Verbind je met ons

Malta

Journalistiek als slagveld tegen Rusland en zijn rijke zakenlieden

DELEN:

gepubliceerd

on

The media space and various news portals have long been fertile ground for all sorts of showdowns involving rich Russians who seek to reside in Europe using both legal and illegal means and secret roots to obtain a cherished European citizen’s passport. Furthermore, this story has a direct projection on Ukraine and Russia’s counter standing – schrijft Lodewijk Aug.

De journalistiek in Oekraïne en Rusland is overgestapt op het spoor van een informatieoorlog: de partijen proberen elkaar in het meest negatieve daglicht te stellen. Steeds vaker zijn er publicaties zonder bewijs, we zien veelvuldig misbruik van informatie, samen met de legalisering van vervalsingen.

De informatiestrijd zelf wordt echter al overgebracht naar het grondgebied van de EU en heeft directe gevolgen voor de Europeanen zelf, waardoor zij ernstige schade oplopen.

For example, the so-called “golden passport” programs have been actively criticized recently. There are revelations of citizens of different countries, including Russians, who receive EU citizenship for direct investments in the economy and simply for big money offers.

Volgens Oekraïense journalisten hebben sommige Russen dergelijke paspoorten op illegale wijze verkregen, waardoor Europese burgers betrokken waren bij corrupte acties. Maar zijn dergelijke beschuldigingen tegen Europeanen terecht?

A recent article by Tatiana Nikolaenko, published in the Ukrainian edition of Apostrophe, stirred up the media space. According to Nikolaenko, the family of the head of the office of the Minister of Health of Malta Chris Feаrne, Carmen Siantar, was involved in the story of obtaining EU citizenship for investments. A Ukrainian journalist accused officials Ferne and Siantar of bribery and illegal assistance to Russian Leonid Levitin, who received Maltese citizenship in 2016. Presumably, Levitin’s acquaintance Vyacheslav Rezchikov paid Siantar’s daughter Celine for these services.

As evidence, a certain copy of a payment order dated November 22 2019 was cited, made by Rezchikov to Celine Siantar through an Austrian Liechtensteinische Landesbank (Österreich) AG. This high-profile statement caused an information storm and was automatically reprinted in a number of European media. However, few people bothered to think about whether these serious accusations were real or not. A careful study disavowed the Ukrainian author’s unsubstantiated assertion.

advertentie

Mr Rezchikov’s lawyer provided a written response to the corresponding request of the EUREPORTER editorial office.  We ask to clarify the situation with accounts in the Liechtenstein Landesbank (Österreich) AG (the editorial office has the answer). The answer could be summarized as follows – the payment receipt cited as evidence is a fundamental forgery: the alleged transfer as well as the mentioned amount is fictitious, and most importantly, the payment could not have been made at all, since Rezchikov did not have any accounts in this bank during the period specified in the payment slip.

Thus, the bank statements that Nikolaenko wrote about and allegedly intended to help Mr. Levitin get a Maltese passport show non-existing accounts of Mr. Rezchikov. Liechtenstein Landesbank (Österreich) AG confirmed the fact, that Rezchikov had since long no accounts in this bank, expressively none at the time stated in the payment receipt. Accordingly, this means that Nikolaenko’s statements about the alleged bank account and the transfer of funds from Rezchikov to Siantar are not genuine, and therefore false.

Helaas hebben de auteurs van de publicaties die valse informatie herdrukten er niet voor gezorgd deze te verifiëren. Iedere professionele journalist die de waarheid wil achterhalen, kan echter contact opnemen met de bank en informatie inwinnen. Maar bij het nastreven van sensaties wilde niemand iets doen.

Besides the payment, there were many unanswered questions: What does the Maltese Minister of Health have to do with this? What does the daughter of the head of the Minister’s office Siantar have to do with this? Nor were there any questions as to why this case arose seven years after the citizenship procedure was finalized in 2016.

Niemand ontkent het feit dat er twijfelachtige gevallen zijn van het verkrijgen van Europees staatsburgerschap en paspoorten. De juridische instanties in Europa en Groot-Brittannië zijn uiteraard op de hoogte van veel van dit soort feiten en houden deze personen en hun biedingen nauwlettend in de gaten. Maar tegelijkertijd is het waar dat niet elke Russische rijke persoon een Europees paspoort probeert te verkrijgen door valse informatie te verstrekken of illegale middelen te gebruiken om het doel van verblijf in de EU of het VK te bereiken. Een objectieve en onbevooroordeelde benadering van elke zaak is nodig om onderscheid te maken tussen een eerlijk en betrouwbaar persoon en iemand met een twijfelachtige achtergrond.

Enige tijd geleden werd Malta beschouwd als een van de handigste locaties voor de afgifte van Europese paspoorten in ruil voor substantiële investeringen van degenen die op het continent willen blijven, waaronder de Russen.

Tegelijkertijd ontvangen veel rijke mensen uit Rusland paspoorten en verblijfsvergunningen in Europa absoluut legaal. Hun namen zijn bekend bij velen in Europa, en sommigen van hen zijn actief betrokken bij het openbare leven in hun nieuwe thuisland.

Natuurlijk heeft de situatie na 24 februari 2022 de houding ten opzichte van Rusland radicaal veranderd. het is verwerpelijk geworden, maar veel mensen hebben hier doelbewust misbruik van gemaakt om informatie voor hun eigen doeleinden te manipuleren – tegenwoordig worden immers alle luide beschuldigingen die de woorden ‘Rusland’ of ‘Russisch’ bevatten als vanzelfsprekend beschouwd en slechts weinig mensen besteden moeite om verifieer ze.

De enige vraag is: waarom zouden de Europese burgers hiervan moeten lijden? Zoals we zien zijn dit immers EU-burgers die het slachtoffer worden van manipulatie en misleidende informatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending