Verbind je met ons

Noord-Ierland

Biden waarschuwt Britse premier Johnson voor Noord-Ierland - The Times

gepubliceerd

on

De Britse premier Boris Johnson praat met zijn Hongaarse ambtgenoot in Downing Street in Londen, Groot-Brittannië 28 mei 2021. Leon Neal/Pool via REUTERS
Op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland staat een onleesbaar bord met 'Welkom in Noord-Ierland' dat automobilisten eraan herinnert dat de snelheidslimieten zullen veranderen van kilometer per uur naar mijl per uur aan de grens in Carrickcarnan, Ierland, op 6 maart 2021. Foto gemaakt in maart 6, 2021. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

De Amerikaanse president Joe Biden zal de Britse premier Boris Johnson waarschuwen (foto) om de Noord-Ierse Brexit-deal niet te verzaken wanneer ze elkaar deze week voor het eerst ontmoeten op de G7-top, The Times meldde op maandag (7 juni), onder vermelding van niet-geïdentificeerde bronnen, schrijft Guy Faulconbridge.

Het bewaren van de delicate vrede in Noord-Ierland zonder het Verenigd Koninkrijk via de 310 km lange Ierse landgrens een achterdeur naar de markten van de Europese Unie te geven, was een van de moeilijkste kwesties van de Brexit-scheiding.

De door de Britten geleide regio is nog steeds diep verdeeld langs sektarische lijnen, 23 jaar nadat een door de Verenigde Staten tot stand gekomen vredesovereenkomst grotendeels een einde maakte aan drie decennia van bloedvergieten. Veel katholieke nationalisten streven naar eenwording met Ierland, terwijl protestantse vakbondsleden een deel van het Verenigd Koninkrijk willen blijven.

De EU en Groot-Brittannië probeerden het grensraadsel op te lossen met het Noord-Ierse Protocol van de Brexit-overeenkomst, waardoor de provincie zowel in het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk als in de interne markt van de EU blijft.

Maar vakbondsleden zeggen dat het in strijd is met het vredesakkoord van 1998 en Londen heeft gezegd dat het protocol in zijn huidige vorm onhoudbaar is nadat de leveringen van alledaagse goederen aan Noord-Ierland werden verstoord.

Biden, die trots is op zijn Ierse afkomst, zal donderdag een ontmoeting met Johnson gebruiken om de Amerikaanse steun voor het protocol expliciet te betuigen. Hij zal ook waarschuwen dat de vooruitzichten op een handelsovereenkomst van de VS met het Verenigd Koninkrijk zullen worden geschaad als de situatie onopgelost blijft, aldus The Times.

Biden zal de Europese Unie ook duidelijk maken dat hij verwacht dat ze niet langer "bureaucratisch" zal zijn en een flexibelere benadering zal hanteren voor de uitvoering van de overeenkomst, aldus de krant.

David Frost, Johnson's Brexit-onderhandelaar, probeert de problemen rond de Brexit-deal op te lossen, maar de situatie ter plaatse op het gebied van handel is "erg moeilijk", vertelde Lucy Frazer, een minister van de regering als advocaat-generaal voor Engeland en Wales. Sky News.

Brexit

Duitse Merkel dringt aan op pragmatische benadering van Noord-Ierland

gepubliceerd

on

By

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) riep zaterdag op tot een "pragmatische oplossing" voor meningsverschillen over een deel van de Brexit-deal die grenskwesties met Noord-Ierland dekt, Reuters Lees meer.

Premier Boris Johnson zei dat Groot-Brittannië "alles zal doen" om zijn territoriale integriteit te beschermen in een handelsgeschil met de Europese Unie, en dreigt met noodmaatregelen als er geen oplossing wordt gevonden.

De EU moet haar gemeenschappelijke markt verdedigen, zei Merkel, maar over technische kwesties zou er een uitweg kunnen zijn in het geschil, vertelde ze op een persconferentie tijdens een top van de Groep van Zeven leiders.

"Ik heb gezegd dat ik voorstander ben van een pragmatische oplossing voor contractuele overeenkomsten, omdat een hartelijke relatie van het grootste belang is voor Groot-Brittannië en de Europese Unie", zei ze.

Verwijzend naar een gesprek dat ze had met de Amerikaanse president Joe Biden over geopolitieke kwesties, zei Merkel dat ze het erover eens waren dat Oekraïne een doorvoerland voor Russisch aardgas moet blijven zodra Moskou de controversiële Nord Stream 2-gaspijpleiding onder de Oostzee voltooit.

De pijpleiding van $ 11 miljard zal gas rechtstreeks naar Duitsland vervoeren, iets waarvan Washington vreest dat het Oekraïne zou kunnen ondermijnen en de invloed van Rusland op Europa zou vergroten.

Biden en Merkel zullen elkaar op 15 juli in Washington ontmoeten en de druk op de bilaterale banden die door het project worden veroorzaakt, zal op de agenda staan.

De G7 probeerde zaterdag de groeiende invloed van China tegen te gaan door ontwikkelingslanden een infrastructuurplan aan te bieden dat zou kunnen wedijveren met het multi-biljoen dollar Belt and Road-initiatief van president Xi Jinping. L5N2NU045

Gevraagd naar het plan, zei Merkel dat de G7 nog niet klaar was om aan te geven hoeveel financiering beschikbaar zou kunnen worden gesteld.

"Onze financieringsinstrumenten zijn vaak niet zo snel beschikbaar als ontwikkelingslanden ze nodig hebben", zei ze

Verder lezen

Brexit

'Whatever it takes', de Britse Johnson waarschuwt de EU voor post-Brexit-handel

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië zal "alles doen wat nodig is" om zijn territoriale integriteit te beschermen in een handelsgeschil met de Europese Unie, zei premier Boris Johnson op zaterdag (12 juni), en dreigde met noodmaatregelen als er geen oplossing wordt gevonden. schrijven Elizabeth Piper en Michel Rose.

De dreiging van Johnson leek een tijdelijke wapenstilstand te breken in een woordenstrijd over een deel van de Brexit-deal die betrekking heeft op grenskwesties met Noord-Ierland, de focus voor spanningen sinds Groot-Brittannië eind vorig jaar zijn vertrek uit de EU voltooide.

Ondanks dat de Amerikaanse president Joe Biden hen aanmoedigde om een ​​compromis te vinden, gebruikte Johnson een G7-top om aan te geven dat zijn standpunt over wat het Noord-Ierse protocol wordt genoemd, dat betrekking heeft op grenskwesties met de Britse provincie, niet verzacht werd.

"Ik denk dat we het kunnen oplossen, maar... het is aan onze EU-vrienden en partners om te begrijpen dat we zullen doen wat nodig is", vertelde Johnson aan Sky News.

"Ik denk dat als het protocol op deze manier wordt toegepast, we uiteraard niet zullen aarzelen om een ​​beroep te doen op artikel 16", voegde hij eraan toe, verwijzend naar een vrijwaringsclausule die beide partijen toestaat maatregelen te nemen als zij menen dat de overeenkomst leidt tot economische , maatschappelijke of milieuproblemen.

"Ik heb hier vandaag met enkele van onze vrienden gesproken, die blijkbaar niet begrijpen dat het VK één land is, één territorium. Ik moet dat gewoon in hun hoofd krijgen."

Zijn opmerkingen kwamen nadat hij de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de EU-topfunctionarissen Ursula von der Leyen en Charles Michel had ontmoet op een Group of Seven-top in het zuidwesten van Engeland.

De EU vertelde de Britse regering nogmaals dat ze de Brexit-deal volledig moet uitvoeren en controles moet invoeren op bepaalde goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan. Groot-Brittannië herhaalde zijn oproep tot dringende en innovatieve oplossingen om de wrijving te verminderen.

De provincie heeft een open grens met EU-lid Ierland, dus het Noord-Ierse protocol werd overeengekomen als een manier om de interne markt van het blok te behouden nadat Groot-Brittannië was vertrokken.

Het protocol hield de provincie in wezen in de douane-unie van de EU en hield zich aan veel van de regels voor de interne markt, waardoor een regelgevende grens in de Ierse Zee werd gecreëerd tussen de Britse provincie en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Anti-Brexit-demonstranten met een spandoek en vlaggen demonstreren op 30 januari 2020 buiten de Houses of Parliament in Londen, Groot-Brittannië. REUTERS/Antonio Bronic
De Britse premier Boris Johnson, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel verwijderen hun beschermende gezichtsmaskers tijdens hun ontmoeting tijdens de G7-top in Carbis Bay, Cornwall, Groot-Brittannië, 12 juni 2021. REUTERS/Peter Nicholls/Pool

Sinds Groot-Brittannië de baan van het blok heeft verlaten, heeft Johnson eenzijdig de uitvoering van een aantal bepalingen van het protocol vertraagd, waaronder controles op gekoeld vlees zoals worsten die van het vasteland naar Noord-Ierland gaan, omdat het sommige leveringen aan de provincie verstoorde.

"Beide partijen moeten uitvoeren wat we zijn overeengekomen", zei von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, na een ontmoeting met Johnson naast Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

"Er is volledige EU-eenheid hierover", zei ze, eraan toevoegend dat de deal was overeengekomen, ondertekend en geratificeerd door zowel de regering van Johnson als het blok.

De Duitse Merkel zei dat de twee partijen pragmatische oplossingen zouden kunnen vinden voor technische kwesties, terwijl de EU haar interne markt beschermde.

Eerder deze week eindigden de gesprekken tussen de twee onderhandelaars in een uitwisseling van dreigementen over de zogenaamde "worstoorlogen". Een EU-functionaris zei op de G7 dat de retoriek moest worden afgezwakt.

Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie zei te hopen dat de spanningen niet zouden escaleren tot een handelsoorlog.

De Verenigde Staten hebben ook hun ernstige bezorgdheid geuit dat het geschil het vredesakkoord van Goede Vrijdag van 1998 zou kunnen ondermijnen.

Die overeenkomst maakte grotendeels een einde aan de "Troubles" - drie decennia van conflict tussen Ierse katholieke nationalistische militanten en pro-Britse protestantse "loyalistische" paramilitairen waarbij 3,600 mensen werden gedood.

Hoewel Brexit geen onderdeel was van de formele agenda voor de G7-top in de Engelse badplaats Carbis Bay, heeft het meer dan eens gedreigd de bijeenkomst te vertroebelen.

De Franse Macron bood aan om de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen zolang Johnson zich aan de Brexit-deal hield - een karakterisering van de bijeenkomst die door het Britse team werd afgewezen. Lees meer.

Brexit heeft ook de situatie in Noord-Ierland onder druk gezet, waar de pro-Britse 'unionistische' gemeenschap zegt dat ze nu zijn afgesplitst van de rest van het Verenigd Koninkrijk en de Brexit-deal in strijd is met het vredesakkoord van 1998. Maar de open grens tussen de provincie en Ierland was een belangrijk principe van de Goede Vrijdag-deal.

Verder lezen

Brexit

VK dringt er bij EU op aan om post-Brexit-handel met Noord-Ierland voort te zetten

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië vertelde woensdag (9 juni) aan de Europese Unie dat de tijd dringt om oplossingen te vinden om de handel met Noord-Ierland na de Brexit te vergemakkelijken. Reuters.

Sinds het eind vorig jaar het vertrek uit de EU voltooide, zijn de betrekkingen van Groot-Brittannië met Engeland verslechterd, waarbij beide partijen elkaar ervan beschuldigen te kwader trouw te hebben gehandeld over een deel van hun handelsovereenkomst die betrekking heeft op goederenbewegingen naar Noord-Ierland.

De Britse Brexit-minister David Frost ontmoette de vice-president van de Europese Commissie Maros Sefcovic in Londen om te proberen de meningsverschillen over het Noord-Ierse protocol op te lossen, maar tot dusver hebben maandenlange gesprekken weinig bijgedragen om de impasse te doorbreken.

Brussel beschuldigt Londen van het breken van de overeenkomst door het niet uitvoeren van controles op sommige goederen die van Groot-Brittannië naar de provincie Noord-Ierland worden vervoerd, en heeft juridische stappen ondernomen tegen de eenzijdige verlenging van een respijtperiode door de Britse regering.

Londen zegt geen keus te hebben omdat sommige controles de levering aan Noord-Ierse supermarkten belemmeren. Het wijst op toenemende spanningen tussen pro-Britse vakbondsleden in de provincie.

"Als ik later vandaag Maros Sefcovic ontmoet, zal mijn boodschap duidelijk zijn: de tijd is kort en er zijn nu praktische oplossingen nodig om het protocol te laten werken", zei Frost in een verklaring, waarin hij opriep tot flexibiliteit om oplossingen te vinden "die het vertrouwen genieten van alle gemeenschappen. ".

"Verdere dreigementen van gerechtelijke stappen en handelsvergelding door de EU zullen het leven van de shopper in Strabane die hun favoriete product niet kunnen kopen, er niet gemakkelijker op maken."

Zijn woorden waren een reactie op een artikel dat Sefcovic dinsdag in de krant Telegraph schreef toen hij Groot-Brittannië waarschuwde dat de EU "niet verlegen zou zijn om snel, vastberaden en resoluut te reageren" als het van mening was dat Groot-Brittannië zijn wettelijke verplichtingen schendt. Lees meer.

Londen en Brussel zeggen oplossingen te willen vinden, maar beschuldigen elkaar ervan niet in te gaan op verschillende concurrerende voorstellen.

De respijtperiode voor sommige goederen loopt af op 30 juni, en een woordvoerder van premier Boris Johnson zei dinsdag (8 juni) dat er "geen enkele reden is om te voorkomen dat gekoeld vlees in Noord-Ierland wordt verkocht".

"Wat nodig is, is pragmatisme en oplossingen met gezond verstand om de problemen op te lossen zoals ze voor ons liggen", zei Frost. 'Dit werk is belangrijk. En het wordt steeds dringender.'

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending