Verbind je met ons

Marokko

EU blijft een realistische, duurzame politieke oplossing voor de Marokkaanse Sahara-kwestie steunen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Unie heeft donderdag (25 augustus) haar steun uitgesproken voor een rechtvaardige, realistische, duurzame en voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing voor de Sahara-kwestie, in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, met name resolutie 2602, terwijl zij positieve nota van de serieuze en geloofwaardige inspanningen van Marokko om dit geschil op te lossen, schrijft Colin Stevens.

"Zoals de hoge vertegenwoordiger van de EU [Josep Borrell] herhaaldelijk heeft verklaard, is het standpunt van de EU duidelijk en bestaat het erin de inspanningen van de secretaris-generaal van de VN om tot een rechtvaardige, realistische, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing voor de Sahara-kwestie te komen, krachtig te steunen, ", zei EU-woordvoerder voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Nabila Massrali. Deze politieke oplossing moet gebaseerd zijn op compromissen en moet "in overeenstemming zijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, in het bijzonder resolutie 2602 van 29 oktober 2021", legde de EU-functionaris uit.

In reactie op de recente verklaringen van Borrell aan de Spaanse media, vertelde de woordvoerster aan MAP dat het standpunt van de EU gedetailleerd was beschreven in de gezamenlijke politieke verklaring tussen de EU en Marokko van juni 2019, waarin positieve nota werd genomen van de serieuze en geloofwaardige inspanningen van Marokko, zoals weergegeven in Resolutie 2602.

"De EU blijft daarom vastbesloten het werk van de persoonlijk vertegenwoordiger van de secretaris-generaal Staffan de Mistura te steunen en moedigt alle partijen aan om met hem samen te werken voor de hervatting van het politieke proces", voegde ze eraan toe, en benadrukte het "belang van het behoud van de stabiliteit van de regio door meer dialoog en een constructieve aanpak."

Resolutie 2602 van de VN-Veiligheidsraad bevestigt het "continuüm" van het rondetafelproces - met zijn modaliteiten en zijn vier deelnemers - Marokko, Algerije, Mauritanië en de polisario - als het "enige" kader voor de regeling van de regionale geschil over de Marokkaanse Sahara.

In dit perspectief en door in zijn 18e opeenvolgende resolutie de superioriteit, ernst en geloofwaardigheid van het Marokkaanse autonomie-initiatief te herhalen, bevestigde de Veiligheidsraad dat autonomie de ultieme en definitieve oplossing voor dit regionale geschil blijft en zal zijn.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending