Verbind je met ons

Libië

De toespraak van kroonprins Mohammed is een keerpunt in de toekomst van Libië

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Kroonprins Mohammed El Senussi heeft een oprechte toespraak gehouden voor het Libische volk ter gelegenheid van de 71e verjaardag van ons land.st Onafhankelijkheidsdag. Nadenkend over de geschiedenis van het land met zowel trots als pijn, vierde de kroonprins de eerste koning van Libië, de prestatie van koning Idris I om het land te verenigen tot één vreedzaam thuisland, schrijft Alamin Abolmagir, plaatsvervangend voorzitter van de Libische Rally voor Constitutionele Legitimiteit.

Hij herinnerde het Libische volk ook aan de belofte en hoop die die eerste jaren van onafhankelijkheid met zich meebrachten; hoop op een vreedzame en welvarende toekomst als onafhankelijke natie. Prins Mohammed plaatst deze hoop naast de verschrikkelijke situatie op de grond op dit moment, die hem duidelijk veel pijn bezorgt, en leeft mee met de benarde situatie van het Libische volk.

Hoewel niemand geloofde dat de situatie ter plaatse nog erger kon worden, zag de politieke en veiligheidssituatie in Libië in 2022 verder verslechteren. In december 2021 werden de verkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld, en er zijn weinig aanwijzingen dat de huidige politieke patstelling binnenkort vreedzaam zal worden opgelost. In het verdeelde Libië van vandaag ontbreekt het aan verenigde nationale instellingen en, nog belangrijker, aan een samenhangend gevoel van nationale identiteit.

Een opvallend onderdeel van de toespraak was dan ook de expliciete oproep van de kroonprins aan binnenlandse spoilers en internationale actoren die een centrale rol speelden bij het verergeren van een toch al verschrikkelijke situatie. Hoewel hij geen namen noemde, is de buitenlandse betrokkenheid van meerdere landen sinds 2011 goed gedocumenteerd. Meer recentelijk, eind 2019, kwam er bijvoorbeeld bewijs naar voren dat Rusland huurlingen had gestuurd om het Libische Nationale Leger (LNA) te ondersteunen, waarop Turkije reageerde door in januari 2020 troepen in te zetten ter ondersteuning van de Regering van Nationale Eensgezindheid (GNA). een voorbeeld: deze ondersteuning van verschillende facties heeft alleen maar gediend om te verdelen in plaats van te verenigen, waardoor deze periode van verdeeldheid in Libië is verlengd.

Met betrekking tot interne spoilers was de kroonprins vernietigend toen hij benadrukte dat de hebzucht van individuen een belangrijke oorzaak is van het conflict in ons land. Het misbruik van de rijkdom van Libië en de onverzadigbare honger naar macht en geld aan de kaak stellend, is het duidelijk dat de kroonprins niet alleen de internationale gemeenschap de schuld geeft van de verschrikkelijke situatie op dit moment. Binnenlandse actoren met eigenbelang moeten uit machtsposities worden verwijderd als Libië stabiliteit en welvaart wil herwinnen.

Als reactie op deze interne en externe manipulatie eiste de kroonprins een einde aan deze 'donkere periode van onze geschiedenis' en stelde hij dat er een einde moest komen aan het lijden dat het Libische volk de afgelopen tien jaar heeft doorstaan. Wat dan ook opvalt, is de manier waarop de kroonprins, door deze toespraak te houden, een actievere rol lijkt te spelen in Libische aangelegenheden dan voorheen.

Prins Mohammed schetste ook actief de stappen die zouden moeten worden genomen om Libië te herstellen naar vrede en stabiliteit. Volgens zijn toespraak heeft hij de afgelopen maanden ontmoetingen gehad met Libische en internationale vertegenwoordigers om naar hun zorgen te luisteren, maar ook om uit te leggen dat herstel van een democratische constitutionele monarchie via de Onafhankelijkheidsgrondwet van 1951 de beste manier voor het land is. De honderdduizenden basisondersteuners van dit initiatief, zoals ikzelf, zouden ook bevestigen dat dit beproefde systeem het beste middel is om de vrijheid en veiligheid van de Libische burgers te waarborgen, en het beste kader voor herstel van de orde in de huidige chaos.

advertentie

De mate waarin deze ontwikkeling significant is, moet niet worden onderschat. Hoewel de kroonprins nauw betrokken is geweest bij alle aangelegenheden in Libië, heeft hij tot nu toe geen actieve rol gespeeld in de Libische politieke aangelegenheden. Omdat hij niet actief op zoek is naar machtsposities, heeft hij ervoor gekozen om van achteren te leiden en de machthebbers aan te moedigen om in de eerste plaats rekening te houden met de behoeften van ons land. Dit is overduidelijk niet het geval geweest, met een reeks actoren die in plaats daarvan hun eigen agenda's probeerden te promoten ten koste van het welzijn van onze volkeren. 

Prins Mohammed zou zeker een actievere rol op zich nemen als hij werd opgeroepen. De militaire staatsgreep van 1969, waarbij de monarchie werd afgezet, creëerde met opzet een sfeer van stress en angst voor de familie van de kroonprins. Op slechts 7-jarige leeftijd zag de kroonprins tanks zijn huis omsingelen en zijn familie arresteren. De leiders van de militaire staatsgreep zetten vervolgens zijn vader, de toenmalige kroonprins Hassan, gevangen zonder gerechtelijk proces. Het grootste deel van de jeugd van prins Mohammed bracht hij door onder huisarrest, voortdurend bewaakt door soldaten van het regime.

Het ouderlijk huis werd afgebrand en alle familieleden mochten zelfs geen gebeden leiden. Dit berekende beleid om de familie te dwingen zich buiten het openbare leven te houden, was gebaseerd op de angst dat ze een bedreiging vormden voor het gezag van het regime. Misschien was dit niet verwonderlijk, gezien het feit dat de familie van de kroonprins op onwettige wijze was afgezet en populair bleef onder het Libische volk. Het lijkt erop dat de huidige machten er een vergelijkbaar belang bij hebben om de enige legitieme heerser van ons land buiten hun politieke spel te houden.

De toespraak op de Onafhankelijkheidsdag van dit jaar is daarom van enorm belang voor de toekomst van Libië. Als vertegenwoordiger van de broodnodige hoop in een van de moeilijkste tijden voor de bevolking van Libië, wordt het tijd dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op actoren ter plaatse om de Libiërs toe te staan ​​terug te keren naar hun verleden en de enige legitieme heerser van onze natie te omarmen, die in staat is vrede en veiligheid te herstellen door onze natie een gevoel van nationale identiteit en trots bij te brengen. Het zou niet het bloed van nog meer burgers van onze natie moeten kosten voordat de wereld in het reine komt met het feit dat dit de enige weg vooruit is.

Alamin Abolmagir is plaatsvervangend voorzitter van de Libische Rally voor Constitutionele Legitimiteit. Hij woont momenteel in Tripoli, Libië en behaalde een bachelordiploma in financiën aan de universiteit van Tripoli en een doctoraat in financiën aan de universiteit van Wales.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending