Verbind je met ons

Moldavië

Het Internationaal Centrum voor de Bescherming van de Mensenrechten en de Democratie organiseert een mijlpaalconferentie over vrijheden in Chisinau, Moldavië

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Internationaal Centrum voor de Bescherming van de Mensenrechten en de Democratie (ICPHRD) zal op 25 juni een historische conferentie bijeenroepen in Chisinau, Moldavië.th om dringende kwesties aan te pakken die verband houden met de vrijheid van meningsuiting, het bestuur, de rechtsstaat en de rechterlijke macht, die van cruciaal belang zijn voor de democratische vooruitgang van Moldavië.

Gezien de aanzienlijke uitdagingen waarmee Moldavië wordt geconfronteerd, waaronder corruptie en beperkte persvrijheid, die de vooruitgang in de richting van stabiliteit en democratie belemmeren, benadrukt de ICPHRD het belang van internationale samenwerking en de uitwisseling van expertise om deze systemische kwesties effectief aan te pakken.

De ICPHRD is een NGO die zich inzet voor het bevorderen van de fundamentele waarden van democratie en mensenrechten in Moldavië en vervolgens over de grenzen heen. De conferentie begint met openingstoespraken van ICPHRD-oprichter Stanislav Pavlovschi, voormalig minister van Justitie van Moldavië, rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en vooraanstaand pleitbezorger voor de mensenrechten.

Pavlovschi, die het cruciale belang van de vrijheid van meningsuiting wilde benadrukken, verklaarde voorafgaand aan de gebeurtenis: “Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht, zonder welk het onmogelijk is burgers te informeren over de stand van zaken in het land en, uiteindelijk, zonder dit recht Het bestaan ​​van een democratische staat verandert in een illusie. Vanuit dit gezichtspunt vertegenwoordigt deze conferentie een belangrijke stap in de richting van de verdere ontwikkeling van het democratische regime in de Republiek Moldavië en daarbuiten”, en voegt eraan toe dat “onafhankelijke journalistiek en open dialoog een sleutel spelen. rol spelen bij het bevorderen van een werkelijk democratische samenleving.”

De conferentie zal zich richten op het onderwerp 'Vrijheid van meningsuiting als fundamenteel element van alle hedendaagse democratische samenlevingen', waarbij gebruik wordt gemaakt van de leidende beginselen van de Europese Unie. Het doel van de conferentie zal zijn om uitvoerbare hervormingsstrategieën vast te stellen, het publieke bewustzijn te vergroten van de rol van onafhankelijke journalistiek in democratieën, het begrip van Moldavië's media en democratische uitdagingen te vergroten, en partnerschappen tussen belangrijke belanghebbenden uit heel Moldavië, Europa en de VS te versterken. Door deze discussies te bevorderen wil de ICPHRD betekenisvolle veranderingen teweegbrengen en de voortdurende ontwikkeling van democratische instellingen in Moldavië en daarbuiten ondersteunen.

Vooral de vrijheid van meningsuiting is van cruciaal belang, vooral met de komende presidentsverkiezingen in Moldavië in oktober en de daaropvolgende parlementsverkiezingen in 2025. Het garanderen van vrije en eerlijke verkiezingen is onmogelijk zonder de vrijheid van meningsuiting te beschermen, waardoor de verdediging van de rechten van journalisten een topprioriteit wordt. prioriteit.

advertentie

De conferentie zal een diverse groep deelnemers aantrekken, waaronder beleidsmakers, journalisten, academici, onderzoekers, beoefenaars van juridische beroepen en activisten uit het maatschappelijk middenveld uit Moldavië, de EU, het VK en de VS.

Deze conferentie vertegenwoordigt een cruciaal platform voor dialoog, kennisuitwisseling en samenwerking om het bestuur en de rechtsstaat in Moldavië te bevorderen. Door internationale en lokale experts samen te brengen, wil de ICPHRD de reis van Moldavië naar een meer democratische en welvarende toekomst ondersteunen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending