Verbind je met ons

Kunst

De oorlog in # Libië - een Russische film onthult wie dood en terreur verspreidt

DELEN:

gepubliceerd

on

Turkije kan Europa opnieuw hoofdpijn bezorgen. Terwijl Ankara een chantagestrategie in het Westen nastreeft en dreigt migranten Europa binnen te laten, verandert het Libië in een terroristische achterhoedebasis door militanten uit Idlib en Noord-Syrië over te brengen naar Tripoli.

De regelmatige interventie van Turkije in de Libische politiek roept opnieuw de kwestie op van de neo-osmanistische dreiging, die niet alleen de stabiliteit van de Noord-Afrikaanse regio zal aantasten, maar ook die van Europa. Gezien het feit dat Recep Erdogan, door de rol van sultan uit te proberen, zichzelf toestaat Europeanen te chanteren door de toestroom van migranten te intimideren. Deze destabilisatie van Noord-Afrika kan ook leiden tot een nieuwe golf van migratiecrisis.

Het belangrijkste probleem zijn echter de gespannen betrekkingen van Turkije met zijn bondgenoten. De situatie in de regio wordt grotendeels bepaald door de gespannen betrekkingen tussen Turkije en Rusland. Gezien de diametraal verschillende belangen in zowel Syrië als Libië, kunnen we spreken van een verzwakking van de samenwerking tussen de staten: het is niet zozeer een stabiele alliantie, maar eerder een complex spel van twee langdurige vijanden, met periodieke aanvallen en schandalen tegen elkaar.

Het afkoelen van de betrekkingen wordt geïllustreerd in het tweede deel van de Russische film "Shugaley", waarin de neo-osmanistische ambities van Turkije en zijn criminele banden met de GNA worden belicht. De hoofdpersonen van de film zijn Russische sociologen die in Libië zijn ontvoerd en die Rusland probeert terug te halen naar hun vaderland. Het belang van de terugkeer van sociologen wordt op het hoogste niveau besproken, in het bijzonder werd dit probleem door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in juni 2020 aan de orde gesteld tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Libische GNA.

De Russische kant bekritiseert al openlijk de rol van Turkije in Libië en benadrukt de levering van terroristen en wapens aan de regio. De auteurs van de film spreken de hoop uit dat Shugaley zelf nog leeft, ondanks voortdurende martelingen en mensenrechtenschendingen.

advertentie

De plot van "Shugaley" behandelt verschillende onderwerpen die pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de regering: marteling in de Mitiga-gevangenis, een alliantie van terroristen met de regering van Fayez al-Sarraj, de toegeeflijkheid van regeringsgezinde militanten, de exploitatie van middelen van Libiërs in de belangen van een kleine kring van elites.

Afhankelijk van de wensen van Ankara voert de GNA een pro-Turks beleid, terwijl de strijdkrachten van Recep Erdogan steeds meer geïntegreerd worden in de machtsstructuren van de regering. De film spreekt transparant over wederzijds voordelige samenwerking - de GNA ontvangt wapens van de Turken en in ruil daarvoor realiseert Turkije zijn neo-Ottomaanse ambities in de regio, inclusief de economische voordelen van rijke olievoorraden.

"Je komt uit Syrië, nietwaar? Dus je bent een huurling. Dwaas, het was niet Allah die je hierheen heeft gestuurd. En de grote jongens uit Turkije, die echt Libische olie willen. Maar je wilt er niet voor sterven. Hier sturen ze idioten zoals jij hierheen", zegt Sugaley's hoofdpersoon tegen een militant die voor de GNA-criminele instanties werkt. Over het algemeen illustreert dit alles slechts de realiteit: in Libië probeert Turkije de kandidatuur van Khalid al-Sharif, een van de gevaarlijkste terroristen die dicht bij Al-Qaeda staan, te promoten.

Dit is de kern van het probleem: in feite verkopen al-Sarraj en zijn entourage – Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga, enz. – de soevereiniteit van het land zodat Erdogan stilletjes door kan gaan met het destabiliseren van de regio, het versterken van terroristische cellen en profiteren – terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid in Europa in gevaar brengen. De golf van terroristische aanslagen in Europese hoofdsteden vanaf 2015 is iets dat opnieuw zou kunnen gebeuren als Noord-Afrika gevuld wordt met terroristen. Ondertussen claimt Ankara, in strijd met het internationaal recht, een plek in de EU en krijgt daarvoor geld.

Tegelijkertijd komt Turkije regelmatig tussenbeide in de aangelegenheden van Europese landen en versterkt het zijn lobby ter plaatse. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld Duitsland, waar de Militaire Contraspionagedienst (MAD) onderzoek doet naar vier vermoedelijke aanhangers van de Turkse rechtsextremistische "Grijze Wolven" in de strijdkrachten van het land.

De Duitse regering heeft zojuist in antwoord op een verzoek van de partij Die Linke bevestigd dat Ditib ("Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie") samenwerkt met extreem Turks georiënteerde "Grijze Wolven" in Duitsland. De reactie van de Duitse Bondsregering verwees naar samenwerking tussen Turkse extreemrechtse extremisten en de islamitische overkoepelende organisatie, de Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie (Ditib), die actief is in Duitsland en wordt gecontroleerd door het Turkse staatsorgaan, het Bureau voor Religieuze Zaken (DIYANET).

Zou het een passend besluit zijn om het lidmaatschap van de EU toe te staan ​​aan Turkije, dat door middel van chantage, illegale militaire bevoorrading en integratie in de machtsstructuren, het leger en de inlichtingendiensten probeert zijn positie zowel in Noord-Afrika als in het hart van Europa te versterken? Het land dat niet eens kan samenwerken met zijn bondgenoten zoals Rusland?

Europa moet zijn houding tegenover het neo-osmanistische beleid van Ankara heroverwegen en de voortzetting van de chantage voorkomen, anders dreigt de regio een nieuw terroristisch tijdperk tegemoet te gaan.

Ga voor meer informatie over "Sugaley 2" en om trailers van de film te bekijken naar http://shugalei2-film.com/en-us/

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending