Verbind je met ons

Pakistan

Evenement georganiseerd door de Ambassade van Pakistan, Brussel om het toerisme en de culturele diversiteit van het land te promoten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Ambassade van Pakistan in Brussel organiseerde een evenement in Pakistan House om het culturele en toeristische potentieel van Pakistan te promoten. Een groot aantal lifestyle- en reisbeïnvloeders met miljoenen online volgers woonden de receptie bij.

In zijn verwelkomende woorden zei Ambassadeur van Pakistan in België, Luxemburg en de Europese Unie Zaheer A. Janjua dat Pakistan gezegend is met majestueuze landschappen, een rijke en diverse cultuur en historisch erfgoed.

Hij onderstreepte de inspanningen van de regering om het toerisme en de ontwikkeling van toeristische bestemmingen in het land te bevorderen. Hij benadrukte dat de British Backpacker Society, Forbes en Conde Nast Traveler Pakistan hadden gerangschikt als de beste bestemming voor avontuurlijke reizen ter wereld.

advertentie

Ambassadeur Janjua benadrukte het belang van sociale en digitale media en zei dat deze platforms een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven zijn geworden. Mensen in Pakistan maken actief gebruik van sociale-mediaforums om hun perspectieven op alle facetten van het leven te delen, waaronder cultuur, literatuur, muziek, films, politiek, onderwijs, gezondheid en toerisme.

Hij benadrukte dat de overheid deze sociale-mediatoepassingen ook gebruikt om haar bereik te vergroten, beleid te verspreiden, transparantie te waarborgen en burgers te faciliteren, inclusief hun feedback over sociaal-economische kwesties.

Hij nodigde de deelnemers uit om Pakistan te bezoeken en de betoverende schoonheid, culturele diversiteit en spreekwoordelijke gastvrijheid van Pakistan te ervaren.

advertentie

Het evenement omvatte ook een introductie tot de Pakistaanse keuken en cultuur. Er was een hoek ingericht met traditionele armbanden en mehndi.

Social media influencers waardeerden het evenement en de Pakistaanse cultuur en keuken.

Pakistan

EU drong aan op actie tegen 'voortdurende mensenrechtenschendingen' door Pakistan

gepubliceerd

on

Coalitiewoordvoerder Andy Vermaut

De EU-instellingen zijn aangespoord om dringend op te treden in het geval van de vermeende voortdurende schendingen van de mensenrechten in Pakistan. Een coalitie van gerespecteerde mensenrechten-ngo's, verenigd onder de paraplu van Human Rights Without Frontiers (HRWF), heeft een brief gestuurd aan de hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, waarin wordt opgeroepen tot opschorting van de SAP+-status van Pakistan, die het land preferentiële handelsrechten geeft met de EU, op basis van “voortdurende mensenrechtenschendingen” .  

In de brief, die woensdag met de hand werd afgeleverd bij de Brusselse kantoren van Borrell, een voormalig Spaans lid van het EP, benadrukten de NGO's in het bijzonder de schendingen van de Pakistaanse blasfemiewetten. Dit heeft onlangs een achtjarig kind gezien dat beschuldigd werd van godslastering "tegen de profeet", een misdrijf waarop een verplichte doodstraf staat. De brief volgt op een recente conferentie over de kwestie, ook georganiseerd door de Press Club in Brussel, die werd toegesproken door voormalig Europees Commissaris Jan Figel, Europarlementariër Peter van Dalen en anderen.  

advertentie

Een Britse parlementaire fractie heeft sindsdien haar steun uitgesproken voor de campagne, onder leiding van HRWF. Een van de organisatoren van de brief vertelde deze site dat er bijzondere bezorgdheid is over de blasfemiewetten van het huidige Pakistaanse land en het gebrek aan respect voor het vermoeden van onschuld. De brief die aan Borrell, het hoofd van buitenlandse zaken van de EU, is overhandigd, citeert artikel 12 van een gezamenlijke ontwerpresolutie van het Europees Parlement, gedateerd 28 april en aangenomen met 681 stemmen. Hierin wordt beloofd “om onmiddellijk te beoordelen of Pakistan in aanmerking komt voor de SAP+-status in het licht van de huidige gebeurtenissen en of er voldoende reden is om een ​​procedure in te leiden voor de tijdelijke intrekking van deze status en de daarbij behorende voordelen, en om verslag uit te brengen aan het Europees Parlement over deze zaak zo snel mogelijk te behandelen”.  

Tijdens de recente conferentie is vernomen dat van de voordelen die worden geboden als gevolg van de huidige overeenkomst met Pakistan, slechts ongeveer 20% ten goede komt aan de EU, wat volgens de conferentie geen significante potentiële nadelige economische gevolgen heeft voor de EU of de lidstaten . Het opleggen van de verplichte doodstraf voor degenen die schuldig zijn bevonden aan godslastering jegens de profeet, met name in de context van het feit dat dergelijke aanklachten onlangs zijn geuit tegen een achtjarig kind, maakt, volgens de conferentie, de huidige SAP+-status van Pakistan 'moreel en politiek onhoudbaar'.  

Tijdens de conferentie werden de namen voorgelezen van 47 gevangenen die momenteel vastzitten op beschuldiging van godslastering in Pakistan. Het zijn: Mubashir Ahmed; Gulab Ahmed; Ahtesham Ahmed; Zahid Ahmed; Ahmed Waqar; Anwar; Islam; Mailik Ashraf; Anwar Ashgar; Ahmed Ashgar; Noor Ashgar; Malik Ashraf; Kausar Ayub; Amud Ayub; Taimur; Siya; Raza; Zafar Bati; Md. Safi; Md. Shehzad; Rehmat Ali; Alsof; Md. Aslam; Arif Mehdi; Junaid; Hafeez; Abdoel Hamid; Md. Faruq; Hayai-bak; Malik; Md. Humayan Faysal; Aftab Mastargil; Nadeem James; Arif Massih; Saoedi-Issaq; Abdoel Karim; Imran Massih; Yakub; Ishfaq Massih; Saba Massih; Bashir; Mastan Mushtaq; Shamsuddin; Md. Yussaf; Inayat Rasool; Iqbal en Md. Aslam.

advertentie

De lijst omvat Ahmediyya's, sjiieten, hindoes en christenen. Zestien van hen hebben de doodstraf gekregen. In de brief die woensdag aan Borrell is gestuurd, staat: "Dienovereenkomstig willen we de Hoge Vertegenwoordiger - die eerder heeft verklaard dat de opschorting van de Pakistaanse SAP+-status een maatstaf voor de laatste maatregelen is - vragen wat zijn huidige positie in dit verband is?" De brief, gezien door deze site, gaat verder met te zeggen dat “aangezien het gedrag van Pakistan duidelijk in strijd is met de eis voor SAP+-begunstigden om 27 internationale verdragen te ratificeren, waarvan er vele duidelijk in strijd zijn met, we respectvol vragen hoe de hoge vertegenwoordiger de voortzetting kan rechtvaardigen van de SAP+-status van Pakistan?” Op woensdag (15 september) was niemand van de EDEO direct bereikbaar voor commentaar op deze website.  

Verder lezen

Kaschmir

Kasjmir: een slepend geschil

gepubliceerd

on

Onze regering trad in 2018 aan, gericht op het nakomen van de belofte om Naya Pakistan aan onze kiezers te leveren. We wilden onderwijs, banen en betere gezondheidszorg bieden door gebruik te maken van onze connectiviteitsinfrastructuur om regionale handel en investeringen te stimuleren. We wisten dat hiervoor een vredige buurt nodig was, schrijft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Makhdoom Shah Mahmood Qureshi.

Dienovereenkomstig verklaarde premier Imran Khan kort na zijn verkiezing dat Pakistan "twee stappen naar vrede zal zetten, als India er één zet". Hij hoopte dat Pakistan en India de armoede zouden bestrijden in plaats van elkaar.

Helaas heeft de regering van premier Narendra Modi in India geen belang bij vrede. De Indiase regerende partij, de Bharatiya Janata-partij, is doordrenkt van racistische, met haat vervulde Hindutva geloofsbelijdenis van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een paramilitaire organisatie waarvan de grondleggers vol bewondering schreven over Hitler en Mussolini.

advertentie

De BJP-regering gedijt bij het aanzetten tot haat en geweld tegen religieuze minderheden - vooral moslims - en bouwt politiek kapitaal op door te sabbelen tegen Pakistan. Inderdaad, India's voorliefde voor brinkmanship bracht onze twee nucleair bewapende landen in februari 2019 op de rand van oorlog. Als een tragedie werd afgewend, was dat alleen vanwege de terughoudendheid van Pakistan en niet dankzij India.

We dachten dat een nauw contact met oorlog de Modi-regering zou hebben ontnuchterd. Maar we hadden onderschat in hoeverre de RSS-ideologie het DNA van de Indiase regering had besmet.

New Delhi bleef het aanbod van Pakistan voor een dialoog over het kerngeschil tussen Jammu en Kasjmir en andere kwesties die onze relatie verpesten, afwijzen. Het lijkt erop dat premier Modi het verlangen van Pakistan naar vrede verwarde met zwakte.

advertentie

Op aug. 5, In 2019 legde India een gewapende belegering en communicatie-uitval op aan het illegaal bezette Indiaas Jammu & Kashmir (IIOJK). Sindsdien zijn duizenden Kasjmiri's, onder wie minderjarigen, gearresteerd en gemarteld. Populaire Kashmiri-leiders, zoals de 91-jarige Ali Shah Geelani, hebben altijd aan de ontvangende kant van de Indiase staatsrepressie gestaan. Deze keer spaarde India niet eens die politieke leiders, waaronder drie voormalige eerste ministers, die door de gewone Kasjmiri's worden gezien als de aanjagers van de Indiase bezetting.

Meer dan 8 miljoen Kasjmiri's zitten nog steeds gevangen in het grootste openluchtgevangeniskamp ter wereld, met 900,000 Indiase militaire en paramilitaire troepen die over hen waken. Geen enkele geloofwaardige waarnemer of mensenrechtenorganisatie kan hen bezoeken, anders wordt hun stem gehoord. India heeft Amerikaanse senatoren verboden om Kasjmir te bezoeken. Het heeft een zittend Brits parlementslid aangehouden en het land uitgezet omdat ze kritiek had geuit op de Indiase mensenrechtenschendingen in Kasjmir.

Sinds augustus 5 vorig jaar, de eerste verjaardag van India's militaire belegering en afsluiting in IIOJK, hebben de veiligheidstroepen 390 Kasjmiri's gedood. Alleen al in 2021

zo'n 85 Kasjmiri's zijn vermoord in buitengerechtelijke executies. Indiase veiligheidstroepen organiseren routinematig nep-ontmoetingen om jonge Kashmiri-demonstranten te doden, en gebruiken kogelgeweren tegen vrouwen en kinderen, waarbij honderden worden verblind en verminkt.

Zoals Pakistan had gewaarschuwd, gaat de Indiase regering door met het nemen van illegale maatregelen om demografische veranderingen in Kasjmir te bewerkstelligen. De verplaatsing van de lokale bevolking door niet-ingezetenen in een internationaal betwist gebied is een schending van het internationaal recht en in het bijzonder van de Vierde Conventie van Genève. Het hele spectrum van Kashmiri politiek leiderschap heeft deze stappen van de Indiase regering om 'kolonistenkolonies' te creëren afgewezen.

De acties van de heer Modi hebben India en de regio in een doodlopende straat. Verbijsterd over zijn onvermogen om de strijd voor zelfbeschikking van de Kasjmiri's de kop in te drukken, is India op zoek naar een nieuwe generatie medewerkers onder de leiders van Kasjmir om zijn bezetting een glans van legitimiteit te geven. Ondertussen gaat een systematische campagne om de religieuze, culturele en taalkundige identiteit van het Kasjmier volk uit te wissen in hoog tempo door.

Ook dit gaat mis -net zoals alle andere pogingen om de eis van onafhankelijkheid van de Kasjmiri's teniet te doen, zijn mislukt.

Wat gaat de Indiase regering dan doen? Zal het het bekende bogey van "grensoverschrijdend terrorisme" doen herleven om de Kashmiri-vrijheidsstrijd te besmeuren? Zal het een nieuwe crisis met Pakistan veroorzaken om de aandacht af te leiden van de eindeloze stroom van schandalen (inclusief de recente onthullingen over India's pogingen om premier Imran Khan te bespioneren) die de BJP-regering blijven schudden?

India koestert ambities om een ​​grote mogendheid te zijn. Het heeft inderdaad machtige voorvechters die India willen helpen een grote mogendheid te worden, maar de andere kant opkijken als India de spot drijft met de democratische waarden en mensenrechten die zij aanhangen.

Het is de taak van de internationale gemeenschap om India aan te spreken op zijn gruweldaden tegen het Kasjmir-volk en het land aan te sporen tot een vreedzame oplossing van het geschil over Kasjmir. Hoewel er sinds februari een zwak staakt-het-vuren heerst over de controlelijn, blijft de situatie gespannen. En nu de situatie in Afghanistan snel verslechtert, zijn hernieuwde regionale spanningen over Kasjmir in niemands belang.

Er is maar één oplossing. India moet zijn acties van augustus terugdraaien 5, 2019, en de voorwaarden scheppen voor een resultaatgerichte dialoog met Pakistan en de legitieme vertegenwoordigers van het Kasjmir-volk om dit al lang bestaande geschil op te lossen.

De mensen in Zuid-Azië - een van de armste regio's ter wereld - verlangen naar vrede, welvaart en een betere toekomst voor hun kinderen. Ze mogen niet gegijzeld worden door India's koppige weigering om de realiteit onder ogen te zien: dat er geen vrede kan zijn in Zuid-Azië zonder de vreedzame oplossing van het Jammu- en Kasjmir-conflict in overeenstemming met de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad en de wensen van het Kasjmir-volk.

Verder lezen

Pakistan

Conferentie vertelde Pakistan blasfemiewetten 'gelijk aan etnische zuivering'

gepubliceerd

on

Op een conferentie over de controversiële blasfemiewetten van Pakistan werd verteld dat de wetgeving gelijk staat aan etnische zuivering. Hoewel de godslasteringwetten de islam en de religieuze gevoeligheden van de moslimmeerderheid van Pakistan beogen te beschermen, zijn ze "vaag geformuleerd en willekeurig gehandhaafd door de politie en de rechterlijke macht". Als zodanig toestaan, zelfs uitnodigen, misbruik en de intimidatie en vervolging van minderheden in Pakistan, werd het evenement in de Brusselse persclub verteld.

Maar ondanks dergelijke zorgen "kan de Europese Unie er niet in slagen" slachtoffers te helpen en moet er druk worden uitgeoefend op Pakistan om zijn wetten in te trekken. De conferentie over de zeer controversiële en alom veroordeelde blasfemiewetten vond plaats onder auspiciën van de Alliance internationale pour la défense des droits et des libertés.

De wettelijke basis van de godslasteringwet, het gebruik van de wetten om etnische zuivering te rechtvaardigen en de specifieke effecten op vrouwen werden allemaal besproken. Paulo Casada, voormalig lid van het EP, oprichter en uitvoerend directeur van het South Asia Democratic Forum, opende het debat: “Dit is een zeer belangrijk onderwerp waar we al heel lang mee te maken hebben. Mensen worden beschuldigd van godslastering zonder enige grond. Dit is het gevolg van aanvallen op advocaten en de nogal fanatieke en absurde sfeer in het land.

advertentie

“De EU moet meer doen om deze kwestie onder de aandacht te brengen die erger is geworden, niet beter.”

Jürgen Klute, voormalig EP-lid en een christelijke theoloog, zei: "Ik denk dat het christendom en de islam veel gemeen hebben: het geloof dat je aan het einde van je tijd voor goddelijk oordeel moet verschijnen, dus we moeten krachtig pleiten tegen deze godslastering wetten. Hoe kan een mens beslissen of inschatten wat godslastering is? Zulke beslissingen moet je aan je God overlaten. We kunnen tegen deze wetten pleiten op grond van mensenrechten en ook op religieuze gronden.”

Manel Msalmi, adviseur internationale zaken van de leden van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement, zei: “Het parlement en in belangrijke mate de commissie en de raad hebben elk de vervolging in Pakistan veroordeeld. beledigend kan worden gezien. Deze wetten zijn altijd een probleem geweest, maar de situatie is erger geworden. Het is belangrijk op te merken dat dergelijke wetten worden gebruikt tegen religieuze minderheden in staten als Pakistan. Dergelijke aanvallen komen ook vaak online voor, met name tegen journalisten. Pakistan heeft zelfs opgeroepen tot de invoering van dergelijke wetten in andere moslimlanden met een boycot van staten waar godslastering plaatsvindt. Deze praktijk gaat hand in hand met het richten op religieuze groepen. In Pakistan worden mensenrechten geschonden.”

advertentie

Een andere keynote spreker, Willy Fautré, directeur van Human Rights Without Frontiers, bedankte de organisatoren voor het onder de aandacht brengen van de kwestie. Hij concentreerde zich op de zaak van een christelijk echtpaar dat sinds 2013 gevangen zit op beschuldiging van godslastering voordat het onschuldig werd verklaard door het Hooggerechtshof van Pakistan en een paar maanden geleden werd vrijgelaten. Ondanks een resolutie van het Europees Parlement in april over hun zaak, is geen enkel EU-land bereid om hen politiek asiel te verlenen.

Hij zei dat in de HRWF-database van FORB-gevangenen, "we 47 gevallen hebben gedocumenteerd van gelovigen van alle religies in Pakistan die in de gevangenis zitten op basis van de godslasteringwetten." Deze omvatten 26 christenen, 15 soennitische moslims, 5 Ahmadi's en 1 sjiitische moslim. Fautre voegde toe: "Er zijn er zeker meer."

Zo'n 16 zijn ter dood veroordeeld, 16 zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, 10 zitten al jaren in de gevangenis en wachten nog steeds op hun proces en in vier gevallen is de status van de gevangene onbekend. De zaak van Asia Bibi, die in 2010 ter dood werd veroordeeld door ophanging en uiteindelijk werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs door het Hooggerechtshof van Pakistan na vele jaren in de dodencel te hebben gezeten, is bekend. Toen ze werd vrijgelaten, dook ze onder om te voorkomen dat ze door extremistische groeperingen zou worden vermoord.

Ze probeerde asiel aan te vragen in Frankrijk en andere EU-lidstaten, maar tevergeefs. Ze was eindelijk welkom in Canada. Fautre zei: "Ik zou hier graag op dit punt willen focussen."

Op 29 april 2021 nam het Europees Parlement een resolutie aan over de blasfemiewetten in Pakistan, in het bijzonder het geval van Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel, en zei het in zijn allereerste punt: “Overwegende dat Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel, een christelijk echtpaar, gevangen zaten in 2013 en in 2014 ter dood veroordeeld wegens godslastering; overwegende dat ze zijn beschuldigd van het sturen van "godslasterlijke" sms-berichten naar een moskeegeestelijke die de profeet Mohammed beledigde, met behulp van een simkaart die op naam van Shagufta was geregistreerd; terwijl beide beschuldigden consequent alle aantijgingen hebben ontkend en van mening zijn dat haar nationale identiteitskaart met opzet is misbruikt.”

Het Europees Parlement zei dat het “de gevangenneming en veroordeling van Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel krachtig veroordeelt, evenals de voortdurende vertraging van hun hoorzitting in hoger beroep; verzoekt de Pakistaanse autoriteiten hen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en hen en hun advocaat nu en bij hun vrijlating adequate beveiliging te bieden; roept het Hooggerechtshof van Lahore op om de hoorzitting in hoger beroep onverwijld te houden en het vonnis te vernietigen in overeenstemming met de mensenrechten”.

Ongeveer 681 EP-leden stemden voor de resolutie en slechts drie EP-leden waren tegen. Fautre voegde toe: “Het christelijke echtpaar werd eindelijk vrijgelaten na 8 jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht. Ze leven ondergedoken voor hun veiligheid. Ze zouden nu graag een veilige haven vinden in een EU-lidstaat, maar ze hebben geen voorstel van hen ontvangen en hun visumaanvragen via verschillende Europese ambassades zijn meestal onbeantwoord gebleven of zijn afgewezen omdat ze voor hun veiligheid onderduiken, hebben ze geen baan en geen bewijs van inkomen. De diplomatieke missies hebben hen geen alternatief proces voorgesteld om aslum te krijgen.”

Hij vertelde de conferentie: “Tot nu toe was Duitsland de enige ambassade die Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel officieel antwoordde, maar ze zeiden dat ze niet konden helpen. Deze mogelijkheid is strikt beperkt tot uitzonderlijke gevallen die van bijzonder voorbeeldig politiek belang zijn, bijvoorbeeld personen die actief zijn geweest op het gebied van mensenrechten of oppositie, werken op een bijzonder opmerkelijke en langdurige manier en zijn dus direct blootgesteld aan een enorme bedreiging voor hun fysieke integriteit en kan een dergelijke dreiging duurzaam vermijden door alleen te worden toegelaten tot Duitsland.

“De enige manier om politiek asiel aan te vragen, is door illegaal verschillende grenzen over te steken en in een EU-land aan te komen waar ze asiel kunnen aanvragen. Ze voorzien niet zo'n gevaarlijke oplossing.

“Nogmaals, in dit geval slagen de EU-lidstaten er niet in om vervolgde christenen concreet te helpen die een veilige haven zoeken en doof zijn voor hun verzoeken. Ze zijn niet proactief of reactief. Hun hindernisrace die in 2013 in Pakistan begon, is nog lang niet voorbij.

“Generaal Pervez Musharraf volgde Zia op met de steun van de VS en zijn bondgenoten. Musharraf slaagde er niet alleen niet in de blasfemiewetten van het land te veranderen, hij stond ook toe dat extremistische groeperingen onder nieuwe namen bleven werken.”

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending