Verbind je met ons

Macedonië

Noord-Macedonië lanceert een ontwikkelingsfonds van € 2 miljoen om Roma-bedrijven te ondersteunen

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier van Noord-Macedonië Zoran Zaev (foto) heeft vandaag (30 juli) in samenwerking met het Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI) een ontwikkelingsfonds van € 2 miljoen gelanceerd om Roma-bedrijven te ondersteunen en het probleem van de werkloosheid in de gemeenschap aan te pakken. 

Het project 'Financiële steun voor de ontwikkeling van Roma-ondernemerschap met Matching Fund' heeft tot doel gunstige bedrijfsomstandigheden voor Roma-ondernemers te creëren door gemakkelijker toegang tot bedrijfsleningen te vergemakkelijken; het aanbieden van coaching, diensten voor bedrijfsontwikkeling en het creëren van nieuwe banen, het formaliseren van de werkgelegenheid voor Roma en het benutten van het demografisch dividend van de Roma. 

Traditioneel worden de Roma in Europa geweigerd in leningen en bedrijfsinvesteringen vanwege een slechte kredietgeschiedenis, gebrek aan onderpand, gebrek aan bewijs van bedrijfsactiviteit en racisme. Daarnaast werkt gemiddeld 80% van de in kaart gebrachte Roma-ondernemers in de informele sector. In het huidige COVID-klimaat maakt één op de twee door REDI ondervraagde Roma-ondernemers zich zorgen dat zij hun huur en leningen niet zullen kunnen betalen als de situatie langer dan twee weken aanhoudt. Zes op de tien bedrijven die eigendom zijn van Roma vrezen dat ze de komende twee maanden failliet zullen gaan als er geen dringende steun komt, vooral voor hun cashflowbehoeften. De hulp komt op tijd. 

Bij de lancering van het initiatief zei premier Zaev: “Deze regering erkende het potentieel van het Roma-ondernemerschap en hun bijdrage aan de ontwikkeling van de Roma-gemeenschap. Daarom is deze eerste stap belangrijk in de richting van het opbouwen van een economisch stabiele gemeenschap.” 

Alexander Soros, vice-voorzitter van de Open Society Foundation, verwelkomde de ongekende inzet van Noord-Macedonië voor het opbouwen van een inclusieve economie. “Dit initiatief komt op een heel belangrijk moment voor de regio. De regionale samenwerking onder leiding van de premiers Zaev en Rama en president Vučić zal nieuwe mogelijkheden openen om dit initiatief te laten slagen. Via dit initiatief kunnen we de bedrijven die eigendom zijn van de Roma creëren, ondersteunen en laten groeien en nieuwe werkgelegenheid creëren.”

Investeren in Roma zou hoge winsten opleveren voor de Westelijke Balkan, zegt Zeljko Jovanovic, directeur van het Roma Initiatives Office van OSF, dat de oprichting van REDI in gang heeft gezet. “Er zijn aanwijzingen dat de uitsluiting van Roma de economieën in de regio schaadt, en dit zal alleen maar erger worden als gevolg van de pandemie en de demografische trends. Regeringen hebben nu de kans om deze trend te keren. Servië sloot zich al aan bij het initiatief met een initiële investering van één miljoen euro in Roma-ondernemers, vandaag sluit Noord-Macedonië zich aan. Meer regeringen van de Westelijke Balkan zouden het ontwikkelingsinitiatief voor matchfunding moeten ondertekenen.”

REDI heeft een track record in het helpen van Roma-ondernemers. Muamed Malikovski, een jonge kunstenaarsondernemer uit Bitola, Noord-Macedonië, ontving in 5000 een start-up COVID-hulpsubsidie ​​van € 2020 van REDI en ERIAC om zijn eerste collectie traditionele kleding voor Roma-vrouwen samen te stellen. Hij ontving ook branding- en digitale marketingondersteuning van REDI. Ondanks COVID is Malikovski er vandaag de dag in geslaagd zijn bedrijf in stand te houden en de gemeenschap te blijven dienen.

advertentie

Een andere zakenman Malik Maliki, eigenaar van een pizzarestaurant in Suto Orizari, aan wie herhaaldelijk de toegang tot leningen werd ontzegd, kreeg in 2021 technische hulp van REDI om een ​​overheidssubsidie ​​aan te vragen om zijn bedrijf te laten groeien. Dit hielp hem om meer mensen in dienst te nemen en zijn bedrijf te laten groeien. Bovendien slaagde hij erin verdere zakelijke steun van de overheid te krijgen. 

Senat Jaja, oprichter van kledingbedrijf Marchelo verwelkomde het nieuws: “Ik ben al meer dan 15 jaar ondernemer. Aan het begin van mijn carrière werkte ik de eerste vijf jaar als informeel ondernemer (zonder een bedrijf te registreren), maar ik besefte dat ik mijn bedrijf veel beter kon laten floreren en uitbreiden als ik het registreerde. Door de jaren heen heb ik met veel uitdagingen te maken gehad, maar mijn grootste uitdaging was in 2020, toen het COVID-19-virus opdook, wat een pandemie en economische neergang veroorzaakte, zowel in ons land als over de hele wereld. Ik vond het moeilijk om een ​​lening te krijgen bij commerciële banken en werd wanhopig. Gelukkig kwam REDI tussenbeide om mij te helpen bij het verkrijgen van een lening. Het is mij gelukt om een ​​renteloze lening aan te vragen bij de Ontwikkelingsbank met 0% rente. Ik raakte gemotiveerd om in mijn bedrijf te investeren en ik heb meer vertrouwen in de toekomst. REDI in de Republiek Noord-Macedonië is de eerste Roma-NGO die ondernemers onvoorwaardelijk helpt en hen ondersteunt om te slagen. Ik geloof dat het REDI-fonds als nieuw mechanisme Roma-ondernemers kan helpen door hen te motiveren hun bedrijf te registreren en hen te laten zien dat we kunnen slagen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending