Verbind je met ons

Polen

Te midden van de energieoorlog staat de Poolse windindustriesector op gespannen voet met de overheidsvoorschriften

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Vertegenwoordigers van de Poolse offshore windenergie-industrie zijn niet blij met de onlangs aangenomen wijziging die de certificering van offshore windparkprojecten in Poolse maritieme gebieden regelt.

Oliwia Mroz van de Polish Wind Energy Association vertelde EU Reporter dat de nieuwe wijziging een buitensporige last voor investeerders met zijn nieuwe certificeringssysteem met zich meebrengt.

“Volgens de inhoud van dit voorschrift moet niet alleen het offshore deel van de investering (fundering, turbine, offshore stroomkabels) gecertificeerd worden, maar ook het onshore deel van de elektriciteitsevacuatie-infrastructuur, inclusief het gedeelte van de onshore kabel en het onderstation op het vasteland. Nergens ter wereld gelden dergelijke regels, noch in opkomende, noch in ervaren markten”, vervolgt ze.

Het kantoor van de Poolse president ziet de zaken anders. In een persbericht van afgelopen donderdag biedt het certificeringssysteem "passende mechanismen voor toezicht op het ontwerp, de bouw en de exploitatie" van windparken en apparatuur.

De drie soorten certificaten die het twistpunt tussen de industrie en de besluitvormers vertegenwoordigen, vervullen de volgende rollen: een ontwerpconformiteitscertificaat dat bevestigt dat het bouwproject voldoet aan de technische normen waaraan een windpark moet voldoen; een certificaat dat bevestigt dat het bouwproces in overeenstemming is met het bouwproject; en een certificaat van operationele veiligheid, waarin de volledigheid en juistheid van documentatie op het gebied van goed onderhoud en service van een offshore windpark of set van apparaten wordt bevestigd.

De eerste moet worden afgegeven voor onbepaalde tijd, de tweede - voor een periode van niet langer dan 5 jaar en de derde - voor een periode van niet langer dan 5 jaar en moet uiterlijk 3 maanden voor het verstrijken van de looptijd worden verlengd. operationeel veiligheidscertificaat.

De Polish Wind Energy Association, een vereniging die bedrijven omvat die actief zijn op de windenergiemarkt in Polen, vertelde EU Reporter dat de certificaten een buitensporige last voor de investeerder vormen, evenals grote organisatorische complicaties. Dit kan zich vertalen in zowel de kosten als de timing van investeringen en het bereiken van de energiebeleidsdoelen van ons land, vertelde PWEA aan EU Reporter.

advertentie

Polen wijzigt de Maritieme Veiligheidswet

De wijziging van de Maritieme Veiligheidswet die vorige week door de Poolse president is ondertekend, zal een nieuw systeem bieden dat wordt gebruikt om stroom van een offshore windpark naar de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee te vervoeren.

Dit zal de regelgeving met betrekking tot de zeegebieden van Polen en het systeem van maritiem bestuur wijzigen.

Om preciezer te zijn, er is een eis ingevoerd die inhoudt dat er nu een nieuwe vergunning nodig is voor de bouw of het gebruik van kunstmatige eilanden, constructies en apparaten in de Poolse Baltische gebieden. Ook mag de vergunning voor apparaten die worden gebruikt voor elektrisch vervoer naar het vasteland pas worden afgegeven nadat de aanvrager aan voorafgaande voorwaarden heeft voldaan. De wet moet 14 dagen na de datum van bekendmaking in werking treden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending