Verbind je met ons

Journalistiek

De regering van Malta draagt ​​de verantwoordelijkheid voor de moord op een journalist, blijkt uit onderzoek

DELEN:

gepubliceerd

on

Een bord met de tekst "Daphne had gelijk" wordt gefotografeerd op het Great Siege Square terwijl mensen samenkomen en oproepen tot het aftreden van Joseph Muscat, na de arrestatie van een van de meest prominente zakenlieden van het land, als onderdeel van het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia, in Valletta, Malta, 20 november 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane.

Uit een onafhankelijk onderzoek naar de autobommoord op anticorruptiejournalist Daphne Caruana Galizia op Malta kwam donderdag naar voren dat de staat verantwoordelijkheid moest dragen na het creëren van een ‘cultuur van straffeloosheid’. schrijft Christoffel Scicluna.

Caruana Galizia kwam om het leven bij een enorme explosie toen ze op 16 oktober 2017 haar huis uitreed.

Aanklagers geloven dat topzakenman Yorgen Fenech, die nauwe banden had met hoge regeringsfunctionarissen, het brein achter de moord was. Fenech, die in afwachting is van zijn proces wegens betrokkenheid bij moord, ontkent alle verantwoordelijkheid.

Drie mannen die ervan verdacht werden de bom te hebben laten ontploffen, werden in december 2017 gearresteerd. Eén man heeft sindsdien schuldig gepleit als onderdeel van een schikking en zit een gevangenisstraf van 15 jaar uit. De andere twee wachten op hun proces. De zelfverklaarde tussenpersoon is staatsgetuige geworden en heeft gratie gekregen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door een zittende rechter en twee gepensioneerde rechters, bleek dat er een cultuur van straffeloosheid werd gecreëerd door de hoogste machtsverhoudingen binnen de regering van die tijd.

“De tentakels van de straffeloosheid verspreidden zich vervolgens naar andere regelgevende instanties en de politie, wat leidde tot een ineenstorting van de rechtsstaat”, aldus het rapport van het panel, dat werd gepubliceerd door premier Robert Abela. Lees meer.

advertentie

Abela, die Joseph Muscat in 2020 opvolgde als premier, vertelde verslaggevers dat hij zijn excuses wilde aanbieden aan de familie van Caruana Galizia en aan iedereen die getroffen was door het falen van de staat. “De moord was een donker hoofdstuk in de geschiedenis van Malta en het zou zonde zijn als er geen lessen uit worden getrokken”, vertelde hij op een persconferentie.

Het onderzoeksrapport was een nieuwe stap in het genezingsproces, voegde Abela eraan toe, en hij riep het parlement vrijdagochtend bijeen voor een spoedvergadering om het te bespreken.

Volgens het rapport heeft de staat de reële en onmiddellijke risico's voor het leven van Caruana Galizia niet onderkend en geen redelijke stappen ondernomen om deze te vermijden.

De familie van Caruana Galizia gaf een verklaring af waarin ze zeiden dat ze hoopten dat de bevindingen zouden leiden tot het herstel van de heerschappij

wet in Malta, effectieve bescherming voor journalisten en een einde aan de straffeloosheid van de corrupte ambtenaren Daphne

onderzocht blijven genieten."

Muscat nam in januari 2020 ontslag na de arrestatie van Fenech. Hij werd nooit van enig wangedrag beschuldigd.

Muscat schreef donderdag op Facebook dat het rapport "ondubbelzinnig stelt dat ik op geen enkele manier betrokken was bij de moord... Opgemerkt moet worden dat uit het onderzoek bleek dat de staat geen voorkennis had van of betrokken was bij de moord."

De media onthulden later ook nauwe banden tussen Fenech, ministers en hoge politieagenten.

De rechters riepen in hun rapport op tot onmiddellijke actie om de banden tussen politici en grote bedrijven in toom te houden en te reguleren.

Het was duidelijk, aldus de onderzoekscommissie, dat de moord op Caruana Galizia intrinsiek of direct verband hield met haar onderzoekswerk.

Reuters heeft verschillende onderzoeken gepubliceerd naar de moord op Caruana Galizia, waaronder in april 2018in november 2018 en Maart dit jaar.

NIET BINDEND

De conclusies van het rapport verplichten de Maltese regering niet om actie te ondernemen, maar de Nationalistische Oppositiepartij heeft Muscat en Abela opgeroepen hun verantwoordelijkheden te nemen.

“Het staatsonderzoek is duidelijk: de moord op Daphne Caruana Galizia werd mogelijk gemaakt door de collectieve passiviteit van het kabinet van Joseph Muscat, van wie velen nog steeds een openbaar ambt bekleden. Robert Abela moet ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor deze cultuur van straffeloosheid op zich wordt genomen”, zei oppositieleider Bernard Grech. in een verklaring.

In hun rapport schreven de rechters Muscat indirect de verantwoordelijkheid toe voor de omstandigheden die tot de moord hebben geleid, daarbij verwijzend naar zijn verzuim om op te treden tegen zijn stafchef Keith Schembri en voormalig minister van Energie Konrad Mizzi over hun geheime bedrijven, onthuld in de Panama Papers, en hun vermeende banden met 17 Black, een geheim bedrijf dat eigendom is van Fenech.

Muscat, Schembri en Mizzi zijn niet aangeklaagd in verband met Caruana Galizia en hebben publiekelijk hun betrokkenheid ontkend. Schembri en Mizzi gaven geen commentaar op het rapport van donderdag.

Volgens het rapport hadden de beslissingen van Muscat de cultuur van straffeloosheid versterkt waarin de mensen over wie de vermoorde journalist schreef opereerden.

Repubblika, een rechtsstaatgroep die dagelijks publieke protesten hield in de aanloop naar het aftreden van Muscat, riep voor vrijdagavond opnieuw een protest bijeen buiten het kantoor van de premier.

Het zei dat de staat compensatie moet bieden aan de familie Caruana Galizia en dat de regering een hervorming moet doorvoeren die elke persoon die verantwoordelijk is voor de in het onderzoek geschetste tekortkomingen uitsluit van een openbaar ambt.

Abela zei donderdag dat hij de mogelijkheid van compensatie aan de familie niet uitsluit.

Bij het onderzoek werd onder meer gebruik gemaakt van bewijsmateriaal van de politie, overheidsfunctionarissen, de familie Caruana Galizia en journalisten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending