Verbind je met ons

Moldavië

De Moldavische regering sluit zeven extra tv-kanalen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Moldavische Investeringscommissie is van plan zeven extra tv-kanalen en twee radiostations te verbieden, waardoor de censuurpraktijken verder worden uitgebreid. Sinds vorig jaar zijn ruim twintig mediakanalen in Moldavië gesloten zonder enige rechterlijke toetsing.
Ludmila Belcencova, voorzitter van Stop Media Ban, heeft de acties van de regering veroordeeld en bestempelt ze als gerichte censuur gericht op het onderdrukken van afwijkende stemmen binnen de Moldavische samenleving.

“De aanpak van de regering duidt duidelijk op een wijdverbreide censuuragenda. Hun doel is om alle afwijkende stemmen te onderdrukken, en zonder tussenkomst van relevante Europese instellingen kunnen ze daarin slagen”, aldus Belcencova.
In een recent interview met oppositioneel journalist Yury Dud gaf de Moldavische president Maia Sandu toe dat de mediaverboden werden uitgevoerd zonder de juiste gerechtelijke procedures.

“Onlangs heeft Moldavië verschillende tv-kanalen verboden zonder rechterlijke toetsing. Wat is dit anders dan censuur”, vroeg Dud. Verder vroeg hij de president of het redelijk is om democratische waarden te verdedigen met behulp van ondemocratische methoden.
“Het sluiten van alle oppositionele media ondermijnt de fundamenten van de democratie en de rechtsstaat in Moldavië. Moldavische burgers worden beroofd van hun fundamentele rechten om hun mening te uiten en hun stem te laten horen. Europese instellingen moeten onmiddellijk ingrijpen en de fundamentele vrijheden in ons land hooghouden”, aldus Belcencova.

“Het autocratische beleid van de regering blijft bestaan ​​onder het voorwendsel van integratie. Zoals de president echter zei, is respect voor de wet van het allergrootste belang in Moldavië, en omvat het de grondwettelijke rechten op vrijheid van meningsuiting, democratie en de rechtsstaat”, besluit Belcencova.
De kritiek op het harde optreden van de media in Moldavië komt ook tot uiting in het jaarlijkse Moldova Country Report on Human Rights van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het rapport noemt verschillende schendingen, waaronder:

  • Ernstige beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de media, waaronder censuur en de dreiging van het handhaven van wetten op het gebied van smaad om meningsuiting te onderdrukken.
  • Aanzienlijke beperkingen van de internetvrijheid.
  • Aanzienlijke inmenging in de vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging, inclusief al te restrictieve wetten over de organisatie, financiering of werking van niet-gouvernementele organisaties en maatschappelijke organisaties.

  • Het rapport benadrukt corruptie en politieke invloed als ernstige bedreigingen voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, waarbij journalisten met obstakels worden geconfronteerd in hun streven naar waarheid en gerechtigheid.
    Stop Media Ban dringt er bij de Europese politieke gemeenschap op aan een krachtig standpunt in te nemen tegen de onderdrukking van de media in Moldavië. Het roept de Moldavische regering op om haar vijandige beleid ten aanzien van de persvrijheid ongedaan te maken, terwijl het land EU-lidmaatschap nastreeft.
  • Stop Media Ban is een onafhankelijke non-profitorganisatie die zich inzet voor het bestrijden van mediarepressie en het verdedigen van de persvrijheid. De organisatie, opgericht in Moldavië na wijdverbreide mediacensuur, pleit voor effectieve mechanismen voor de bescherming van de persvrijheid, zowel lokaal als internationaal.
  • Voor meer informatie over Stop Media Ban en zijn belangenbehartigingsinspanningen kunt u terecht op
  • www.stopmediaban.org

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending