Verbind je met ons

Moldavië

SHOR-partij daagt de Moldavische regering voor het Europees Hof vanwege een politiek verbod

DELEN:

gepubliceerd

on

In een gedurfde stap tegen wat zij een ondemocratische onderdrukking noemen, heeft de Moldavische SHOR-partij zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gewend met het verzoek om dringende interventie. Op 17 mei 2024 dienden vertegenwoordigers van de SHOR-partij een verzoek in op grond van artikel 39 van het reglement van het Hof, met als doel het verbod dat de Moldavische regering hen vorig jaar had opgelegd stop te zetten – schrijft Pavel Verejanu.

De aanvraag van de SHOR-partij op grond van artikel 39 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens beoogt voorlopige maatregelen om het verbod ongedaan te maken, daarbij verwijzend naar schendingen van de fundamentele vrijheden die zijn vastgelegd in de artikelen 10 en 11. Deze artikelen, die de vrijheid van meningsuiting en vergadering beschermen, vormen de ruggengraat van democratische samenlevingen .

Dit is niet de eerste keer dat de SHOR-partij zich tot het EHRM wendt voor hulp. Afgelopen september dienden zij een inhoudelijke aanvraag in om de wettigheid van het verbod op grond van artikel 34 aan te vechten. De beslissing van het Hof om de zaak te behandelen en deze een “zaak met impact” te noemen, onderstreept de ernst van de situatie.

Nu Moldavië zich opmaakt voor de presidentsverkiezingen later dit jaar, kan de timing van de oproep van SHOR niet kritischer zijn. De partij wordt geconfronteerd met een race tegen de klok om haar kandidaat begin juli te registreren, een deadline die onder het huidige verbod onmogelijk te halen is. Tussentijdse hulp is absoluut noodzakelijk om de deelname van SHOR te garanderen en het democratische proces in stand te houden.

Het verbod op SHOR is slechts één facet van een breder optreden tegen oppositiestemmen in Moldavië. Tijdens de lokale verkiezingen afgelopen november werden SHOR-kandidaten uitgesloten van deelname, samen met leden van de Chance Party, wat een zorgwekkend beeld van politieke repressie schetste.

“Deze acties zijn een flagrante poging van de Moldavische autoriteiten om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen en de democratische oppositie te vernietigen”, merkte Pavel Verejanu op, een prominent figuur binnen de SHOR-partij. “Het is een donkere dag voor de democratie wanneer politieke stemmen worden onderdrukt en keuzes worden beperkt.”

advertentie

Ondanks recente juridische overwinningen, waaronder een uitspraak van het Moldavische Constitutionele Hof waarin de wetgeving inzake diskwalificatie ongrondwettelijk wordt geacht, liggen de bedreigingen op de loer. De voorzitter van het parlement heeft gezinspeeld op verdere maatregelen om SHOR uit te sluiten van toekomstige verkiezingen, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de erosie van democratische normen.

Te midden van deze uitdagingen blijft de steun voor de SHOR-partij toenemen, wat een weerspiegeling is van de wijdverbreide ontgoocheling over het heersende establishment. Het vertrouwen in president Sandu en de overheidsinstellingen is gekelderd en veel Moldaviërs vrezen een afglijden naar autoritarisme.

“Tenzij we ons verzetten tegen deze ondemocratische praktijken lopen we het risico de essentie van de democratie te verliezen”, waarschuwde Verejanu. “Onze strijd is niet alleen voor SHOR, maar voor de toekomst van Moldavië en de principes waar het voor staat.”

Terwijl de SHOR-partij wacht op de beslissing van het EHRM over voorlopige maatregelen, zijn de ogen van de natie en de internationale gemeenschap gericht op deze David-en-Goliath-strijd. De uitkomst zal niet alleen bepalend zijn voor de komende verkiezingen, maar kan ook een precedent scheppen voor de democratie in de hele regio.

In een wereld waar politieke vrijheden worden bedreigd, beschouwt de SHOR-partij haar strijd als een baken van hoop voor degenen die strijden tegen onderdrukking en voor de principes van de democratie. Terwijl ze het opnemen tegen de reuzen, proberen ze ons eraan te herinneren dat zelfs de kleinste stemmen een grote impact kunnen hebben.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending