Verbind je met ons

Noord Korea

Noord-Korea: EU legt sancties op aan nog eens negen personen en organisaties omdat zij deel uitmaken van illegale wapenprogramma's en de Russische oorlog in Oekraïne steunen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad van de Europese Unie heeft nog eens zes personen en drie organisaties sancties opgelegd wegens sanctiesontduiking door Noord-Korea (Democratische Volksrepubliek Korea: Noord-Korea) die geld zouden kunnen genereren voor zijn illegale nucleaire en ballistische raketprogramma's. De Raad beschouwt deze activiteiten als een schending van en met flagrante minachting voor de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad, en houdt ook verband met de militaire steun die Noord-Korea heeft gegeven aan de Russische oorlog tegen Oekraïne.

De beoogde personen zullen worden onderworpen aan een bevriezing van tegoeden en het verstrekken van fondsen of economische middelen, direct of indirect, aan of ten behoeve van de genoemde personen is verboden. Bovendien geldt voor de genoemde personen een reisverbod naar de Europese Unie. De EU is vastbesloten de stroom van componenten, financiën en kennis te voorkomen die door de DVK zouden kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van de ontwikkeling van haar nucleaire, massavernietigingswapens- en ballistische raketprogramma's.

De EU dringt er bij de Democratische Volksrepubliek Korea op aan de destabiliserende acties te staken, zijn verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht na te komen en de dialoog met de relevante partijen te hervatten. Het besluit brengt het totale aantal natuurlijke en rechtspersonen dat door de EU autonoom op de lijst staat, op 77 personen en 20 organisaties. Dit komt bovenop alle relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad over sancties die verband houden met de illegale programma's van de DVK in EU-wetgeving, die de EU ook heeft omgezet.

Van 1 januari 2024 tot en met 30 mei 2024 lanceerde de Democratische Volksrepubliek Korea ten minste 22 ballistische raketten. De EU heeft de Democratische Volksrepubliek Korea herhaaldelijk veroordeeld voor dergelijke activiteiten en heeft Pyongyang opgeroepen een einde te maken aan deze illegale en gevaarlijke lanceringen, die op flagrante wijze de resoluties van de VN-Veiligheidsraad schenden en de mensenrechten ondermijnen. internationale vrede en veiligheid en het mondiale non-proliferatieregime.

Bovendien veroordeelde de Europese Raad in zijn conclusies van 15 december 2023 de aanhoudende militaire steun aan de Russische agressieoorlog van Noord-Korea, Wit-Rusland en Iran, en riep hij in zijn conclusies van 22 maart 2024 op tot het voorbereiden van verdere sancties tegen hen. Een reeks beperkende maatregelen werd ingevoerd naar aanleiding van Resolutie 1718 (2006) van de VN-Veiligheidsraad, aangenomen kort na de eerste kernproef van de DVK op 9 oktober 2006.

De VN-Veiligheidsraad heeft sindsdien herhaaldelijk nieuwe maatregelen aangenomen en bestaande maatregelen uitgebreid. In 2016 heeft de Raad van de EU aanvullende, autonome beperkende maatregelen tegen de DVK aangenomen, als aanvulling op de VN-sancties, op grond van het feit dat de acties van de DVK een ernstige bedreiging vormen voor de internationale vrede en veiligheid in de regio en daarbuiten.

advertentie

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending