Verbind je met ons

Noord-Ierland

De gesprekken tussen de Britten en de EU blijven uitdagend en complex, zegt de Ierse minister van Buitenlandse Zaken

DELEN:

gepubliceerd

on

Ondanks de recente vooruitgang zijn er nog veel complexe en moeilijke kwesties die moeten worden opgelost in de onderhandelingen tussen Britse en Europese onderhandelaars over post-Brexit handelsregels.

De overeenkomst van Groot-Brittannië op maandag (9 januari) om live gegevens over de handel in Noord-Ierland met Brussel te delen, was een stap in de richting van het oplossen van langdurige problemen die zijn voortgekomen uit de handelsregelingen van het Noord-Ierse Protocol.

Martins opmerkingen volgen op een soortgelijke waarschuwing van James Cleverly, de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Slim zei woensdag (11 januari) dat er nog wel degelijk verschillen tussen hen waren en dat het kon duren enige tijd voor hen om op te lossen.

"De problemen zijn erg moeilijk en complex." Na gesprekken met Chris Heaton Harris zei de Britse minister van Noord-Ierland, Martin, dat hij blij was met de geboekte vooruitgang.

Dit protocol is opgesteld om het vredesakkoord van 1998 te beschermen en een harde grens tussen Noord-Ierland (EU-lid Ierland) en Noord-Ierland te voorkomen.

Het verliet de regio in de interne marktplaats voor goederen van het blok. Dit vereiste controles op producten die uit het Verenigd Koninkrijk kwamen. Dit maakte pro-Britse vakbondsleden boos.

Groot-Brittannië heeft veel van de controles geweigerd en heeft de EU bekritiseerd omdat ze te ijverig is bij het implementeren van het protocol. Het beweert dat het schade heeft toegebracht aan bedrijven in de provincie en een politieke impasse in de regio heeft verergerd. Brussel zei open te staan ​​voor flexibiliteit, maar weigerde het protocol te herschrijven.

advertentie

Bloomberg meldde donderdag (12 januari) dat Groot-Brittannië en de EU op het punt staan ​​een intense onderhandelingsfase in te gaan. Deze "tunnel" is volgens kenners een periode van onderhandelingen.

Martin beantwoordde vragen over het rapport en zei dat hij geen commentaar zou geven op de tijdlijnen, maar dat het belangrijk was om de gesprekken door te laten gaan.

Later verklaarde Leo Varadkar, de Ierse premier, dat beide partijen was nog niet binnen zogenaamde "tunnel". Hij haalde een woensdaggesprek aan met Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie).

Een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sonak herhaalde hun woorden, noemde het rapport "speculatie" en herhaalde het antwoord van Cleverly dat Groot-Brittannië geen deadlines stelde.

De woordvoerder zei dat hoewel we deze problemen snel willen aanpakken, er nog steeds aanzienlijke hiaten zijn. Hij voegde er ook aan toe dat "belangrijke problemen" niet zijn opgelost.

Ondanks de vooruitgang die is geboekt bij het delen van douanegegevens, kan Londen moeite hebben met andere kwesties, zoals de rol van het Europees Hof van Justitie bij het oplossen van handelsgeschillen.

Slim, Heaton-Harris en Maros Sefcovic ontmoeten elkaar vandaag (16 januari) in de laatste ronde van diplomatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending