Verbind je met ons

Macedonië

Noord-Macedonië lanceert ontwikkelingsfonds van € 2 miljoen om Roma-bedrijven te ondersteunen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Premier van Noord-Macedonië Zoran Zaev (foto) heeft vandaag (30 juli) een ontwikkelingsfonds van 2 miljoen euro gelanceerd in samenwerking met het Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI) om Roma-ondernemingen te ondersteunen en het probleem van de werkloosheid in de gemeenschap aan te pakken. 

Het project 'Financiële steun voor de ontwikkeling van Roma-ondernemerschap met Matching Fund' heeft tot doel gunstige zakelijke voorwaarden te creëren voor Roma-ondernemers door gemakkelijker toegang tot zakelijke leningen te vergemakkelijken; het aanbieden van coaching, bedrijfsontwikkelingsdiensten en het creëren van nieuwe banen, het formaliseren van de werkgelegenheid voor Roma en het benutten van het demografisch dividend van de Roma. 

Van oudsher worden Roma leningen en zakelijke investeringen in Europa geweigerd vanwege een slechte kredietgeschiedenis, gebrek aan onderpand, gebrek aan bewijs van zakelijke activiteiten en racisme. Daarnaast werkt gemiddeld 80% van de in kaart gebrachte Roma-ondernemers in de informele sector. In het huidige COVID-klimaat maakt een op de twee door REDI ondervraagde Roma-ondernemers zich zorgen dat ze hun huur en leningen niet kunnen betalen als de situatie langer dan twee weken aanhoudt. Zes op de tien bedrijven die eigendom zijn van Roma vrezen dat ze in de komende twee maanden failliet zullen gaan zonder dringende steun, vooral voor hun cashflowbehoeften. De hulp is op tijd. 

advertentie

Bij de lancering van het initiatief zei premier Zaev: "Deze regering erkende het potentieel van Roma-ondernemerschap en hun bijdrage aan de ontwikkeling van de Roma-gemeenschap, en daarom is deze eerste stap belangrijk om een ​​economisch stabiele gemeenschap op te bouwen." 

Alexander Soros, plaatsvervangend voorzitter van de Open Society Foundations, verwelkomde de ongekende inzet van Noord-Macedonië om een ​​inclusieve economie op te bouwen. “Dit initiatief komt op een heel belangrijk moment voor de regio. De regionale samenwerking onder leiding van premier Zaev en Rama en president Vučić zal nieuwe mogelijkheden openen om dit initiatief te laten slagen. Door dit initiatief kunnen we de Roma-ondernemingen creëren, in stand houden en laten groeien en nieuwe banen creëren.”

Investeren in Roma zou hoge dividenden opleveren voor de Westelijke Balkan, zei Zeljko Jovanovic, directeur van het Roma Initiatives Office van OSF dat de oprichting van REDI initieerde. “Er zijn aanwijzingen dat uitsluiting van Roma de economieën in de regio schaadt en dit zal alleen maar erger worden door de pandemie en demografische trends. Regeringen hebben nu de kans om deze trend te keren. Servië sloot zich al aan bij het initiatief met een initiële investering van één miljoen euro in Roma-ondernemers, vandaag sluit Noord-Macedonië zich aan. Meer regeringen van de Westelijke Balkan zouden zich moeten aanmelden voor het ontwikkelingsinitiatief voor matchfinanciering.”

advertentie

REDI heeft een staat van dienst in het helpen van Roma-ondernemers. Muamed Malikovski, een jonge kunstenaar-ondernemer uit Bitola, Noord-Macedonië, ontving in 5000 een start-up COVID-hulpbeurs van € 2020 van REDI en ERIAC om zijn eerste collectie traditionele kleding voor Roma-vrouwen samen te stellen. Hij kreeg ook ondersteuning voor branding en digitale marketing van REDI. Ondanks COVID is Malikovski erin geslaagd zijn bedrijf te ondersteunen en de gemeenschap te blijven dienen.

Een andere zakenman Malik Maliki, eigenaar van een pizzeria in Suto Orizari, die herhaaldelijk de toegang tot een lening werd ontzegd, kreeg in 2021 technische bijstand van REDI om een ​​overheidssubsidie ​​aan te vragen om zijn bedrijf te laten groeien. Dit hielp hem om meer mensen in dienst te nemen en zijn bedrijf te laten groeien. Bovendien slaagde hij erin om verdere zakelijke steun van de overheid te krijgen. 

Senat Jaja, oprichter van Marchelo, een kledingbedrijf, verwelkomde het nieuws: “Ik ben al meer dan 15 jaar ondernemer. Aan het begin van mijn carrière werkte ik de eerste vijf jaar als informeel ondernemer (zonder een bedrijf te registreren), maar ik realiseerde me dat ik veel beter zou kunnen bloeien en mijn bedrijf zou kunnen uitbreiden als ik het zou registreren. Door de jaren heen heb ik voor veel uitdagingen gestaan, maar mijn grootste uitdaging was in 2020, toen het COVID-19-virus verscheen, dat een pandemie en economische neergang veroorzaakte, zowel in ons land als over de hele wereld. Ik vond het moeilijk om een ​​lening te krijgen van commerciële banken en werd wanhopig. Gelukkig kwam REDI tussenbeide om me te helpen bij het verkrijgen van een lening. Het is me gelukt om een ​​renteloze lening aan te vragen bij de Ontwikkelingsbank met 0% rente. Ik raakte gemotiveerd om in mijn bedrijf te investeren en ik heb meer vertrouwen in de toekomst. REDI in de Republiek Macedonië is de eerste Roma-ngo die ondernemers onvoorwaardelijk helpt en hen ondersteunt om te slagen. Ik geloof dat het REDI-fonds als nieuw mechanisme Roma-ondernemers kan helpen door hen te motiveren hun bedrijf te registreren en hen te laten zien dat we kunnen slagen.”

rampen

Brand in Noord-Macedonisch COVID-19-ziekenhuis doodt minstens 14

gepubliceerd

on

By

Veertien mensen werden gedood en 12 ernstig gewond toen er woensdag (19 september) brand uitbrak in een geïmproviseerd ziekenhuis voor COVID-8-patiënten in de Noord-Macedonische stad Tetovo, zei het ministerie van Volksgezondheid van het Balkanland vandaag (9 september), schrijft Fatos Bytyc, Reuters.

Het parket zei dat DNA-analyses nodig zouden zijn om enkele van de slachtoffers te identificeren, allemaal patiënten in een ernstige toestand. Onder de slachtoffers was geen medisch personeel.

Op het moment van de brand werden in totaal 26 patiënten ondergebracht in het COVID-19-ziekenhuis, zei minister van Volksgezondheid Venko Filipce.

advertentie

"De resterende 12 patiënten met levensbedreigende verwondingen worden verzorgd in het Tetovo-ziekenhuis", zei Filipce op Twitter.

Premier Zoran Zaev zei dat de brand werd veroorzaakt door een explosie en dat het onderzoek aan de gang was. Lokale media zeiden dat een bus met zuurstof of gas mogelijk is ontploft.

Een ziekenhuis voor patiënten met coronavirusziekte (COVID-19) wordt gezien na het uitbreken van een brand in Tetovo, Noord-Macedonië, 9 september 2021. REUTERS/Ognen Teofilovski

Lokale media toonden beelden van een enorme brand die rond 9 uur (1900 GMT) uitbrak in het ziekenhuis in het westen van de stad terwijl brandweerlieden ter plaatse renden. De brand was na enkele uren geblust.

advertentie

Het ongeluk vond plaats op de dag dat Noord-Macedonië 30 jaar geleden onafhankelijk werd van het voormalige Joegoslavië. Alle officiële vieringen en evenementen werden donderdag geannuleerd, zei het kantoor van president Stevo Pendarovski.

Sinds half augustus nemen de gevallen van coronavirus toe in Noord-Macedonië, wat de regering ertoe aanzet strengere sociale maatregelen in te voeren, zoals gezondheidspassen voor cafés en restaurants.

Het land van 2 miljoen meldde de afgelopen 701 uur 24 nieuwe besmettingen met het coronavirus en 24 doden.

De stad Tetovo, voornamelijk bewoond door etnische Albanezen, heeft een van de hoogste aantal gevallen van coronavirus in het land.

Verder lezen

Albanië

Bosbranden: EU helpt Italië, Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië bij het bestrijden van verwoestende branden

gepubliceerd

on

Terwijl bosbranden verschillende regio's in de Middellandse Zee en de Westelijke Balkan blijven treffen, mobiliseert de Europese Commissie snel steun om landen te helpen de verspreiding van de branden te beperken en levens en middelen van bestaan ​​te beschermen.

  • Twee Canadair-brandbestrijdingsvliegtuigen uit Frankrijk worden vandaag naar de getroffen gebieden in Italië gestuurd om met brandbestrijdingsoperaties te beginnen.
  • Twee blusvliegtuigen uit Cyprus ondersteunen Griekenland, naast een brandbestrijdingsteam om operaties op de grond te ondersteunen.
  • Twee helikopters ter ondersteuning van operaties in Albanië zullen gelijkelijk vanuit Tsjechië en Nederland worden gestuurd.
  • Daarnaast stuurt Slovenië een team van 45 brandweerlieden naar Noord-Macedonië.

Alle hulp wordt gemobiliseerd via het EU-mechanisme voor civiele bescherming, met medefinanciering door de Commissie van ten minste 75 % van de vervoerskosten.

Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič zei: "We werken de klok rond om hulp te sturen terwijl branden door heel Europa woeden. Ik dank Cyprus, Tsjechië, Frankrijk, Slovenië en Nederland voor de snelle inzet van blusvliegtuigen, helikopters en een team van brandweerlieden om landen te ondersteunen "Zwaar getroffen door bosbranden. Op dit moment, terwijl verschillende mediterrane landen met branden worden geconfronteerd, zorgt de EU-civiele bescherming ervoor dat onze aanwezige brandbestrijdingsmiddelen op maximale capaciteit worden gebruikt. Dit is een uitstekend voorbeeld van EU-solidariteit in tijden van nood."

advertentie

Deze inzet komt bovenop de door de EU gecoördineerde brandbestrijdingsoperaties die momenteel aan de gang zijn in Turkije, evenals in Sardinië, Italië, eind juli. Satellietkaarten van de Copernicus Emergency Management-satelliet van de EU bieden verdere ondersteuning aan de hulpdiensten om de operaties te coördineren.

De Europese Unie is 24/7 Emergency Response Co-ordination Centre staat voortdurend in contact met de civiele beschermingsautoriteiten van door de branden getroffen landen om de situatie nauwlettend te volgen en EU-hulp te kanaliseren.

advertentie
Verder lezen

coronavirus

COVID-19: EU stuurt 200,000 vaccins naar Albanië en Noord-Macedonië

gepubliceerd

on

Een nieuwe zending COVID-19-vaccins voor zowel Albanië als Noord-Macedonië is gekanaliseerd via het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Het volgt op een verzoek van de autoriteiten van beide landen aan de EU om steun in het licht van de COVID-19-situatie. De levering, aangeboden door Griekenland, bestaat uit 100,000 doses AstraZeneca-vaccins voor elk land. Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič zei: “Ik dank Griekenland voor zijn aanbod aan zijn buurlanden. We zien hier nog een ander voorbeeld van de snelle coördinatie door het Europees mechanisme voor civiele bescherming, dat cruciaal is gebleken bij het ondersteunen van landen tijdens de COVID-19-pandemie.” De EU financiert tot 75% van de vervoerskosten van de bijstand die via het mechanisme wordt verzonden. Sinds het begin van de pandemie hebben meer dan 45 landen steun gekregen op het gebied van vaccins, medische en beschermende uitrusting en ander materiaal via het mechanisme.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending