Verbind je met ons

Libanon

Omar Harfouch, een hoop voor Libanon

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Terwijl Libanon wordt geconfronteerd met een ongekende crisis, begint er een nieuwe politieke klasse in het land op te komen. De heer Omar Harfouch is het meest sprekende voorbeeld van deze generatie die Libanon wil herbouwen – schrijft Eric Gozlan, directeur van de Internationale Raad voor Diplomatie en Dialoog

Het Libanese parlement is er nog steeds niet in geslaagd een opvolger te kiezen voor Michel Aoun, president van de republiek die op 31 oktober zijn ambt neerlegde. Er is geen president, maar wat nog erger is, er is sinds zijn aftreden op 1 november ook geen regering. het parlement is niet langer bevoegd om wetgeving uit te vaardigen tot de benoeming van een president die het niet kan kiezen. Zo worden alle uitvoerende en wetgevende instellingen geblokkeerd.

Voor de Wereldbank maakt Libanon "een van de ergste economische crises ter wereld door sinds 1850. Het Libanese pond heeft sinds eind 95 2019% van zijn waarde verloren en de inflatie bereikt onvoorstelbare hoogten.

In het huidige Libanon gaat een aanzienlijk aantal kinderen niet naar school, leeft 80% van de bevolking onder de armoedegrens en is het watersysteem zo verouderd dat de cholera is teruggekeerd naar het land.

Alia Nazar, adjunct-directeur van de ngo voor microfinanciering Al Majmoua, verklaarde op 24 november in de ether van France Culture: "Inderdaad, wat we vandaag in Libanon waarnemen, is een enorme vertrouwenscrisis in de Libanese instellingen en hun capaciteit, of zelfs hun wil. , om het land echt uit de crisis te halen. Er is inderdaad die machteloosheid van de staat om de toegang tot de meest elementaire rechten en diensten zoals water, voedsel, onderwijs, elektriciteit, medische zorg te garanderen. De laatste choleracrisis toont eens te meer aan dat er zijn grote structurele mislukkingen. 

Als directeur van de ngo "International Council for Diplomacy and Dialogue", die actief is in het Nabije en Midden-Oosten, merk ik dat er in dit land een nieuwe politieke klasse begint op te komen. De heer Omar Harfouch is het meest sprekende voorbeeld van deze generatie die Libanon wil herbouwen.

Wie is Omar Harfouch?

advertentie

Omar Harfouch is een ondernemer die in veel landen heeft gewerkt. Hoewel hij in Europa bekend staat als muzikant, waarderen de Libanezen zijn inzet voor hun land al jaren. Hij is opgeleid aan de conservatoria van Sovjet-Oekraïne en spreekt zes talen.

Waarom is Omar Harfouch een hoop voor Libanon?

Omar Harfouch heeft de wil om een ​​derde republiek te creëren door veel sectoren te moderniseren:

Verandering van het stemsysteem bij de Libanese verkiezingen

Voor deze kandidaat moet de president van de republiek worden gekozen via algemene verkiezingen om de president echte macht te geven.

Ook wil hij het confessionele systeem afschaffen. Tot nu toe worden de verschillende posities in de uitvoerende en wetgevende macht toegewezen volgens religie.

Verandering van het belastingstelsel

Voor Omar Harfouch is het Libanese belastingstelsel achterhaald. Zo stelt hij een eerlijke en herverdelende belasting voor. Deze belasting zal evenredig zijn aan het inkomen van de inwoners.

Corruptie bestrijden

Libanon heeft het ongelukkige voorrecht om op de 154e plaats van 180 landen te staan ​​op de wereldranglijst van Transparency International wat betreft de perceptie van corruptie. Kandidaat Harfouch wil een onafhankelijke justitiële pool voor corruptiebestrijding creëren.

Verandering van het rechtssysteem

Voor Omar Harfouch moet de eerste strijd die van een onafhankelijke justitie zijn en om dit te doen wil hij een nieuwe gerechtelijke organisatie van het land creëren.

Bevordering van gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Libanon

Omar Harfouch staat al jaren bekend om zijn strijd tegen discriminatie tussen mannen en vrouwen. In 2000 hekelde hij de intimidatie en het geweld waarvan jonge modellen het slachtoffer waren door sommige managers van het Elite-bureau.

In september 2021 organiseerde hij een eerste conferentie in de Franse Senaat om te vragen om een ​​wijziging van de wet op de verjaringstermijn voor seksuele misdrijven. Er zal een Europees resolutievoorstel worden ingediend.

In oktober 2022 organiseerde hij een tweede conferentie in het Europees Parlement om Europa aan te sporen zich sterker in te zetten in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Omar Harfouch wil een weinig bekende Libanese wet afschaffen: als een Libanese vrouw met een buitenlander trouwt, kunnen de kinderen van deze vrouw niet de Libanese nationaliteit hebben. Als gevolg van deze regel zijn veel kinderen staatloos in hun land.

Herstel van de internationale rol van Libanon

Kandidaat Harfouch beschouwt het gasakkoord tussen Libanon en Israël als een economisch vredesakkoord. Hij wil dat deze overeenkomst de eerste is, zodat zijn land en de regio welvarend worden.

Omar Harfouch is in gesprek met alle Libanese partijen om de grootsheid van zijn land te herstellen, maar vooral om een ​​eenheid te creëren tussen de Libanezen in het land en die in de diaspora.

Zoals elke kandidaat die zijn land wil veranderen, zal Omar Harfouch worden bekritiseerd door degenen die Libanon in zo'n staat hebben gebracht. Mariano José, een Spaanse schrijver uit de 19e eeuw, schreef over mensen zoals deze kandidaat: "Genie groeit, net als de ceder van Libanon, op de toppen. Het groeit en wordt sterker in de storm en niet in het ondiepe water.

Eric Gozlan, directeur van de Internationale Raad voor Diplomatie en Dialooghttps://blogs.mediapart.fr/ericgozlan/blog/291122/omar-harfouch-un-espoir-pour-le-liban?at_medium=custom3&at_campaign=66&fbclid=IwAR3Z1JLnUn-7L4vTGV04RPAbar3uTH-677m-XGIRVeLXj4VpnwveQ05ZNO4

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending