Verbind je met ons

China

Rusland, China, Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk zeggen dat niemand een kernoorlog kan winnen

DELEN:

gepubliceerd

on

Nationale vlaggen van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk en Rusland hangen voor het Steigenberger Belvedere hotel in het Zwitserse bergresort Davos, Zwitserland, 11 januari 2018. REUTERS/Arnd Wiegmann

China, Rusland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn het erover eens dat een verdere verspreiding van kernwapens en een kernoorlog moet worden vermeden, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de vijf kernmachten die maandag (3 januari) door het Kremlin is gepubliceerd.

Het zei dat de vijf landen - die de permanente leden zijn van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties - het als hun primaire verantwoordelijkheid beschouwen om oorlog tussen de nucleaire staten te voorkomen en strategische risico's te verminderen, terwijl ze ernaar streven met alle landen samen te werken om een ​​sfeer van veiligheid te creëren .

"We bevestigen dat een nucleaire oorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten", luidt de Engelstalige versie van de verklaring.

"Aangezien nucleair gebruik verstrekkende gevolgen zou hebben, bevestigen we ook dat kernwapens - zolang ze blijven bestaan ​​- defensieve doeleinden moeten dienen, agressie moeten afschrikken en oorlog moeten voorkomen."

De Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu zei dat de gezamenlijke verklaring zou kunnen helpen het wederzijdse vertrouwen te vergroten en "concurrentie tussen grootmachten te vervangen door coördinatie en samenwerking", eraan toevoegend dat China een "no first use"-beleid voor kernwapens heeft, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Frankrijk heeft de verklaring ook vrijgegeven en onderstreept dat de vijf mogendheden hun vastberadenheid voor nucleaire wapenbeheersing en ontwapening herhaalden. Ze zouden bilaterale en multilaterale benaderingen van nucleaire wapenbeheersing voortzetten, zei het.

De verklaring van de zogenaamde P5-groep komt omdat de bilaterale betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Moskou tot het dieptepunt zijn gedaald sinds het einde van de Koude Oorlog, terwijl de betrekkingen tussen Washington en China ook op een laag pitje staan ​​door een reeks meningsverschillen.

advertentie

Het Pentagon in november sterk toegenomen zijn schatting van China's verwachte kernwapenarsenaal in de komende jaren, waarbij wordt gezegd dat Peking tegen 700 2027 kernkoppen zou kunnen hebben en mogelijk 1,000 tegen 2030.

Washington heeft er herhaaldelijk bij China op aangedrongen zich bij Rusland en Rusland aan te sluiten bij een nieuw wapenbeheersingsverdrag.

De geopolitieke spanningen tussen Moskou en westerse landen zijn toegenomen door zorgen over de militaire opbouw van Rusland in de buurt van buurland Oekraïne. Moskou zegt dat het zijn leger over zijn eigen grondgebied kan verplaatsen als het dat nodig acht.

Afgelopen donderdag (30 januari) heeft de Amerikaanse president Joe Biden vertelde zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, dat een mogelijke actie tegen Oekraïne sancties en een grotere aanwezigheid van de VS in Europa zou opleveren.

Amerikaanse en Russische functionarissen houden stand veiligheidsgesprekken op 10 januari om de bezorgdheid over hun respectieve militaire activiteiten te bespreken en de toenemende spanningen over Oekraïne het hoofd te bieden, zeiden de twee landen.

Een conferentie over een groot nucleair verdrag die op dinsdag (4 januari) zou beginnen bij de Verenigde Naties, is vanwege de COVID-19-pandemie uitgesteld tot augustus.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending