Verbind je met ons

Journalistiek

De regering van Malta draagt ​​de verantwoordelijkheid voor de moord op een journalist, blijkt uit onderzoek

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een bord met de tekst "Daphne had gelijk" is gefotografeerd op het Great Siege Square terwijl mensen samenkomen om het ontslag van Joseph Muscat te eisen, na de arrestatie van een van de meest prominente zakenlieden van het land, als onderdeel van het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia, in Valletta, Malta 20 november 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane.

Een onafhankelijk onderzoek naar de moord met een autobom op de anticorruptiejournalist Daphne Caruana Galizia in Malta heeft donderdag vastgesteld dat de staat verantwoordelijkheid moest dragen na het creëren van een "cultuur van straffeloosheid". schrijft Christopher Scicluna.

Caruana Galizia werd gedood bij een enorme explosie toen ze op 16 oktober 2017 haar huis verliet.

advertentie

Aanklagers geloven dat topzakenman Yorgen Fenech, die nauwe banden had met hoge regeringsfunctionarissen, het brein achter de moord was. Fenech, die in afwachting is van zijn proces wegens associatie met moord, ontkent alle verantwoordelijkheid.

Drie mannen die ervan werden verdacht de bom te hebben laten ontploffen, werden in december 2017 gearresteerd. Eén heeft sindsdien schuld bekend als onderdeel van een pleidooiovereenkomst en zit een gevangenisstraf van 15 jaar uit. De andere twee wachten op hun proces. De zelfverklaarde tussenpersoon is staatsgetuige geworden en heeft gratie gekregen.

Het onderzoek, uitgevoerd door een zittende rechter en twee gepensioneerde rechters, wees uit dat een cultuur van straffeloosheid werd gecreëerd door de hoogste echelons van de macht binnen de regering van die tijd.

advertentie

"De tentakels van straffeloosheid verspreidden zich vervolgens naar andere regelgevende instanties en de politie, wat leidde tot een ineenstorting van de rechtsstaat", aldus het rapport van het panel, dat werd gepubliceerd door premier Robert Abela. Lees meer.

Abela, die Joseph Muscat in 2020 opvolgde als premier, vertelde verslaggevers dat hij zijn excuses wilde aanbieden aan de familie van Caruana Galizia en aan iedereen die getroffen is door het falen van de staat. "De moord was een donker hoofdstuk in de geschiedenis van Malta en het zou zonde zijn als er geen lessen worden geleerd", zei hij op een persconferentie.

Het onderzoeksrapport was een volgende stap in het genezingsproces, voegde Abela eraan toe, en hij riep het parlement bijeen voor een spoedzitting op vrijdagochtend om het te bespreken.

Het rapport zei dat de staat de reële en onmiddellijke risico's voor het leven van Caruana Galizia niet heeft erkend en geen redelijke stappen heeft ondernomen om ze te vermijden.

De familie van Caruana Galizia heeft in een verklaring gezegd dat ze hoopten dat de bevindingen zouden leiden tot het herstel van de heerschappij van

wet in Malta, effectieve bescherming van journalisten en een einde aan de straffeloosheid die de corrupte ambtenaren Daphne

onderzocht blijven genieten."

Muscat trad in januari 2020 af na de arrestatie van Fenech. Hij werd nooit beschuldigd van enig wangedrag.

Muscat schreef donderdag op Facebook dat het rapport "ondubbelzinnig stelt dat ik op geen enkele manier betrokken was bij de moord... Opgemerkt moet worden dat uit het onderzoek bleek dat de staat geen voorkennis had van of betrokken was bij de moord."

Media onthulden later ook nauwe banden tussen Fenech, ministers en hoge politieagenten.

De rechters riepen in hun rapport op tot onmiddellijke actie om de banden tussen politici en grote bedrijven te beteugelen en te reguleren.

Het was duidelijk, zei de onderzoekscommissie, dat de moord op Caruana Galizia intrinsiek of direct verband hield met haar onderzoekswerk.

Reuters heeft verschillende onderzoeken gepubliceerd naar de moord op Caruana Galizia, waaronder in april 2018in november 2018 als Maart dit jaar.

NIET BINDEND

De conclusies van het rapport verplichten de regering van Malta niet tot actie, maar de Nationalistische Partij van de oppositie riep Muscat en Abela op hun verantwoordelijkheid te nemen.

"Het staatsonderzoek is duidelijk: de moord op Daphne Caruana Galizia werd mogelijk gemaakt door de collectieve passiviteit van het kabinet van Joseph Muscat, van wie velen nog steeds een openbaar ambt bekleden. Robert Abela moet ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor deze cultuur van straffeloosheid op de schouders wordt genomen", zei oppositieleider Bernard Grech. in een verklaring.

In hun rapport schreven de rechters de indirecte verantwoordelijkheid toe aan Muscat voor de omstandigheden die tot de moord hebben geleid, daarbij verwijzend naar zijn verzuim om op te treden tegen zijn stafchef Keith Schembri en voormalig minister van Energie Konrad Mizzi vanwege hun geheime bedrijven, onthuld in de Panama Papers, en hun vermeende banden met 17 Black, een geheim bedrijf dat eigendom is van Fenech.

Muscat, Schembri en Mizzi zijn niet beschuldigd van beschuldigingen in verband met Caruana Galizia en hebben publiekelijk hun betrokkenheid ontkend. Schembri en Mizzi gaven geen commentaar op het rapport van donderdag.

Het rapport zei dat beslissingen van Muscat de cultuur van straffeloosheid hadden versterkt waarin mensen over wie de vermoorde journalist schreef, opereerden.

Repubblika, een rechtsstaatgroep die in de aanloop naar het aftreden van Muscat dagelijks openbare protesten hield, riep vrijdagavond nog een protest uit buiten het kantoor van de premier.

Het zei dat de staat compensatie moet bieden aan de familie Caruana Galizia en dat de regering een hervorming moet doorvoeren die elke persoon die verantwoordelijk is voor tekortkomingen die in het onderzoek worden beschreven, van een openbaar ambt uitsluit.

Abela zei donderdag dat hij de mogelijkheid van compensatie aan de familie niet uitsloot.

Het onderzoek hoorde bewijsmateriaal van onder meer de politie, overheidsfunctionarissen, de familie Caruana Galizia en journalisten.

Europees parlement

Vraag de Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs aan

gepubliceerd

on

De nieuwe journalistieke prijs van het Europees Parlement ter ere van de vermoorde Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia (foto), is geopend voor inzendingen. Het Daphne Caruana Galizia-prijs voor journalistiek, gelanceerd op 16 oktober 2020, de derde verjaardag van haar dood, zal uitstekende journalistiek belonen die de EU-waarden weerspiegelt. Aanvragen voor 2021 zijn open t/m 31 augustus, Maatschappij.

"De Daphne Caruana Galizia-prijs erkent de essentiële rol die journalisten spelen bij het behoud van onze democratieën en herinnert de burgers aan het belang van een vrije pers. Deze prijs is bedoeld om journalisten te helpen bij het vitale en vaak gevaarlijke werk dat ze doen en laten zien dat het Europees Parlement onderzoeksjournalisten steunt", aldus de vicevoorzitter van het Parlement Heidi Hautala.

Prijzengeld van € 20,000

advertentie

De jaarlijkse prijs van € 20,000 staat open voor journalisten of teams van journalisten van elke nationaliteit wier diepgaande verhalen zijn gepubliceerd of uitgezonden door een media-outlet in de Europese Unie. Kandidaten en de uiteindelijke laureaat worden gekozen door een onafhankelijk panel. De prijsuitreiking vindt plaats in oktober 2021 in het Europees Parlement.

Wie was Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia was een Maltese journalist, blogger en anticorruptieactivist die uitvoerig bericht over corruptie, het witwassen van geld, de georganiseerde misdaad, de verkoop van burgerschap en de link tussen de Maltese regering en de Panama Papers. Na pesterijen en bedreigingen werd ze op 16 oktober 2017 bij een autobom-explosie vermoord.

advertentie

De verontwaardiging over de afhandeling van haar moordonderzoek door de autoriteiten leidde uiteindelijk tot het aftreden van premier Joseph Muscat. Kritiek op tekortkomingen in het onderzoek, in december 2019, EP-leden riep de Europese Commissie op om actie te ondernemen.

Gepubliceerd op 28 april, het rapport 'Platform ter bevordering van de bescherming van journalistiek en veiligheid van journalisten' van de Raad van Europa vermeldt 201 ernstige schendingen van de mediavrijheid in 2020. Dit cijfer is een stijging van 40% ten opzichte van 2019 en is het hoogste cijfer sinds de oprichting van het platform. opgericht in 2014. Een recordaantal meldingen betrof fysieke mishandeling (52 gevallen) en intimidatie of intimidatie (70 gevallen).

Het Parlement pleit krachtig voor het belang van een vrije pers. In een resolutie van mei 2018Riepen de leden van het Europees Parlement de EU-landen op om te zorgen voor voldoende overheidsfinanciering en om pluralistische, onafhankelijke en vrije media te bevorderen. Het Parlement heeft nogmaals het belang onderstreept van mediavrijheid in de context van de Covid-19-pandemie.

Let op de Facebook live interview over de Daphne Caruana Galizia Journalistiekprijs.

MEER WETEN? 

Verder lezen

EU

Commissie lanceert allereerste oproep voor journalistieke partnerschappen ter waarde van € 7.6 miljoen

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een bedrag van 7.6 miljoen euro gepubliceerd Bellen voor journalistieke partnerschappen die voor het eerst worden gefinancierd via een EU-programma, Creatief Europa. Subsidies zullen grensoverschrijdende samenwerking tussen nieuwsmediaprofessionals in Europa ondersteunen. Deze eerste oproep bevordert bedrijfstransformatie en journalistieke projecten - dit kan de ontwikkeling van gemeenschappelijke technische normen, nieuwe soorten redactiekamers, het testen van nieuwe bedrijfsmodellen, originele rapportage en innovatieve productieformaten omvatten.

Waarden en transparantie Vice-president Věra Jourová zei: “Het is de eerste keer dat de EU dergelijke journalistieke partnerschappen ondersteunt. Het is een duidelijke boodschap aan journalisten en media-actoren dat we aan hun zijde staan ​​om hen te helpen de uitdagingen aan te gaan waarmee ze worden geconfronteerd. Het vergroten en diversifiëren van financiële steun gaat hand in hand met ons werk voor democratie, de rechtsstaat en voor een eerlijkere online omgeving.”

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, voegde hieraan toe: “Mediavrijheid en pluralisme zijn kernwaarden waarop onze democratieën staan ​​en kunnen niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Via ons programma Creatief Europa zullen we tegen 75 een ongekend budget van ten minste 2027 miljoen euro toewijzen om de vrijheid en het pluralisme van de media te ondersteunen.”

advertentie

Geïnteresseerde consortia kunnen samenwerkingen voorstellen in een specifiek journalistiek genre en opereren volledig redactionele onafhankelijkheid. Hun projecten moeten erop gericht zijn de bredere Europese nieuwsmediasectoren te helpen, met inbegrip van kleine media. De deadline voor aanvragen voor deze oproep is 26 augustus 2021. In de komende weken zullen verschillende andere oproepen worden gelanceerd, goed voor bijna 12 miljoen euro aan investeringen voor Europese mediaprojecten, terwijl andere oproepen die relevant zijn voor de nieuwsmediasector, zoals de Creatieve innovatielabs, zijn onlangs gepubliceerd. Een aankomend webinar over deze oproep en andere financieringsmogelijkheden voor de nieuwsmediasector is te vinden CDL Super Session., vindt u hier meer informatie over lopende door de EU gefinancierde projecten in de nieuwsmediasector factsheet (Engels) en een overzicht van de steun aan mediavrijheid en -pluralisme is ook beschikbaar CDL Super Session.. De Commissie heeft besloten haar steun aan de mediasector te versterken als onderdeel van de Europese democratie en Media en audiovisueel Actie plannen.

advertentie
Verder lezen

EU

Het Parlement lanceert de journalistieke prijs Daphne Caruana Galizia

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft een journalistieke prijs uitgereikt ter ere van Daphne Caruana Galizia (foto), een Maltese onderzoeksjournalist vermoord in 2017.

Het Daphne Caruana Galizia-prijs voor journalistiek, gelanceerd op 16 oktober 2020, de derde verjaardag van haar dood, zal uitstekende journalistiek belonen die de EU-waarden weerspiegelt.

"De Daphne Caruana Galizia-prijs erkent de essentiële rol die journalisten spelen bij het behoud van onze democratieën en herinnert de burgers aan het belang van een vrije pers. Deze prijs is bedoeld om journalisten te helpen bij het vitale en vaak gevaarlijke werk dat ze doen en laten zien dat het Europees Parlement onderzoeksjournalisten steunt ”, aldus vicevoorzitter van het Parlement Heidi Hautala.

advertentie

Prijzengeld van € 20,000

De jaarlijkse prijs van € 20,000 wordt vanaf oktober 2021 uitgereikt aan journalisten of teams van journalisten in de Europese Unie. Kandidaten en de uiteindelijke laureaat worden gekozen door een onafhankelijk panel.

Wie was Daphne Caruana Galizia?

advertentie

Daphne Caruana Galizia was een Maltese journalist, blogger en anticorruptieactivist die uitvoerig bericht over corruptie, het witwassen van geld, de georganiseerde misdaad, de verkoop van burgerschap en de link tussen de Maltese regering en de Panama Papers. Na pesterijen en bedreigingen werd ze op 16 oktober 2017 bij een autobom-explosie vermoord.

De verontwaardiging over de afhandeling van haar moordonderzoek door de autoriteiten leidde uiteindelijk tot het aftreden van premier Joseph Muscat. Kritiek op tekortkomingen in het onderzoek, in december 2019, EP-leden riep de Europese Commissie op om actie te ondernemen.

Gepubliceerd op 28 april, het verslag Platform ter bevordering van de bescherming van de journalistiek en de veiligheid van journalistens van de Raad van Europa somt 201 ernstige schendingen van de mediavrijheid op in 2020. Dit cijfer is een stijging van 40% ten opzichte van 2019 en is het hoogste cijfer sinds de oprichting van het platform in 2014. Een recordaantal waarschuwingen had betrekking op fysiek geweld (52 gevallen ) en intimidatie of intimidatie (70 gevallen).

Het Parlement pleit krachtig voor het belang van een vrije pers. In een resolutie van mei 2018Riepen de leden van het Europees Parlement de EU-landen op om te zorgen voor voldoende overheidsfinanciering en om pluralistische, onafhankelijke en vrije media te bevorderen. Het Parlement heeft nogmaals het belang onderstreept van mediavrijheid in de context van de COVID-19-pandemie.

Kijk dit Facebook live interview over de Daphne Caruana Galizia Journalistiekprijs.

MEER WETEN? 

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending