Verbind je met ons

China

Rusland, China, Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk zeggen dat niemand een kernoorlog kan winnen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Nationale vlaggen van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk en Rusland hangen voor het Steigenberger Belvedere hotel in het Zwitserse bergresort Davos, Zwitserland, 11 januari 2018 REUTERS/Arnd Wiegmann

China, Rusland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn het erover eens dat een verdere verspreiding van kernwapens en een kernoorlog moet worden vermeden, blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de vijf kernmachten die maandag (3 januari) door het Kremlin is gepubliceerd.

Het zei dat de vijf landen - die de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn - het als hun primaire verantwoordelijkheid beschouwen om oorlog tussen de nucleaire staten te voorkomen en strategische risico's te verminderen, terwijl ze ernaar streven om met alle landen samen te werken om een ​​sfeer van veiligheid te creëren .

"We bevestigen dat een nucleaire oorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten", staat in de Engelstalige versie van de verklaring.

"Omdat nucleair gebruik verstrekkende gevolgen zou hebben, bevestigen we ook dat kernwapens - zolang ze blijven bestaan ​​- defensieve doeleinden moeten dienen, agressie moeten afschrikken en oorlog moeten voorkomen."

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu zei dat de gezamenlijke verklaring kan helpen het wederzijdse vertrouwen te vergroten en "de concurrentie tussen de grootmachten te vervangen door coördinatie en samenwerking", eraan toevoegend dat China een "no first use"-beleid heeft voor kernwapens, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Frankrijk gaf ook de verklaring vrij en onderstreepte dat de vijf mogendheden hun vastberadenheid voor nucleaire wapenbeheersing en ontwapening herhaalden. Ze zouden doorgaan met bilaterale en multilaterale benaderingen van nucleaire wapenbeheersing, zei het.

De verklaring van de zogenaamde P5-groep komt omdat de bilaterale betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Moskou tot het laagste punt zijn gedaald sinds het einde van de Koude Oorlog, terwijl de betrekkingen tussen Washington en China ook op een laag pitje staan ​​vanwege een reeks meningsverschillen.

advertentie

Het Pentagon in november sterk toegenomen zijn schatting van China's verwachte kernwapenarsenaal voor de komende jaren, en zegt dat Peking tegen 700 2027 kernkoppen en mogelijk 1,000 in 2030 zou kunnen hebben.

Washington heeft er herhaaldelijk bij China op aangedrongen om zich bij Rusland en Rusland aan te sluiten bij een nieuw wapenbeheersingsverdrag.

Geopolitieke spanningen tussen Moskou en westerse landen zijn toegenomen door zorgen over de militaire opbouw van Rusland in de buurt van buurland Oekraïne. Moskou zegt dat het zijn leger over zijn eigen grondgebied kan verplaatsen als het dat nodig acht.

Afgelopen donderdag (30 januari) De Amerikaanse president Joe Biden vertelde zijn Russische tegenhanger, Vladimir Poetin, dat een mogelijke stap in de richting van Oekraïne zou leiden tot sancties en een grotere aanwezigheid van de VS in Europa.

Amerikaanse en Russische functionarissen houden stand veiligheidsbesprekingen op 10 januari om de bezorgdheid over hun respectieve militaire activiteiten te bespreken en de toenemende spanningen over Oekraïne het hoofd te bieden, aldus de twee landen.

Een conferentie over een groot nucleair verdrag die dinsdag (4 januari) bij de Verenigde Naties zou beginnen, is uitgesteld tot augustus vanwege de COVID-19-pandemie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending