaren heen traag en inefficiënt te zijn geweest. Diaspora, dat migranten uit Brazilië, het Afrikaanse continent en andere landen ondersteunt, beweert dat mensen tussen de twee en drie jaar moeten wachten op een afspraak.

Helena Schmitz, Diaspora zei dat wachttijden onzekerheid en instabiliteit in het leven van migranten brachten. Migranten moeten vaak hard werken en zijn bang voor discriminatie omdat ze geen identiteitsbewijs hebben.

Volgens Schmitz gaat het om meer dan alleen het niet hebben van een verblijfsvergunning. Hij legde aan Reuters ook uit dat "bevoorrechte" groepen vaak meer toegang hebben tot SEF omdat ze zich advocaten kunnen veroorloven om het proces af te handelen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending