Verbind je met ons

Malta

Lessen uit het geschil over ‘burgerschap door investeringen’ tussen de EU en Malta

DELEN:

gepubliceerd

on

door Christina Georgaki, oprichter en Managing Partner van Georgaki and Partners Law Firm. @c_georgaki

Het 'Cash for Citizenship'-conflict tussen de EU en Malta is een waarschuwend verhaal – zowel voor slecht doordachte investeringsmigratieprogramma's als voor degenen die proberen deze tegen te houden. 

Vorige week kwam het geschil van de Europese Commissie met Malta over hun staatsburgerschap via een investeringsprogramma tot een hoogtepunt in een rechtszaak in de Grote Kamer van de EU in Luxemburg. 

Door de stap te zetten om Malta voor de rechter te slepen, probeert de EU een einde te maken aan een decennium lang beleid waarbij de Maltese regering staatsburgerschap heeft verleend aan buitenlanders die boven een bepaalde drempel in het land investeren. De huidige versie van het programma – het Malta Exceptional Investor Naturalization Policy (MEIN) – heeft deze drempel van € 600,000, waardoor je na 36 maanden het staatsburgerschap verkrijgt, en snellere tijdsbestekken van maximaal 12 maanden beschikbaar zijn via een grotere investering. 

Het verzet van de EU tegen deze opzet is om te betogen dat vanuit juridisch oogpunt het 'verkopen' van EU-burgerschap in strijd is met de principes van samenwerking tussen EU-lidstaten, door burgers te maken van mensen die geen inhoudelijke band hebben met Malta of de EU. 

Op bredere schaal komt dit echter voort uit de toenemende afkeer van de EU tegen investeringsmigratieprogramma's – een standpunt dat helaas geen inzicht biedt in de voordelen die deze programma's kunnen opleveren. 

advertentie

Hoewel we in mijn thuisland Griekenland bijvoorbeeld geen staatsburgerschap aanbieden door middel van investeringen, geeft ons Golden Visa-programma investeerders een verblijfsvergunning met veel van dezelfde voordelen. Dit systeem is onlangs herzien naar een structuur met vier niveaus met een minimumdrempel van € 250,000 voor verbouwingen en restauraties van commercieel naar residentieel gebied, en vervolgens € 400,000 of € 800,000, afhankelijk van de locatie. Tussen 2021 en 2024 heeft deze regeling de Griekse economie 4.3 miljard euro opgeleverd. Cruciaal is dat dit 4.3 miljard euro betreft, die niet via leningen, belastingen of EU-subsidies heeft moeten komen. 

De hoorzitting van vorige week vindt ook plaats in een andere context: die van slecht ontworpen investeringsmigratieprogramma's die buiten de boot vallen. De afgelopen maanden hebben Spanje, Nederland en Ierland hun Golden Visa-programma’s geschrapt en heeft Portugal hun programma’s teruggeschroefd, voornamelijk vanwege de ineffectiviteit ervan. Aan de andere kant is het probleem van Malta dat hun aanbod te genereus is om aanvaardbaar te zijn voor de rest van de EU. 

De rechtszaak van de EU lijkt gedoemd te mislukken. De Maltese verdediging – dat het het voorrecht is van landen om te beslissen aan wie zij het staatsburgerschap geven – is sterk en is versterkt door talrijke historische precedenten en intensievere controleprocessen. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat de EU het op dit punt zal opgeven. Verwacht dus dat hun oppositie de komende maanden en jaren nieuwe vormen zal aannemen, terwijl dit tegelijkertijd onzekerheid zal veroorzaken voor potentiële investeerders.

Er zijn voor alle partijen lessen te trekken uit de afgelopen week, ongeacht de uitkomst van de zaak. Voor de EU zullen deze investeringsmigratieprogramma's onder druk niet gemakkelijk terzijde worden geschoven. Voor de deelnemende landen geldt dat er grenzen zijn aan hoe ver je de tolerantie van de Commissie in deze sector kunt opvoeren. En voor beleggers: dat je beter af bent met het kiezen van een investeringsmigratieprogramma dat deze puinhoop in de eerste plaats vermijdt.

Foto door Mike Nahlii on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending