Verbind je met ons

Moldavië

Moldavië is het volgende doelwit van Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Veel hangt af van het stoppen van Russische troepen die de Oekraïense stadshaven Odessa binnenvallen, vooral de territoriale integriteit van het naburige Moldavië, schrijft Cristian Gherasim.

“We moeten de realiteit onder ogen zien dat als de zaken verslechteren en Odessa in handen valt van de Russen, de situatie extreem gevaarlijk wordt voor de Republiek Moldavië. Als dat gebeurt, is Moldavië de volgende", zei Mihai Popșoi, vice-president van het parlement van de Republiek Moldavië. EU Reporter.

"We kunnen Moldavië niet uitsluiten als het volgende doelwit in het vizier van Poetin", voegde Galia Sajin, een ander Moldavisch parlementslid en lid van de parlementaire commissie buitenlandse zaken toe voor EU Reporter.

Moldavië, ingeklemd tussen Oekraïne en de EU, bevindt zich in een moeilijke situatie, niet alleen vanwege de nabijheid van het oorlogsgebied, maar ook vanwege de onstabiele situatie in de afgescheiden regio Transnistrië, waar 1500 Russische troepen zijn gestationeerd.

Transnistrië haalde onlangs de krantenkoppen, zowel omdat Russische militaire functionarissen opmerkingen maakten over een mogelijke interventie ter plaatse als vanwege een reeks onverklaarbare explosies rond Tiraspol die het Kremlin zou kunnen gebruiken om de opening van een nieuw front te rechtvaardigen om de Russisch sprekende bevolking daar te beschermen.

Er zijn geen duidelijke garanties om dat uit te sluiten en om de Republiek Moldavië te beschermen.

“Helaas moet ik zeggen dat we geen veiligheidsgaranties hebben en dat onze neutraliteitsstatus misschien niet voldoende is om mogelijke agressie af te weren. Het probleem is de Russische militaire aanwezigheid in Transnistrië”, aldus de vice-president van het parlement van de Republiek Moldavië.

advertentie

De kwetsbaarheid van Moldavië is nader toegelicht door Armand Gosu, een vooraanstaand expert in de regio. In een gesprek met EU-verslaggever zei hij dat Poetin Transnistrië zou willen bezetten en een bevriende regering in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, zou willen aanstellen, ook al is dat misschien niet zo gemakkelijk te realiseren.

"Als Odessa inderdaad zou vallen, is het risico enorm voor Moldavië, aangezien Transnistrië hoogstwaarschijnlijk zou worden overspoeld door Russische militairen en in een nieuwe Donbas zou veranderen", zei hij.

Een sprankje hoop dat de regio en Moldavië misschien niet in de volgende oorlog worden meegesleurd, komt van het feit dat Transnistrië geen conflict wil en in plaats daarvan zaken wil doen met de EU en Roemenië, een visie die wordt gedeeld door de vice-president van het Moldavische parlement. -president.

De Moldavische functionaris is van mening dat de actualiteit zijn land en de EU dichter bij elkaar heeft gebracht.

“Het verkrijgen van die status van kandidaat-lidstaat zou helpen de situatie te stabiliseren en het conflict in Transnistrië vreedzaam op te lossen”, legde Mihai Popșoi uit.

Aan de andere kant zijn deskundigen van mening dat Moldavië, zonder de status van Transnistrië te regelen, misschien nooit deel zal gaan uitmaken van de EU.

Ondanks het grote enthousiasme met de meerderheid van de bevolking steunt EU-lidmaatschap en het Europees Parlement stemming om Moldavië de status van kandidaat-lidstaat te verlenen, is Transnistrië niet het enige dat Moldavië ervan weerhoudt een EU-lidstaat te worden.

De Europese Commissie heeft alarm geslagen over de ongebreidelde corruptie in Moldavië gedurende geruime tijd en voor de noodzaak om deze aan te pakken. Naast de herziening van zijn bestuur, heeft Moldavië een drastische breuk met de oligarchpraktijken nodig - die de huidige regering heeft gezegd te zullen ondernemen.

“Het oligarchprobleem in Moldavië kan alleen worden opgelost door middel van justitiële hervormingen. Met zulke oligarchische structuren zou het voor Moldavië erg moeilijk zijn om een ​​EU-lidstaat te worden”, legt Armand Gosu uit.

Of en wanneer Moldavië corruptie uitroeit, blijft onduidelijk, maar de pro-Europese president van het land, Maia Sandu, en de parlementaire meerderheid beloofden nultolerantie ten aanzien van wandaden, kort na het winnen van de verkiezingen van vorig jaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending