Verbind je met ons

Europees Hof van Justitie

Geschil over rechtsstaat neemt toe naarmate uitspraken van Poolse en EU-rechtbanken botsen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Voorlopige maatregelen die door de hoogste Europese rechtbank aan het Poolse rechtssysteem zijn opgelegd, zijn in strijd met de Poolse grondwet, zei het Poolse Grondwettelijk Tribunaal woensdag, waardoor de ramkoers tussen Warschau en Brussel wordt versneld. schrijven Gabriela Baczynska in Brussel en Alan Charlish, Anna Koper en Pawel Florkiewicz in Warschau, Reuters.

Voor de tweede keer deze week behandelde het tribunaal zaken die het primaat van het recht van de Europese Unie in twijfel trekken. Sommige waarnemers zeggen dat dit het voortdurende lidmaatschap van Polen van het 27-landenblok in gevaar kan brengen.

"Met de beste wil om de grondwet te interpreteren, is het onmogelijk om daarin de bevoegdheden van het (EU) Hof van Justitie te vinden om Poolse wetten met betrekking tot het systeem van Poolse rechtbanken op te schorten", zei Bartlomiej Sochanski, rechter van het Constitutioneel Tribunaal.

advertentie

De uitspraak van woensdag in Warschau was het resultaat van een procedure die door Brussel was aangespannen tegen Polen, als onderdeel waarvan het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) vorig jaar Warschau opdroeg een panel op te schorten dat het had opgericht om rechters te straffen.

Het panel - de tuchtkamer van het Poolse Hooggerechtshof - vroeg het tribunaal of een dergelijke schorsing grondwettelijk was.

Kort voor de uitspraak op woensdag zei het plaatsvervangend hoofd van het HvJ-EU opnieuw tegen Polen om alle activiteiten van de kamer onmiddellijk stop te zetten - opmerkingen herhaald door EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders. Het HvJ-EU doet vandaag (15 juli) opnieuw uitspraak over de tuchtkamer.

advertentie

Polen's regerende nationalistische Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij zegt dat de EU zich bemoeit met haar recht om haar eigen wetten te maken door haar gerechtelijke hervormingen aan te vechten, die volgens haar noodzakelijk zijn om rechtbanken effectiever te laten functioneren en een residu van communistische invloed te verwijderen.

"Gelukkig prevaleren de grondwet en de normaliteit boven een poging... om zich te mengen in de interne aangelegenheden van een lidstaat, in dit geval Polen", zei minister van Justitie Zbigniew Ziobro op een persconferentie.

Oppositiepartijen en mensenrechtengroeperingen zeggen dat de hervormingen tot doel hebben de politieke controle over de rechtbanken te vergroten, en dat het in twijfel trekken van het primaat van het EU-recht zou kunnen leiden tot het uiteindelijke vertrek van Polen uit het blok.

"We zitten in het proces van een legale 'Polexit' die stap voor stap plaatsvindt, en we zullen zien waar het ons zal leiden", zegt de mensenrechtenombudsman Adam Bodnar, een luidruchtige regeringscriticus.

Het Grondwettelijk Tribunaal heeft dinsdag een uitspraak uitgesteld over de vraag of de Poolse grondwet voorrang heeft op EU-verdragen. Lees meer.

Uit informatie die woensdag (14 juli) op ​​de website van het Grondwettelijk Tribunaal is geplaatst, blijkt dat deze zitting, die oorspronkelijk vandaag zou worden hervat, in plaats daarvan op 3 augustus opnieuw zou beginnen.

Europese Commissie

Rechtbanken worden voor de gek gehouden door shell-companies

gepubliceerd

on

Er gaat amper een maand voorbij zonder dat er weer een nieuwsbericht komt over de talloze manieren waarop de rijksten ter wereld juridische en fiscale mazen in de wet gebruiken om hun activiteiten geheim te houden. Of het nu gaat om beroemdheden die super-verboden instellen om hun buitenechtelijke affaires van de voorpagina's te houden of oligarchen die offshore belastingregimes gebruiken om hun naar verluidt onrechtmatig verkregen winsten te verbergen.

Het meest recente plan om transparantieactivisten zorgen te maken, zijn papierbedrijven uit schimmige jurisdicties die rechtbanken van transparantere landen gebruiken om concurrenten te dwarsbomen of de rechtsgang te vertragen, terwijl ze het eigendom van bedrijven verhullen en potentiële belangenconflicten verbergen. Ten minste super-verboden, een van de interessantere rages van beroemdheden van de afgelopen decennia, vereisen een beroep op het Engelse Hooggerechtshof waarin de zaak gedetailleerd wordt en een uitspraak van een rechter. Postbox-ondernemingen worden daarentegen gebruikt om iedereen in het rechtssysteem te misleiden, van de rechter tot de verslaggever in de rechtszaal. 

Ondoorzichtige brievenbusbedrijven die worden bestuurd door mysterieuze eigenaren zijn natuurlijk niets nieuws en zijn in een groot aantal verschillende gedaanten over de hele wereld ontstaan. In sommige situaties zijn ze om legitieme redenen vastgesteld.

advertentie

Evenzo kunnen lege vennootschappen - rechtspersonen zonder actieve bedrijfsactiviteiten of significante activa - bijvoorbeeld een geldige rol spelen bij het verkrijgen van verschillende vormen van financiering of optreden als een trustee met beperkte aansprakelijkheid voor een trust. Ze komen ook prominent voor in veel schandalen waar ze door bedrijven en particulieren worden gebruikt voor belastingontduiking en het witwassen van geld, met de omvang van deze praktijk aangetoond door het lekken van de Panama Papers in 2016, zoals benadrukt door leden van het Europees Parlement.

In de afgelopen decennia zijn lege vennootschappen in toenemende mate gebruikt voor het witwassen van geld van het ene rechtsgebied naar het andere, vaak met de hulp van gecompromitteerde rechters. De 'Russian Laundromat', een veelbesproken witwasregeling die tussen 2010 en 2014 van kracht was, omvatte de oprichting van 21 kernbedrijven in het VK, Cyprus en Nieuw-Zeeland.

De bedrijven werden met gemak en zonder enige transparantie opgericht om de controlerende geesten en financiële belangen te demonstreren die er baat bij hadden om ze te misbruiken. De verborgen eigenaren van deze bedrijven zouden ze vervolgens gebruiken om geld wit te wassen door nepschulden te creëren tussen Russische en westerse shell-bedrijven en vervolgens een corrupte Moldavische rechter om te kopen om het bedrijf te gelasten die schuld te "betalen" op een door de rechtbank gecontroleerde rekening, die de verborgen eigenaar kon dan de, inmiddels opgeschoonde, gelden opnemen. Ongeveer 19 Russische banken namen deel aan de regeling die hielp om tussen $ 20 miljard en € 80 miljard uit Rusland te verplaatsen via een netwerk van buitenlandse banken, de meeste in Letland, naar lege vennootschappen in het Westen.

advertentie

Terwijl de wasserette uiteindelijk werd gesloten, hadden degenen die erachter zaten jaren om schoon te maken en tientallen miljarden aan onrechtmatig verkregen of anderszins gecompromitteerde fortuinen naar het westerse banksysteem te verplaatsen. De Moldavische zakenman en voormalig parlementslid Veaceslav Platon werd door de Moldavische rechtbank uitgeroepen tot architect van de Russische wasserette. Hij blijft de enige veroordeelde tot nu toe als gevolg van strafrechtelijke onderzoeken naar de regeling in verschillende rechtsgebieden. De spil van de hele regeling waren westerse rechtsstelsels die, hoewel ze te goeder trouw opereerden, niet voldoende transparantie vereisten over wie er achter de bedrijven stond die toegang hadden tot deze rechtbanken.

Terwijl de wasserette is gesloten, hebben duistere schijnbedrijven een nieuwe manier gevonden om westerse rechtssystemen te exploiteren door middel van procesvoering in respectabele rechtsgebieden. In 2020 werd gemeld dat Russische oligarchen nepbedrijven gebruikten om geld wit te wassen via Engelse rechtbanken. Het rapport beweerde dat oligarchen een rechtszaak tegen zichzelf zouden aanspannen voor Engelse rechtbanken met behulp van een nepbedrijf, gevestigd in een ondoorzichtige belastingjurisdictie, waarvan zij de enige begunstigde waren, en vervolgens de zaak opzettelijk zouden "verliezen" en bevolen worden om het geld over te maken naar de bedrijf. Met deze benadering zou geld uit dubieuze bronnen door middel van een gerechtelijk bevel kunnen worden witgewassen en het westerse banksysteem binnenkomen als schoon contant geld met een schijnbaar legitieme oorsprong. 

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het recente bewijs dat geloofwaardige arbitragesystemen worden gebruikt als een instrument om corrupte praktijken te bevorderen. Eén zo'n zaak werd in Londen aangespannen door Process and Industrial Developments (P&ID), een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, tegen de regering van Nigeria vanwege de ineenstorting van een 20-jarig contract om stroom op te wekken. P&ID beschuldigde de West-Afrikaanse staat van contractbreuk en in 2017 oordeelde een arbitragepanel in het voordeel van het bedrijf en kende hen bijna $ 10 miljard toe. Pas toen de zaak naar het Hooggerechtshof werd verwezen, werd gemeld dat er naar verluidt contante "geschenken" in bruine enveloppen waren betaald aan functionarissen van het ministerie van Petroleum Resources.

P&ID, mede opgericht door de Ierse ondernemers Mick Quinn en Brendan Cahill, heeft de beschuldigingen of enig vergrijp krachtig ontkend. Hoewel de arbitrage nog lang niet voorbij is, heeft de zaak, zo is betoogd, aangetoond hoe gemakkelijk geschillenbeslechtingsprocessen kunnen worden gemanipuleerd.  

Een andere lopende zaak in Ierland heeft verder aan het licht gebracht in hoeverre lege vennootschappen westerse rechtbanken zouden kunnen manipuleren. Het Ierse Hooggerechtshof is de laatste arbiter geworden van een tien jaar lang Russisch ondernemingsgeschil over ToAZ, een van 's werelds grootste ammoniakproducenten, in een zaak waarin alleen al in Ierland ongeveer 200 beëdigde verklaringen zijn ingediend. De kern van de zaak is een strijd om het eigendom van het bedrijf tussen de veroordeelde vader en zoon Vladimir en Sergei Makhlai, en Dmitry Mazepin, een rivaliserende Russische zakenman die een minderheidsbelang in het bedrijf heeft. In 2019 heeft een Russische rechtbank het vader- en zoonteam schuldig bevonden aan fraude door naar verluidt de geproduceerde ammoniak ToAZ te verkopen tegen een prijs die ver onder de marktprijs ligt aan een gelieerd bedrijf, dat het tegen een hogere marktprijs doorverkocht, waardoor de Makhlais het verschil konden incasseren. ten koste van de aandeelhouders van ToAZ.

Nadat ze Rusland waren ontvlucht voordat ze gevangen konden worden gezet, wordt aangenomen dat de Makhlais vier lege bedrijven in het Caribisch gebied gebruiken om hun meerderheidsbelang in ToAZ te houden. Deze vier bedrijven hebben nu naar verluidt het bestaan ​​van een ander Iers brievenbusbedrijf gebruikt om een ​​schadeclaim van $ 2 miljard tegen Mazepin in te dienen bij de Ierse rechtbanken, naar verluidt zonder zich te hoeven afvragen wie hun aandeelhouders zijn, wie de bedrijven controleert of hoe ze zijn ontstaan. bezit van deelnemingen in een Russisch ammoniakbedrijf.

Hoewel dit misschien dagelijkse kost lijkt voor uw standaard juridische geschil tussen Russische oligarchen en nauwelijks een punt van zorg voor het grote publiek, wijst het op de zorgwekkende toename van nepbedrijven die als dekmantel worden gebruikt in rechtszaken. Over het algemeen lijkt het een aanfluiting van het idee van open rechtspraak voor Caribische shell-compagnieën om toegang te hebben tot gerenommeerde common law-rechtbanken om hun zaken te laten horen, procedurele bedrog te gebruiken om procedures te vertragen en handhaving elders te voorkomen, terwijl ze in staat zijn om hun eigenaren en het beheersen van geesten van het publiek en de rechtbanken. Hoewel de huidige voorbeelden betrekking hebben op zeer rijke individuen die deze tactieken zouden gebruiken tegen andere rijke mensen, is er geen principe of precedent dat gewetenloze belangen zou tegenhouden die shell-bedrijven gebruiken om hun betrokkenheid te verbergen wanneer ze procedures starten tegen gewone burgers, NGO's of journalisten.

Een in Brussel gevestigde financieel expert zei: “Om ervoor te zorgen dat westerse rechtsstelsels meer dan alleen lippendienst bewijzen aan het principe van open rechtspraak, moeten er fundamentele transparantienormen worden toegepast op de partij die toegang wil tot de rechtbank. Als een langverwachte eerste stap zouden particuliere buitenlandse bedrijven het eerste doelwit moeten zijn van nieuwe normen op het gebied van transparantie van geschillen. Een duidelijk zicht op de controlerende geesten en commerciële begunstigden van rechtzoekenden is in het belang van het publiek en, belangrijker nog, de belangen van justitie.”

Verder lezen

EU

EU-lidstaten moeten ter verantwoording worden geroepen wanneer ze beloften in uitleveringszaken breken

gepubliceerd

on

In mijn nieuwe rapport, 'Het papier waarop ze zijn geschreven niet waard: de onbetrouwbaarheid van verzekeringen in uitleveringszaken', vorige week gepubliceerd per campagnegroep Gepast procesLeg ik uit dat beloften die zijn gedaan door verzoekende autoriteiten in zaken betreffende een Europees aanhoudingsbevel niet altijd kunnen en mogen worden vertrouwd, schrijft Emily Barley.

In april 2016 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat om uitlevering te voorkomen, het bewijs van de waarschijnlijkheid dat de mensenrechten van de verdachte zouden worden geschonden specifiek en substantieel moest zijn - wat betekent dat uitleveringen aan landen met ernstige, systemische problemen die leiden tot grote aantallen schendingen van de rechten zouden kunnen doorgaan als 'garanties' werden gegeven om te garanderen dat de persoon in kwestie correct zou worden behandeld.

Sindsdien is het gebruik van verzekeringen in EAB-zaken toegenomen, met beloften over zaken als gevangenisomstandigheden, eerlijke processen, medische zorg en andere zorgen die relevant zijn in de individuele gevallen.

Dit systeem is echter niet geschikt voor het beoogde doel. De beloften van de verzoekende autoriteiten worden vaak niet nagekomen en de volledige omvang van het probleem is niet bekend omdat het VK geen controlesysteem heeft - ondanks een commissie van het House of Lords oproepen voor monitoring , in 2015.

Deskundigen waaronder uitleveringsadvocaat Ben Keith hebben gewezen op de fundamentele tekortkoming in het systeem van verzekeringen: welke beloften de verzoekende autoriteiten ook doen, ze zijn niet in staat de fysieke situatie in gevangenissen te veranderen die tot schendingen van de mensenrechten leidt.

En het is niet altijd een kwestie van omstandigheden die de goede bedoelingen doorbreken - sommige EU-lidstaten hebben ook regelrechte leugens verteld. De Roemeense minister van Justitie gaf in 2016 toe dat ze dat had gedaan gelogen over een gevangenisbouwprogramma van € 1 miljarde wat de erbarmelijke toestand van de gevangenissen van het land aanzienlijk zou hebben verbeterd. "We hebben het geld niet op de begroting", bekende ze uiteindelijk. Afschuwelijke overbevolking, vuile, door ratten en insecten besmette omstandigheden, slechte of geen toegang tot hygiënefaciliteiten en gebrek aan medische zorg blijven de standaard gang van zaken in Roemeense gevangenissen.

Roemenië is natuurlijk beroemd geworden in het VK vanwege zijn corrupte achtervolging van de inwoners van Londen Alexander Adamescu onder een politiek gemotiveerd EAB. Adamescu heeft de beperkte beroepsprocedure binnen het EAB-systeem bijna uitgeput, en hoopt nu dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel in de zaak zal tussenkomen.

Wat moet er in dit verband worden gedaan aan het kapotte systeem van verzekeringen? Mijn conclusie is simpel: verzoekende autoriteiten moeten ter verantwoording worden geroepen als ze hun beloften niet nakomen. Waar eerdere toezeggingen niet zijn nagekomen, moeten uitleveringen worden stopgezet. Als er substantiële, systemische problemen zijn die de schending van de mensenrechten veroorzaken, moeten uitleveringen worden stopgezet. Dit is de enige manier waarop EU-lidstaten ervoor kunnen zorgen dat ze niet medeplichtig worden aan schendingen en hun morele en wettelijke verplichtingen op het gebied van mensenrechten nakomen.

Om dit soort verantwoording te vergemakkelijken, moet een systeem van monitoring worden opgezet. En tot slot zou het VK de gelegenheid van Brexit moeten aangrijpen om uitleveringen te heroverwegen en over te stappen op een voorzichtiger systeem dat betere bescherming van de mensenrechten biedt.

Verder lezen

Luchtkwaliteit

De hoogste EU-rechtbank steunt het recht van Brusselaars op #CleanAir

gepubliceerd

on

De hoogste rechtbank van Europa heeft de Brusselse burgers en ClientEarth gesteund in hun strijd voor schone lucht in de Belgische hoofdstad met een vonnis van 26 juni.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) was gevraagd door een Brusselse rechter om te kijken naar twee aspecten van de case van ClientEarth, die het samen met vijf inwoners van de stad heeft behandeld om het falen van de Brusselse regering om illegale luchtvervuiling aan te pakken aan te vechten.

Het oordeelde dat burgers het recht hebben om naar de rechter te stappen om te betwisten hoe de autoriteiten de vervuiling controleren en dat naleving van de limieten voor luchtverontreiniging moet worden beoordeeld op meetstations waar de blootstelling van mensen aan vervuiling het grootst is, niet met een gemiddelde over een gebied.

advertentie

Het arrest schept een belangrijk precedent voor mensen in de hele EU, aangezien de wet nu glashelder is dat burgers kunnen betwisten hoe luchtverontreiniging wordt gemeten als ze denken dat er een probleem mee is.

Het betekent ook dat de Brusselse autoriteiten de slechte luchtkwaliteit in sommige gebieden niet kunnen verbergen door een stadswijd gemiddelde te gebruiken. Volgens een tussenvonnis van de Brusselse rechtbank betekent dit dat de Brusselse autoriteiten onmiddellijk aan de slag moeten met een nieuw plan om de lucht in de stad te zuiveren.

ClientEarth advocaat Ugo Taddei zei: “We zijn erg blij met de beslissing van de rechtbank. Brusselse burgers hebben recht op schone lucht en ze kunnen wat rustiger ademen, wetende dat de hoogste rechter in Europa dat recht vandaag heeft gehandhaafd.

advertentie
"De Brusselse autoriteiten moeten nu handelen en een luchtkwaliteitsplan aannemen dat voldoet aan de wettelijke normen en de luchtkwaliteit monitoren op een manier die een nauwkeurig beeld geeft van de niveaus van luchtverontreiniging in de stad."

De rechtbank maakte in zijn arrest heel duidelijk dat er EU-luchtkwaliteitsregels waren om het milieu en de volksgezondheid te beschermen.

Een van de eisers in de zaak, Lies Craeynest, zei: “We zijn verheugd dat het Hof van Justitie vandaag heeft bevestigd wat we al lang weten: we hebben het recht om onze regering voor de rechter te dagen om ervoor te zorgen dat ze de luchtkwaliteit nauwkeurig bewaken en ons met nauwkeurige informatie.

"De Brusselse regering moet nu maatregelen nemen om de mensen die in haar stad wonen en werken te beschermen tegen het inademen van schadelijke lucht."

Karin DeSchepper, een andere eiser, voegde eraan toe: “De uitspraak van vandaag is een duidelijke boodschap, niet alleen naar de aankomende Brusselse regering, maar naar alle autoriteiten in België, dat als ze niet voor iedereen schone lucht tot een prioriteit maken, ze de juridische gevolgen zullen ondervinden. .

“De acties zijn bekend en haalbaar, dus excuses zijn er niet meer. We moeten nu concrete actie zien, zodat we allemaal de schone lucht kunnen inademen die we verdienen. "

ClientEarth en Brusselaars hebben in 2016 een zaak aangespannen tegen de Brusselse gewestregering wegens het niet aanpakken van illegale en schadelijke niveaus van luchtverontreiniging in de stad.

De rechter oordeelde dat de huidige plannen van de autoriteit om het op te ruimen ontoereikend zijn, maar verzocht om nadere begeleiding van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) alvorens een definitief besluit te nemen.

De zaak keert nu terug naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel voor een definitieve uitspraak.

Eind vorig jaar stuurde de Commissie een aanmaningsbrief naar België vanwege het voortdurende onvermogen om illegale niveaus van luchtverontreiniging aan te pakken en de luchtkwaliteit naar behoren te controleren. België had twee maanden de tijd om hieraan te voldoen, anders zou de COM een aanvullende aanmaningsbrief sturen. Dus, Brusselse minister van Energie en Milieu Céline Fremault, aangekondigd dat de overheid tot 2026 elk jaar een extra meetstation zou installeren. Eventuele verouderde stations zouden worden opgewaardeerd of vervangen. Er is echter geen verdere informatie over waar de nieuwe meetstations zullen zijn.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending